Political Party: ΝΔ

Έως το 2029 80% της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.

Προώθηση έρευνας κοιτασμάτων ορυκτού αερίου.

Κατασκευή νέων σταθμών εισαγωγής LNG.

Αναβάθμιση συστήματος μεταφοράς ορυκτού αερίου και διεθνείς διασυνδέσεις ορυκτού αερίου.

Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών.

Υλοποίηση προγραμμάτων “Εξοικονομώ”, “Αλλάζω θερμοσίφωνα” και “φωτοβολταϊκά στέγης.

Έως το 2027 το 20% των ΙΧ οχημάτων θα είναι μηδενικών ή χαμηλών ρύπων. Λειτουργία 8.900 δημόσια προσβάσιμων φορτιστών. 570 χιλιόμετρα νέων ποδηλατοδρόμων σε όλη τη χώρα.

Διάνοιξη δασικών δρόμων μήκους 40.000 χλμ., αφαίρεση καύσιμης ύλης από 260 κρίσιμα δάση, διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών μήκους 10.000 χλμ., ανάπτυξη «έξυπνου δάσους» με χρήση τεχνολογιών αιχμής.

Σχεδιασμός νέας δομής και τρόπου λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος. Πρόσληψη 500 νέων στελεχών.

Για κλιματικά ουδέτερες και βιώσιμες πόλεις: πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων σε πάνω από 100 δήμους της χώρας, 700 τοπικά πολεοδομικά σχέδια και ειδικά πολεοδομικά σχέδια για 10 περιοχές.

488 – Μ.Παπαδόπουλος – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά αν κάνει κανείς τη σύγκριση των δύο κυβερνήσεων. Για την απολιγνιτοποίηση, όλος ο όρος της απολιγνιτοποίησης και δίκαιης μετάβασης, χτυπούσε αρνητικά στον κόσμο πρώτον γιατί δεν υπήρχε λεπτομερής ενημέρωση και δεύτερον γιατί όλοι οι πολίτες, όλοι μας, περιμένουμε να δούμε κάτι να εφαρμόζεται στην πράξη. Αυτό καθυστέρησε πάρα πολύ και καθυστέρησε γιατί υπάρχουν ονοματεπώνυμα για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν, δεν είναι τυχαίες. Παρόλα αυτά άλλαξε το κλίμα γιατί δεν ήταν βίαιη η απολιγνιτοποίηση, όπως ισχυρίζονταν οι αριστερές δυνάμεις της περιοχής. Αν παρατηρήσει κανείς την καμπύλη της κρίσης του λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας θα δει ότι μειώνεται συνεχώς η χρήση του εδώ και 15 χρόνια, όχι τώρα. Μειώθηκε εντονότατα την περίοδο του 2015 – 2019, κλείσανε μονάδες εκείνη την περίοδο επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και κανείς δεν μίλησε για αυτό. Γιατί έκλεισαν μονάδες; Γιατί είχαν ημερομηνία λήξης. Βλέπουμε λοιπόν ότι όταν αυτά έγιναν γνωστά, όταν ο κόσμος τα συνειδητοποίησε, κατάλαβε ότι ο μύθος της κακής και βίαιης απολιγνιτοποίησης παραμένει ένας μύθος. Από την άλλη, πρέπει να δει κινήσεις και είδαμε μόνο ένα μεγάλο Φ/Β, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη που έγινε στα Λιβερά. Αλλά τι άλλο έγινε και άλλαξε το κλίμα; Όλα αυτά τα οποία λέγαμε με εξαγγελίες, με συνεχείς παρεμβάσεις, ο κ. Παπαθανάσης είχε έρθει πάρα πολλές φορές στην περιοχή, ο κ. Μουσουρούλης παλαιότερα, ο κ. Καλλίρης διοικητής της Δίκαιης Μετάβασης, ο κ. Μπούκης Δ.Σ. Μετάβασης. Αποδείξαμε στον κόσμο ότι όλα αυτά που λέγαμε νομοθετήθηκαν, έγιναν νόμοι του κράτους. Άρα αμέσως μετά, αλλάζει η αντίληψη του κόσμου. Είναι διαφορετικό να υπόσχεσαι και να κάνεις διαγγέλματα και είναι διαφορετικό όλα αυτά που λες να γίνονται νόμοι του κράτους. Άρα σήμερα έχουμε νόμους του κράτους που μιλάνε για τη Δίκαιη Μετάβαση. Άρα έχουμε κάτι δεδομένο […]

Είναι απόλυτα δικαιολογημένη [η αγωνία των κατοίκων] , για αυτό κανείς, τουλάχιστον εγώ προσωπικά αλλά και κανείς άλλος, δεν εναντιώθηκε στην αγωνία των κατοίκων. Ίσα – ίσα προσπαθούσαμε και προσπαθώ συνεχώς να ενημερώνω για το ποιο είναι το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα είναι ότι υπάρχουν νόμοι. Ότι προχώρησε και ολοκληρώθηκε επιτέλους το χωροταξικό και εδώ υπάρχουν ευθύνες για την καθυστερηση το,υ και το τρίτο είναι οι συνομιλίες που έχουμε και εγώ σαν Υφυπουργός Μεταφορών και άλλοι συνάδελφοι είχαν, με εταιρείες που επιδιώκουν να έρθουν στην περιοχή, γιατί υπάρχει ειδικό φορολογικό καθεστώς για αυτές τις επενδύσεις, υπάρχουν κίνητρα που βοηθούν στο να προσελκύσουν να έρθουν επενδύσεις. Άρα, όταν αυτές οι εταιρείες έρθουν, όταν οι δικές μας εταιρείες αλλάξουν ρόλο, να επικαιροποιήσουν την παραγωγή τους, να δούμε μια απίστευτη αύξηση των θέσεων εργασίας στο Ν. Κοζάνης, στη Φλώρινα και στη Μεγαλόπολη. Και το τρίτο και σημαντικό, είναι ότι ήδη υπάρχει ένα τεράστιο ποσό που ξεπερνάει τα 4 δις το οποίο είναι έτοιμο προς χρήση. Τι σημαίνει όμως, έτοιμο προς χρήση; Σημαίνει ότι θα πρέπει η περιφέρεια, οι δήμοι, οι ιδιώτες, να έχουν μελέτες που θα μπορούν να ωριμάσουν για να μπορούν να απορροφήσουν τα χρήματα. Αλλιώς θα τα βλέπουν όλοι τα χρήματα, αλλά δε θα μπορεί να τα πάρει κανείς. Εγώ κατ’ επανάληψη έχω κάνει παράκληση στην περιφέρεια, στους δήμους, τους ιδιώτες, να ωριμάσουν τις μελέτες για αυτά που έχουν αποφασίσει να κάνουν. Με προσοχή, με σοβαρότητα, χωρίς βιασύνη, χωρίς πολλά λόγια και πολλές υποσχέσεις, να προχωρήσουμε, για να αλλάξει η περιοχή, ο νομός μας. Να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας, η καθημερινότητα, να φύγουμε από τη μονοκαλλιέργεια της ΔΕΗ, ενώ ταυτόχρονα και αυτό το έχω πει πολλές φορές, ο λιγνίτης παραμένει η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, και αποδείχθηκε αυτό. Το ευέλικτο σχήμα της Δίκαιης Μετάβασης, φάνηκε στο όταν το φυσικό αέριο ανέβηκε σε μεγάλα ύψη, τι έκανε η κυβέρνηση, μεγάλωσε το μείγμα χρήσης του λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας. Σήμερα που το φυσικό αέριο πέφτει οικονομικά, άρα η παραγωγή ενέργειας πέφτει κι είναι φθηνότερη, μειώνει το μείγμα χρήσης λιγνίτη. Είναι ένα οικονομικό σταυρόλεξο που εμείς θέλουμε να ταυτιστούμε πλήρως. Είμαστε ταυτισμένοι με την πραγματικότητα, με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε.

469 – Α.Σδούκου – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Και εδώ αρχίζει το επόμενο βήμα. Είναι η εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, δηλ. υδροηλεκτρικά/αντλησιοταμιευτικά και μπαταρίες, προκειμένου να αντιμετωπισθεί με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο η στοχαστικότητα των ΑΠΕ και να αποφευχθούν οι περικοπές της παραγωγής τους. Και εδώ, όπως και στις ΑΠΕ, η ανάπτυξη θα βασιστεί στην κινητοποίηση του ιδιωτικού κεφαλαίου, με τη συνδρομή κρατικών ενισχύσεων, όπου είναι δυνατόν μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι ανά μονάδα αποθήκευσης κρατικές δαπάνες. Επίκειται η έναρξη του πρώτου διαγωνισμού υπό την εποπτεία της ΡΑΑΕΥ, με στόχο να εγκατασταθούν μονάδες μπαταριών συνολικής ισχύος άνω των 900 MW σταθμών μέχρι το 2025. Υπό κατασκευή βρίσκεται επίσης αντλησιοταμιευτικός σταθμός 690 MW και υδροηλεκτρικός σταθμός 160 MW. Για τον σκοπό της ανάπτυξης της αποθήκευσης «πράσινης» ενέργειας αξιοποιούνται κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η ενεργειακή μετάβαση όμως περιλαμβάνει ως βασική συνιστώσα της και τη συμμετοχή των πολιτών, είτε αυτόνομα είτε υπό τη μορφή Ενεργειακών Κοινοτήτων, τη λεγόμενη «ενεργειακή δημοκρατία». Πρώτη σημαντική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση είναι το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη» που ξεκίνησε το Μάιο και επιχορηγεί την εγκατάσταση σε νοικοκυριά φ/β συστημάτων με μπαταρία, και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις φ/β συστημάτων με ή χωρίς μπαταρία, με το σύστημα net metering. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 238 εκατ. ευρώ, από πόρους του ΤΑΑ. Η παρέμβαση αυτή θα επεκταθεί και στις επιχειρήσεις του δευτερογενούς τομέα, όπου ετοιμάζεται πρόγραμμα για την προώθηση της αυτοπαραγωγής με μπαταρίες προϋπολογισμού 160 εκατ. €, καθώς και του τριτογενούς τομέα σε συνδυασμό με δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης, ετοιμάζεται πρόγραμμα προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ για την επιχορήγηση Ο.Τ.Α. για την εγκατάσταση συστημάτων αυτοπαραγωγής με σκοπό την τροφοδότηση ευάλωτων νοικοκυριών.

Είναι όμως γνωστό ότι η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή πρέπει να συνδυαστεί και με εξοικονόμηση ενέργειας για να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα σε ορατό χρονικό ορίζοντα. Άλλως θα κυνηγάμε ένα διαρκώς απομακρυνόμενο στόχο. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι κάτι που πρέπει να διατρέξει ολόκληρη την κοινωνία, από τον τρόπο ζωής (μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς, θερμοκρασιακή ρύθμιση χώρων, μετάθεση καταναλώσεων εκτός ωρών αιχμής όπου αυτό είναι εφικτό, κλπ), μέχρι την ανακαίνιση των κτιρίων (θερμομονώσεις, διπλά κουφώματα, κλπ.) και την αλλαγή των συσκευών με αντίστοιχες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι τα προγράμματα «Εξοικονομώ» τα οποία όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά έχουν ενισχυθεί αποφασιστικά: Από το 2020 μέχρι σήμερα έχουμε ξεκινήσει προγράμματα για νοικοκυριά συνολικού προϋπολογισμού 3,1 δισεκ. €: «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» (2020), «Εξοικονομώ 2021» (α κύκλος 2021 και β κύκλος 2022), «Ανακαινίζω-Εξοικονομώ για νέους», «Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή» «Ανακυκλώνω-Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «Εξοικονομώ 2023». Επί πλέον, αντίστοιχο πρόγραμμα «τρέχει» και για τα δημόσια κτίρια (πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ», προϋπολογισμού 640 εκατ. €). Θα συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε και νέα προγράμματα προς αυτή την κατεύθυνση διότι με τον τρόπο αυτο, όχι μόνο αναβαθμίζονται ενεργειακά τα κτίρια και οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά ενισχύεται και η οικονομία αφού ο κλάδος αυτός έχει ισχυρή εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή μετάβαση αποτελεί τέλος ο σχεδιασμός μας για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Τα προγράμματα για την επιδότηση της αγοράς ηλεκτροκίνητων οχημάτων συνεχίζονται («Κινούμαι Ηλεκτρικά» συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. €, «Πράσινα ΤΑΞΙ» με προϋπολογισμό 40 εκατ. €) ενώ αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα και η εισαγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων με μπαταρίες ή κυψέλες καυσίμου υδρογόνου στις αστικές συγκοινωνίες. Ταυτόχρονα, εστιάζουμε περισσότερο στη δημιουργία επαρκούς δικτύου δημόσια προσβάσιμων σταθμών φόρτισης με το πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού» προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα, καθώς και με την προκήρυξη από τους Δήμους διαγωνισμών για την εγκατάσταση τέτοιων σταθμών σε όλη την Ελλάδα σε υλοποίηση των 312 τοπικών Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων που έχουν ήδη εκπονηθεί. Είναι φανερό ότι μόνο η ύπαρξη πυκνού και λειτουργικού δικτύου σταθμών φόρτισης θα άρει τις επιφυλάξεις των πολιτών για την ηλεκτροκίνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία 13.000 δημόσια προσβάσιμων σταθμών φόρτισης μέχρι το τέλος του 2025 (από 3.200 περίπου σήμερα) και την εκθετική αύξησή τους σε 100.000 μέχρι το 2030.

Η ενεργειακή μετάβαση είναι μια μακρά διαδικασία. Με τον σωστό σχεδιασμό, τη συμμετοχή των πολιτών και τη χρηματοδοτική αρωγή των κοινοτικών ταμείων, ευελπιστούμε να πετύχουμε τον στόχο της απεξάρτησης από τα συμβατικά καύσιμα, από τον οποίο μόνο οφέλη αναμένονται για το περιβάλλον και την οικονομία μας. Και πολύ περισσότερο αν αναλογιστούμε ότι ως χώρα έχουμε ευλογηθεί με πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό που καλούμαστε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

475 – Κ.Σκρέκας – ΝΔ

provide an attachment id!

Εκτιμούμε ότι για τα επόμενα χρόνια η ετήσια εγκατεστημένη ισχύς στην Ελλάδα θα ξεπερνά τα 2000 MW. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον περασμένο Μάιο, το 48% της ενέργειας που καταναλώθηκε στη χώρα προήλθε από τις ΑΠΕ», σημείωσε ο πρώην Υπουργός.

Όπως τόνισε, προκειμένου να γίνει αυτό πράξη, η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε παρεμβάσεις όπως η απλοποίηση των διαδικασιών και των αδειοδοτήσεων για τις ΑΠΕ και η ανάπτυξη των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ δόθηκε η δυνατότητα για την τοποθέτηση 300.000 μικρών φωτοβολταϊκών στις στέγες. «Θεωρούμε ότι με αυτές τις κινήσεις μέχρι το 2030, το 80% της ενέργειας στη χώρα μας θα προέρχεται από ΑΠΕ» υπογράμμισε, ο κ. Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στις επόμενες ημέρες, ολοκληρώνεται η κατά δύο φορές μεγαλύτερη ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, με την χώρα μας να προχωρά σε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα παραγωγής και κυκλοφορίας ενέργειας, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα είναι σύντομα η πρώτη χώρα που θα διασυνδεθεί ενεργειακά με την Αίγυπτο. Ωστόσο κατά τον κ. Σκρέκα, ο φθηνότερος τρόπος για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας είναι η εξοικονόμηση της, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα σχετικά προγράμματα τύπου «Αλλάζω συσκευή/ θερμοσίφωνα» και «Εξοικονομώ» που μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 70%.

468 – Μ.Σπυράκη – ΝΔ

provide an attachment id!

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Συνδέσμου Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), η οποία συνέλεξε δεδομένα ως το τέλος του 2021, η μέση ηλικία των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι 17 έτη, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να κυμαίνεται στα 12 έτη, φέρνοντας έτσι την Ελλάδα στην πρώτη θέση της κατάταξης των κρατών της ΕΕ. Ακολουθούν η Εσθονία (16,8), η Τσεχία (15,6), η Λιθουανία (14,6), η Πολωνία και η Ουγγαρία (14,5) και η Σλοβακία (14,3). Μάλιστα μετρήσεις του 2022 δείχνουν ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν σχεδόν 910.000 οχήματα παλαιότητας 30 ετών και άνω, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι κακοσυντηρημένα και ανασφαλή για τους οδηγούς και τους γύρω τους, αποτελώντας δημόσιο κίνδυνο.

Δεδομένου ότι η κυκλοφορία τόσο παλαιών οχημάτων θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνει υπέρμετρα το περιβάλλον, ερωτάται η Επιτροπή:

1.Τι στοιχεία έχει στη διάθεσή της για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν υιοθετήσει τα κράτη μέλη, ιδίως στο πλαίσιο της εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών ρύπων;

2.Προτίθεται να χρηματοδοτήσει νέα μέτρα προκειμένου να καταστεί η ηλεκτροκίνηση οικονομικά προσιτή, και να δοθούν περαιτέρω κίνητρα στους ιδιοκτήτες ώστε να αντικαταστήσουν τα παλαιά οχήματα με σύγχρονα και καθαρότερα αυτοκίνητα που πληρούν το πρότυπο εκπομπών Euro 6 σε όλες τις εκδοχές του

458 – Κ.Μητσοτάκης – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη. Με διαφορετικά, όμως, χαρακτηριστικά από το παρελθόν. Ανάπτυξη που να στηρίζεται σε επενδύσεις και σε εξωστρέφεια και όχι σε κατανάλωση. Η οποία ταυτόχρονα να μειώνει το δημόσιο χρέος, να μην είναι δηλαδή ανάπτυξη με δανεικά όπως εκείνη που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Που να δίνει μεγάλη έμφαση στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων: στη σύγκλιση των μισθών και κυρίως στη στήριξη των χαμηλών μισθών. Που να έχει χαρακτηριστικά ψηφιακά και σίγουρα θα σέβεται το περιβάλλον […]

459 – Κ.Μητσοτάκης – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Ο τουρισμός θα παραμείνει πάντα εξαιρετικά σημαντικός, προηγείται όμως η προστασία του περιβάλλοντος, των πολύ ευαίσθητων οικοσυστημάτων, ιδίως στα νησιά. Θα πρέπει ενδεχομένως να πατήσουμε φρένο και όχι γκάζι […]

464 – Γ.Οικονόμου – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Οι προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε στη διάρκεια της επόμενης τετραετίας είναι τεράστιες. Η κλιματική κρίση γίνεται όλο και πιο πιεστική, εντείνοντας τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, με τραγικά αποτελέσματα, όπως είδαμε στην Πύλο […]

465 – Χ.Στυλιανίδης – ΝΔ

provide an attachment id!

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, αναφέρθηκε και στο σχέδιο της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, για τη θέσπιση και λειτουργία, μιας Εθνικής Βάσης Δεδομένων (με κονδύλια απ’ το Ευρωπαϊκό Ταμείο) για τα θέματα των φυσικών καταστροφών, της παρακολούθησης, των στοιχείων, των πληροφοριών και των αποφάσεων δράσης, σε στιγμές μεγάλων ζημιών από καιρικά (και όχι μόνο) φαινόμενα. Θέλει, ωστόσο, χρόνο για να υλοποιηθεί, αυτή η μεγάλη βάση δεδομένων. ” Θέλουμε να συνδέσουμε την επιστημονική τεκμηρίωση και γνώση, με τις δύσκολες επιχειρησιακές αποφάσεις, την κρίσιμη στιγμή”, είπε χαρακτηριστικά ο τέως Υπουργός.

457 – Χ.Τριαντόπουλος – ΝΔ

provide an attachment id!

όλη αυτή την περίοδο με τους κυνηγούς και δη τους κυνηγετικούς συλλόγους της περιοχής μας έχουμε αναπτύξει μία γόνιμη συνεργασία σε διάφορα πεδία. Άλλωστε, την τελευταία τετραετία μία σειρά από εξελίξεις δρομολογήθηκαν και έλαβαν χώρα από την Κυβέρνηση, σε ένα πλαίσιο ανοικτού διαλόγου και συνεργασία με τους κυνηγετικούς συλλόγους. Και αυτό το πλαίσιο γόνιμου διαλόγου παραμένει και θα συνεχιστεί και την επόμενη τετραετία, εστιάζοντας και στις ιδιαιτερότητες του χώρου, στις ανάγκες βελτίωσης και εκσυγχρονισμού παραμέτρων του χώρου, και στην προστασία του περιβάλλοντος με σεβασμό σε όλα τα συστατικά και τις διαστάσεις του

451 – Α.Βεσυρόπουλος – ΝΔ

provide an attachment id!

Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφερόμενος «στην Ελλάδα που αλλάζει», αναφέρθηκε σε στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι σταδιακά αυξάνεται το ποσοστό κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αυτό, μακροπρόθεσμα, σημαίνει μείωση των τιμών της ενέργειας και κυρίως της κατανάλωσης.

Μετά τις εκλογές μάλιστα η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα διαμορφώσει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για την ανάπτυξη ανανεώσιμων υποδομών παραγωγής ενέργειας.

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατία για την Πράσινη Ελλάδα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

Το μεγάλο στόχο, μέσα σε 6 χρόνια το 80% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου.
Την υλοποίηση προγραμμάτων «Εξοικονομώ»,
«Αλλάζω θερμοσίφωνα» και
«φωτοβολταϊκά στέγης», προκειμένου να μπορούν τα νοικοκυριά να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διέθεσε 12 δις ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο της για την ενεργειακή μετάβαση, με τον νέο κλιματικό νόμο που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη σταδιακή μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με σκοπό την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2050.

Στη νέα τετραετία το σχέδιο αυτό θα προχωρήσει με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς και θα δοθεί η δυνατότητα σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες μέσα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος υπογραμμίζοντας ότι η εντολή προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρέπει να είναι καθαρή και ισχυρή στις 25 Ιουνίου.