Author: Κ. Σκρέκας

475 – Κ.Σκρέκας – ΝΔ

provide an attachment id!

Εκτιμούμε ότι για τα επόμενα χρόνια η ετήσια εγκατεστημένη ισχύς στην Ελλάδα θα ξεπερνά τα 2000 MW. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον περασμένο Μάιο, το 48% της ενέργειας που καταναλώθηκε στη χώρα προήλθε από τις ΑΠΕ», σημείωσε ο πρώην Υπουργός.

Όπως τόνισε, προκειμένου να γίνει αυτό πράξη, η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε παρεμβάσεις όπως η απλοποίηση των διαδικασιών και των αδειοδοτήσεων για τις ΑΠΕ και η ανάπτυξη των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ δόθηκε η δυνατότητα για την τοποθέτηση 300.000 μικρών φωτοβολταϊκών στις στέγες. «Θεωρούμε ότι με αυτές τις κινήσεις μέχρι το 2030, το 80% της ενέργειας στη χώρα μας θα προέρχεται από ΑΠΕ» υπογράμμισε, ο κ. Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στις επόμενες ημέρες, ολοκληρώνεται η κατά δύο φορές μεγαλύτερη ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, με την χώρα μας να προχωρά σε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα παραγωγής και κυκλοφορίας ενέργειας, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα είναι σύντομα η πρώτη χώρα που θα διασυνδεθεί ενεργειακά με την Αίγυπτο. Ωστόσο κατά τον κ. Σκρέκα, ο φθηνότερος τρόπος για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας είναι η εξοικονόμηση της, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα σχετικά προγράμματα τύπου «Αλλάζω συσκευή/ θερμοσίφωνα» και «Εξοικονομώ» που μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 70%.

421 – Κ.Σκρέκας – ΝΔ

provide an attachment id!

η κλιματική αλλαγή χτυπάει πλέον την πόρτα μας, με συνέπεια μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες. Επισκέφτηκα τις πληγείσες περιοχές όπου διαπίστωσα ότι πραγματικά οι ζημιές είναι μεγάλες. Έχω ήδη επικοινωνήσει με το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να προωθηθεί η διαδικασία προκειμένου να αποζημιωθούν γρήγορα οι παραγωγοί και ήδη οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ είναι στα χωράφια καταγράφοντας την έκταση των καταστροφών. Θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να παραμείνουν οι παραγωγοί στα χωράφια και να μπορέσουν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους

342 – Κ.Σκρέκας – ΝΔ

provide an attachment id!

Το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης θέτει τις βάσεις για τη συνέχιση των επιτυχημένων πολιτικών που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε τα τελευταία 4 χρόνια με στόχο τις μεταφορές μηδενικών εκπομπών αερίων ρύπων! Η ηλεκτροκίνηση είναι μια από τις πλέον βασικές συνιστώσες για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας και για αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη μετάβαση σε αυτήν, έχοντας ως οδηγό ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης με κατάλληλα μέτρα και πολιτικές. Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του Σχεδίου, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, με σκοπό τη συμπλήρωση και βελτίωσή του με καλές προτάσεις από την αγορά και τους πολίτες

308 – Κ.Σκρέκας – ΝΔ

provide an attachment id!

[…]Συνεχίζουμε να στηρίζουμε έμπρακτα την πολιτική μετάβασης σε μεταφορές με μηδενικό αποτύπωμα εκπομπών αερίων ρύπων, υλοποιώντας ένα πλέγμα πολιτικών για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών φόρτισης σε όλη τη χώρα. Με τις πρότυπες προδιαγραφές διαγωνισμών παραχώρησης επιταχύνουμε την εγκατάσταση 9.000 δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών σε όλα τα αστικά κέντρα της Ελλάδας, διευκολύνοντας τους δήμους που καλούνται να “τρέξουν” άμεσα τους σχετικούς διαγωνισμούς[…]

231 – Κ.Σκρέκας – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Για αυτό χρειάζεται και πάλι μια
αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση Διότι η μετάβαση
σε μια εποχή Καθαρής Ενέργειας που θα είναι προσιτή σε
όλους είναι πια εθνική αναγκαιότητα Και εμείς την υλοποιούμε
με ταχύτητα και συνέπεια
[…] Για πρώτη φορά, η Ελλάδα μετατρέπεται σε
σημαντικό πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας
για όλη τπ Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, όπως προείπα, η
καθαρή ενέργεια από ΑΠΕ είναι ο μόνος τρόπος να μειώσουμε
οριστικά το κόστος ενέργειας για όλους τους πολίτες […] Το Φράγμα τπς Μεσοχώρας είναι ένα έργο
εθνικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια τπς χώρας και
τις προσπάθειες απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς
παράγει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, με σχεδόν μηδενικό κόστος.
Εάν λειτουργούσε τη φετινή χρονιά, θα είχαμε απαλλαγεί από
εισαγωγές φυσικού αερίου αξίας 120 εκατ. ευρώ, για τπν αντίστοιχη
ποσότητα ενέργειας. Όμως, είναι και ένα έργο τεράστιας
σημασίας για την κοινωνία και την οικονομία των Τρικάλων με
πολλαπλά οφέλη: πρώτον θα δημιουργηθεί μια πανέμορφη λίμνη
στην Πίνδο, δεύτερον θα υπάρξουν πολλές θέσεις εργασίας, οι
οποίες θα αποτελέσουν κίνητρο για επιστροφή των νέων στα
γύρω χωριά και τρίτον θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και
τουριστών. Πιστός στη δέσμευση της Κυβέρνησης, το έργο της
Μεσοχώρας προχωράει, παρά τα εμπόδια που θέτουν από την
αντιπολίτευση. Αυτή τη στιγμή έχει εγκατασταθεί στο φράγμα
εργολάβος μηχανικός για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρομηχανολογικού
εξοπλισμού του φράγματος. Στόχος μας είναι να
ξεκινήσει π έμφραξπ και να γεμίζει ο ταμιευτήρας με νερό από
τον Ιούλιο του 2024.

188 – Κ.Σκρέκας – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται και εμείς θέλουμε να ακολουθούμε μια συνετή και νοικοκυρεμένη πολιτική, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για τον επόμενο – πιθανώς δύσκολο – χειμώνα. Η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη κι έχει επιφέρει απτά αποτελέσματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είμαστε πλάι σε κάθε οικογένεια, σε κάθε αγρότη, σε κάθε επιχείρηση για όσο χρειαστεί […] Γνωρίζουμε καλά, ότι η βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων περνά μέσα και από τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Για αυτό εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη του παραγωγικού ιστού της χώρας, εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια […] επιταχύνουμε τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας, ως τη μοναδική αξιόπιστη λύση για να μειώσουμε το κόστος ενέργειας για όλους. Νομοθετήσαμε τη δυνατότητα να συστήνονται επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται να καταναλώσουν, μειώνοντας το ενεργειακό τους κόστος. Θέτουμε σε τροχιά υλοποίησης προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης όπως το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», ύψους 200 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει πρόγραμμα, ύψους 160 εκατ. ευρώ, για την επιδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε επιχειρήσεις.

Με όλες αυτές τις ενέργειες τίθενται οι προϋποθέσεις για την απαλοιφή των μεγάλων κραδασμών που δημιουργούν συχνά οι διεθνείς συγκυρίες. Έτσι οι επιχειρήσεις της χώρας μας θα αναπτυχθούν χωρίς τον φόβο των συνεχών διακυμάνσεων του ενεργειακού κόστους […]

119 – K.Σκρέκας – ΝΔ

provide an attachment id!

Είναι, κατά συνέπεια, προφανές ότι, η Πράσινη Μετάβαση αποτελεί στρατηγικό μας στόχο, στον οποίο συντείνουν διαφορετικές πολιτικές από πολλούς τομείς της κυβερνητικής δράσης. Η Νέα Δημοκρατία διαβεβαιώνει τους’Ελληνες και τις Ελληνίδες ότι, θα συνεχίσουμε αταλάντευτα αυτή μας την πολιτική και στην επόμενη τετραετία, εφ’ όσον -όπως ακράδαντα πιστεύω- οι πολίτες ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία για ακόμα τέσσερα χρόνια δημιουργίας, ανάπτυξης και προκοπής.

113 – Κ.Σκρέκας – ΝΔ

provide an attachment id!

Για τα μελλοντικά σχέδια
είπε ότιτις επόμενες εβδομάδες
έχει σχεδιαστεί διπλασιασμός
των διασυνδέσεων με
την Ιταλία και τη Βόρεια Μακεδονία
και τριπλασιασμός
με την Αλβανία ενώ προχωρά
η πρώτη διασύνδεση ηλεκτρικής
ενέργειας ανάμεσα
σε νότια Ευρώπη και Αφρική
μέσω της Ελλάδας με στόχο
την ενεργειακή ασφάλεια
κάτι που όπως είπε θα βοη¬
θήσει τη μείωση τιμών

60 – K.Σκρέκας – ΝΔ

provide an attachment id!

Πιστοί στην ενεργειακή μας πολιτική συνεχίζουμε να δημιουργούμε καινοτόμα προγράμματα, που συμβάλλουν στη σταθερή μείωση των λογαριασμών ρεύματος των πολιτών, αλλά και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.

Με το πρόγραμμα ‘Φωτοβολταϊκά στη Στέγη’ κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενεργειακή Δημοκρατία, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά και αγρότες θα αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία, παράγοντας και αποθηκεύοντας τη δική τους βιώσιμη ενέργεια. Αποτελεί σταθερή απόφασή μας, η πορεία προς την πράσινη μετάβαση να γίνεται με Δικαιοσύνη για όλους.

43 – Κ.Σκρέκας – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] ήδη έχουμε συμπληρώσει 20 μήνες συνεχών επιδοτήσεων και θα συνεχίσουμε μέχρις ότου τελειώσει η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη. Το 70% αυτών των χρημάτων, προήλθε από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας».

Πείσαμε την Ευρώπη για επιβολή πλαφόν και εξοικονόμηση ενέργειας

Η σκληρή δοκιμασία της Ευρώπης εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την απόφαση της Μόσχας να πιέσει τα ευρωπαϊκά κράτη στον τομέα της ενέργειας, μας οδήγησε σε πρωτοβουλίες που σκοπό είχαν την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας και την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης. Κινηθήκαμε γρήγορα και αξιοποιήσαμε τους γείτονες συμμάχους μας ώστε να αποθηκεύσουμε ενέργεια. Παράλληλα είδαμε ότι οι πολίτες στήριξαν τις προσπάθειές μας, καθώς πετύχαμε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας από εκείνη που αποφάσισε η ΕΕ. Αποδείχθηκε έτσι ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι το στήριγμα και η πηγή δύναμης της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είμαστε στις πρώτες χώρες του κόσμου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Θέσαμε σκοπό τη μετάβαση της Ελλάδας σε μια εποχή καθαρής ενέργειας, με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Αυτό δείχνει τον σεβασμό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στους πολίτες και στις επόμενες γενιές, οι οποίες αξίζουν να ζήσουν σε καθαρότερο Περιβάλλον. Με σειρά νόμων δώσαμε ισχυρή ώθηση στην εισαγωγή ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα. Ταυτόχρονα, υλοποιούμε σειρά προγραμμάτων για τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό νοικοκυριών, αγροτών κι επιχειρήσεων, όπως το «Εξοικονομώ 2021», το «Εξοικονομώ- Αλλάζω συσκευή», τα προγράμματα ηλεκτροκίνησης, αλλά και τα νέα προγράμματα «φωτοβολταϊκό στη στέγη» και «Εξοικονομώ- αλλάζω θερμοσίφωνα» που θα μειώσουν αποφασιστικά το κόστος ενέργειας σε νοικοκυριά και αγρότες […]