Author: Μ.Τζούφη

410 – Μ.Τζούφη – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Έχουμε την τύχη να κατοικούμε στο Νομό Ιωαννίνων, σε μια πανέμορφη ορεινή περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας, όπου ο φυσικός της πλούτος και η πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά δεν έχει -τουλάχιστον ακόμα- αλλοτριωθεί από την εμπορευματοποίηση και την αλόγιστη τουριστικοποίηση. Η περιοχή μας, με τα ορμητικά ποτάμια, τη μυσταγωγική Παμβώτιδα και τις μαγευτικές ορεινές λίμνες, τις επιβλητικές βουνοκορφές, τα αλπικά λιβάδια και τους σπάνιους βιότοπους, προσφέρει σε όλους μας ένα μοναδικό περιβάλλον που πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μας υπενθυμίζει ακριβώς αυτό το «καθήκον», όπως και την άμεση υποχρέωσή μας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. Έχει έρθει η ώρα να συμφωνήσουμε πως δε νοείται βιώσιμη ανάπτυξη δίχως συγκροτημένη πολιτική για το περιβάλλον, διαφάνεια και εφαρμογή των κανόνων.

Δε νοείται να μιλάμε για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όταν ξεδιπλώνονται σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού, όταν οι κυβερνήσεις λειτουργούν σαν γραφεία τακτοποίησης αυθαιρέτων και επανακαθορίζουν αυθαίρετα τα όρια των οικισμών (βλ. Πάπιγκο). Επίσης, η πλειοψηφία της Βουλής δεν μπορεί να ψηφίζει αντιπεριβαλλοντικούς νόμους (πχ: 4685/2020) και να καταργεί τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, τη στιγμή που οι Δασικοί Χάρτες, το Κτηματολόγιο και τα προεδρικά διατάγματα για τις περιοχές NATURA και τη λίμνη των Ιωαννίνων, παραμένουν ανολοκλήρωτα.

Δεν μπορεί ακόμα το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων να πνίγεται για μέρες στην αιθαλομίχλη, επειδή οι κάτοικοι στρέφονται στην υπερβολική καύση ξύλων λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Όπως επίσης, η εξόρυξη υδρογονανθράκων δεν μπορεί να έχει θέσει σε ένα «πράσινο» μέλλον.

Έχουμε ήδη καθυστερήσει. Χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή της περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής, τόσο για τη χώρα όσο και για την περιοχή μας, θέτοντας στο επίκεντρο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την άνευ όρων διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος

282 – Μ.Τζούφη – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] Τα κύρια προβλήματα που θα καλεστούμε να λύσουμε την επόμενη των εκλογών είναι η ανεργία, η δημογραφική συρρίκνωση, αλλά και η υλοποίηση σημαντικών έργων που «βάλτωσαν» κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ. Παράλληλα, προτεραιότητα μας είναι η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και η ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε την ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας για τη στήριξη της περιφέρειας, της παραμεθορίου και των δυσπρόσιτων περιοχών. Μεταξύ των δράσεων, τα ειδικά κίνητρα στους νέους για να συνεχίσουν να ζουν αξιοπρεπώς ή να επιστρέψουν στον τόπο τους. Επιπλέον, η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων Ιωάννινα-Κακαβιά και Καλπάκι-Κόνιτσα είναι απολύτως κρίσιμη για την αντιμετώπιση της απομόνωσης της περιοχής. Όπως και η επιτάχυνση των μελετών για τη σιδηροδρομική διασύνδεση της Ηπείρου.

Αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, θεωρούμε πως πρέπει να σταματήσουν αμέσως οι εξορύξεις και να στραφούμε στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), με σαφές χωροταξικό σχέδιο και ενεργοποίηση των -ήδη νομοθετημένων- ενεργειακών κοινοτήτων. Και φυσικά, η ολοκλήρωση του προεδρικού διατάγματος της Παμβώτιδας, το οποίο καταχωνιάστηκε στα υπουργικά συρτάρια της ΝΔ για τέσσερα ολόκληρα χρόνια […]

245 – Μ.Τζούφη – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] Έχει ειπωθεί και δια στόματος του προέδρου μας, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στην Ήπειρο, έχουμε κάνει ανοιχτές τοποθετήσεις και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο έχουμε πει ότι δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να συζητάμε για εξορύξεις στην Ήπειρο.

Ο τόπος έχει επενδύσει με έναν πολύ σοβαρό τρόπο, ο οποίος πρέπει να συνεχιστεί, σε άλλη κατεύθυνση: στην προστασία του περιβάλλοντος, στον οικοτουρισμό, με πολλές θέσεις εργασίες και πολλές δυνατότητες. Δεν έχουν θέση οι εξορύξεις στην Ήπειρο, δεν έχουν και συνολικότερα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επομένως, αναρωτιέται κανείς για όλα αυτά που γίνονται αυτή τη στιγμή. Για κάποιες θέσεις εργασίας; Για προεκλογικού τύπου παροχές;

Πρέπει να πάμε στην κατεύθυνση των ΑΠΕ, και εκεί όμως με συγκεκριμένο χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και με επάνοδο των νομοθετημάτων για τις ενεργειακές κοινότητες, σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, για να υπάρξει ουσιαστικό όφελος […]

190 – Μ.Τζούφη – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του κόστους παραγωγής και εισροών με αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, μέτρα για τη δημιουργία και την ένταξη σε συνεργατικά σχήματα (πχ: ενεργειακές κοινότητες), θέσπιση αφορολόγητου για τους αγρότες, ενίσχυση της ρευστότητας και πλαίσιο ρύθμισης των χρεών ώστε να προστατευτούν τα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία.

Τέλος, η υποψήφια βουλευτής Ιωαννίνων μίλησε για μείωση της γραφειοκρατίας και παροχή τεχνικής υποστήριξης, όπως και για στελέχωση και τεχνολογική αναβάθμιση των γεωτεχνικών υπηρεσιών.