Political Party: ΠΑΣΟΚ

Κλιματική ουδετερότητα στην Ελλάδα ως το 2050.
Εντατική επέκταση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ανανεώσιμες μορφές (αέρας, ήλιος, θάλασσα, υδροηλεκτρικά).

Αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου ως συμπληρωματικών καυσίμων με συγκεκριμένο ορίζοντα βαθμιαίας απόσυρσης από το ενεργειακό ισοζύγιο.

Κατασκευή δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα διευκολύνουν την ένταξη ενεργειακών κοινοτήτων στο εθνικό σύστημα.

Προσαρμογή των δικτύων μεταφοράς/ διανομής φυσικού αερίου, ώστε να μπορούν να υποδεχθούν βιομεθάνιο και – σε επόμενο στάδιο – πράσινο υδρογόνο.

Βέλτιστη χρήση των λιγνιτών στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με επενδύσεις σε συστήματα Carbon Capture Storage.

Σύσταση μιας Κλιματικής Κοινωνικής Συνέλευσης και Ηλεκτρονικές εφαρμογές για την ενημέρωση των αρμόδιων αρχών από τους πολίτες για περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Ένα νέο οικο-αναπτυξιακό πρότυπο με προστασία της βιοποικιλότητας. Στήριξη ήπιων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.

Ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του δασολογίου.

Προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και ΣΔΙΤ σε έργα κατασκευής, λειτουργίας, ελέγχου και συντήρησης περιβαλλοντικών υποδομών.

486 – Π.Κουκουλόπουλος – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Αγαπητοί Συμπολίτες

Οι εκλογές της Κυριακής είναι κρίσιμες για τη χώρα, αλλά για τον τόπο μας έχουν κυριολεκτικά ιστορικό χαρακτήρα. Όσο κι αν ψάξουμε, πουθενά δε θα συναντήσουμε αυτό που ζούμε εδώ με τη μαζική φυγή των νέων.

Βαρόμετρο της πραγματικότητας, όπως πάντα, είναι η τοπική μας αγορά, έμποροι και ελευθεροεπαγγελματίες. Εκεί που πίστεψαν ότι γλύτωσαν από τον Κατρούγκαλο ήρθε η περιπέτεια της οικονομικής και πληθυσμιακής συρρίκνωσης από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση.

Αναμφίβολα το δίλημμα των εκλογών για μας που ζούμε εδώ είναι ένα:

Μπορούμε να αλλάξουμε την αρνητική φορά των πραγμάτων, ναι ή όχι;
Με εκπροσώπους στη Βουλή που θα παρακολουθούν άβουλοι τις εξελίξεις, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, σίγουρα όχι.

Με ισχυρή φωνή στη Βουλή, τεκμηριωμένο λόγο και τις απαραίτητες συμμαχίες, σίγουρα ναι.

Απαιτούνται μεγάλες πρωτοβουλίες, ρήξεις και τομές που βήμα-βήμα μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα, όπως:

• Η επιμήκυνση της ζωής των λιγνιτικών μονάδων.

• Η γενναία συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στα 2 GW που σχεδιάζουν η ΔΕΗ με την RWE.

• Ο σιδηρόδρομος προς Καλαμπάκα-Ηγουμενίτσα με τον εμπορευματικό σταθμό.

• Η δημιουργία αγγλόφωνων τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

• Η ολοκληρωμένη παρέμβαση για τον κλάδο της γούνας.

• Το αρδευτικό Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου

• Η θεσμοθέτηση πραγματικής ρήτρας απολιγνιτοποιησης με καθολική εφαρμογή

• Η ανάδειξη της περιοχής σε προπύργιο ενεργειακής δημοκρατίας.

Στις δύσκολες μάχες που έρχονται δεν είμαστε χωρίς όπλα.

Το ζήτημα είναι αν είμαστε αποφασισμένοι να τα ενεργοποιήσουμε.

Το ζήτημα είναι να μη συνθηκολογήσουμε με τα συμφέροντα που επενδύουν στην ερημοποίηση της περιοχής προκειμένου να κατοχυρώσουν τα δικά τους κέρδη.

Έχουμε χρέος να αντιδράσουμε τώρα με την ψήφο μας, γιατί όσο παγιώνεται μια κατάσταση τόσο πιο δύσκολα ανατρέπεται.

Την Κυριακή, απαλλαγμένοι από πολιτικά διλήμματα και προσωπικές δεσμεύσεις, στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα ότι είμαστε εδώ και απαιτούμε σεβασμό στην προσφορά αυτού του τόπου στην πατρίδα.
Στις 21 Μαΐου κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα και πλέον γίναμε περισσότεροι.

482 – Μ.Τζελέπης – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

[…] Σήμερα, είναι επιτακτική η ανάγκη να υπερασπιστούμε τον Πρωτογενή τομέα και να τον θωρακίσουμε από την ενεργειακή κρίση. Οπότε πρέπει να γίνουν κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις. Γιατί είναι ο τομέας της Οικονομίας που μπορεί να παράξει πλούτο και να δώσει αντικείμενο εργασίας στον Δευτερογενή και Τριτογενή τομέα.

Αν υπήρχε σοβαρή εθνική στρατηγική, ο αγροτικός τομέας θα ήταν στην προμετωπίδα των δημόσιων πολιτικών.

Θα ήταν ο πυλώνας που θα στήριζε την Περιφέρεια, το εισόδημα και εν τέλει την ίδια τη δημογραφία […]

Θεωρώ ότι οι πολιτικές θα πρέπει να κινούνται σε δύο επίπεδα. Από τη μία πλευρά η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι καίριας σημασίας. Να μπει ένα πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, το οποίο θα βοηθήσει να μην εκτινάσσεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Και βέβαια να υπάρξει κάλυψη μέρους του κόστους των λιπασμάτων, που αφορά στο ποσό που αυξάνεται λόγω της αύξησης της ενέργειας.

Σίγουρα είναι πολύ κρίσιμο να εκμεταλλευτούμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι ενεργειακές κοινότητες που θα αφορούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας να πολλαπλασιαστούν σε όλη την Ελλάδα, ώστε ό,τι και να συμβεί τα επόμενα χρόνια σε θέματα γεωπολιτικά, όπου μπορεί να δημιουργήσουν απόνερα στο κόστος παραγωγής, εμείς να έχουμε θωρακίσει το κόστος μας και έτσι να είμαστε ανθεκτικοί μακροπρόθεσμα.

Επίσης, είναι σημαντικό να ληφθούν άμεσα μέτρα για το αρδευτικό νερό για την διασφάλιση του φυσικού πόρου και της παραγωγής. Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός για σύγχρονα αρδευτικά έργα, που θα εξοικονομήσουν το νερό και θα μειώσουν το κόστος παραγωγής. Επιπλέον, η νέα ΚΑΠ καθυστερεί χαρακτηριστικά να εφαρμοστεί με υπαιτιότητα της Νέας Δημοκρατίας και με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν επιδοτήσεις. Οι τράπεζες δεν έχουν ενεργοποιήσει ούτε τα «ανοικτά δάνεια» ούτε την «Κάρτα Αγρότη».

Επομένως, είναι σαφές ότι χωρίς χρηματοδοτήσεις οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν […]

Και βέβαια να μην λησμονούμε το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν οι Σέρρες με τη Γεωθερμία. Συνολικά, στο Ν. Σερρών υπάρχουν πέντε (5) Γεωθερμικά Πεδία. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμιά αποφασιστική βούληση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ παλιότερα. Το δίχως άλλο, η αξιοποίηση της Γεωθερμίας θα μπορούσε να φέρει ανάπτυξη στον τόπο μας.

492 – Ν.Ανδρουλάκης – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

[…] Υποκλοπές, διεύρυνση των ανισοτήτων, χάος στα νοσοκομεία, τεράστιο ενεργειακό κόστος στην παραγωγή. Τους αντιπροτείναμε να προχωρήσουν στην πράσινη μετάβαση και τις ανανεώσιμες πηγές με προτεραιότητα στον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, τον μεταποιητή προκειμένου να έχει σταθερό κόστος παραγωγής. Και τι είδαμε; Όλα τα μεγάλα έργα φωτοβολταϊκών και αιολικών πήγαν σε ισχυρά συμφέροντα, ενώ η Ευρώπη κάνει μικρά πάρκα δήμων, κοινοτήτων, μεταποιητών, συνεταιρισμών για να έχουν χαμηλό κόστος.

454 – N.Ανδρουλάκης – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

[…] Η Ελλάδα πέρασε αυτή την κρίση χειρότερα από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, διότι έχουμε τεράστια εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, κάτι που δεν είχαμε στο παρελθόν λόγω του λιγνίτη. Εμείς τι λέμε; Η απολιγνιτοποίηση πρέπει να συνδεθεί με τις επενδύσεις στο δίκτυο και την αποθήκευση. Διότι έτσι κτηνοτρόφοι, μεταποιητές, αγρότες, συνεταιρισμοί, δήμοι, κοινότητες μπορούν να κάνουν μικρά φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, ώστε να μην είναι η πράσινη μετάβαση ένα επιχειρηματικό σχέδιο μόνο πέντε ισχυρών.

Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα συμπεριλαμβάνω τον έλεγχο της αγοράς. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε δισεκατομμύρια επιδοτήσεις γιατί έχουμε μια ανεξέλεγκτη αγορά. Πρέπει να βάλουμε κανόνες στη λειτουργία της προς όφελος της παραγωγής και του καταναλωτή. Η αγορά- ζούγκλα υπονομεύει τον αγώνα του παραγωγού και τις θυσίες του, υπονομεύει τον καταναλωτή και ενισχύει τον ισχυρό […]

467 – Μ.Κατρίνης – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Η μείωση της παραγωγής λόγω της κλιματικής αλλαγής επιβάλλει την άμεση αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για την ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα’’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης σε συζήτηση που είχε με παραγωγούς και αγρότες της Ηλείας.

Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει ως στρατηγική επιλογή την πράσινη μετάβαση στον πρωτογενή τομέα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος που σήμερα υπάρχει για τους αγρότες, αλλά και για να ενισχυθεί η παραγωγή.

Τόνισε μάλιστα ότι το κόστος παραγωγής για τους αγρότες έχει αυξηθεί κατά 22,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ τα όποια μέτρα στήριξης ανακοινώθηκαν δεν βοήθησαν πραγματικά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το υψηλό κόστος ενέργειας, καυσίμων, εφοδίων και λιπασμάτων, ακόμα και αν οι αυξήσεις θεωρούνται μικρότερες σε σχέση με 1 χρόνο πριν.

Ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι πρέπει να ενισχυθούν για να έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τις ανάγκες τους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και να αυξήσουν την παραγωγή τους, γεγονός που προϋποθέτει νέα και σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα. Ανέφερε ότι οι καρπουζοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν μείωση 50% στην φετινή παραγωγή λόγω του άστατου καιρού, γεγονός που ‘’τινάζει στον αέρα’’ τους οικογενειακούς προϋπολογιμούς.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τον πρωτογενή τομέα που περιλαμβάνουν:

-Την προστασία της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις αλλά και νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών των αγροτών σε δημόσιο και τράπεζες. Πάνω από 7 στους 10 αγρότες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατασχέσεων στα χωράφια τους λόγω δανείων και χρεών, κάτι που φάνηκε και την περίοδο των κορονο-ενισχύσεων, όταν και χρειάστηκε να περάσει ειδική τροπολογία στη Βουλή για να μην κατασχεθούν τα ποσά που δόθηκαν ως ενίσχυση.

-Την αλλαγή και επικαιροποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, με διεύρυνση και επέκταση της κάλυψης καταστροφών στο φυτικό, ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο για τις ζημιές- αλλά και τη μειωμένη παραγωγή- που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

-Χρηματοδοτικά εργαλεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αγροτικών επιχειρήσεων και νέα, φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για τις ομάδες παραγωγών και τα συνεταιριστικά σχήματα.

-Στήριξη των αγροτών για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με προτεραιότητα τους οργανισμούς άρδευσης, τις ομάδες παραγωγών και τις απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές.

-Μηδενισμός του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

-Μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια

-Αύξηση των αγροτικών συντάξεων, ιδιαίτερα για τους παλαιούς συνταξιούχους, συντάξεις οι οποίες είναι πολύ χαμηλές παρά τα πολλά έτη ασφάλισης.

– Ενίσχυση της χρηματοδότησης για τα σχέδια βελτίωσης και τα προγράμματα νέων αγροτών που παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ οδήγησαν σε ουρές επιλαχόντων που επένδυσαν στον πρωτογενή τομέα για να μείνουν στον τόπο τους, αλλά έμειναν χωρίς χρηματοδότηση.

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφερόμενος στις εκλογές της επόμενης Κυριακής, τόνισε:

‘’ Το ΠΑΣΟΚ επανασυνδέεται και πάλι με τους ανθρώπους που το στήριξαν και το έκαναν μεγάλο: τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, αγρότες και κτηνοτρόφους. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ έχει άρρηκτους δεσμούς με την αγροτιά.

Αυτούς θέλουμε να εκφράσουμε , αυτούς θέλουμε να υπερασπιστούμε, όπως παραδοσιακά έκανε το ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Στις 25 Ιουνίου, ένα ακόμα πιο ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα αποτελεί ανάχωμα στην ερημοποίηση της υπαίθρου και την υποβάθμιση της Ηλείας.

497 – Ν.Ανδρουλάκης – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

[…] Ο ίδιος
μίλησε για μείωση του κόστους παραγωγής
με μηδενισμό του ειδικού
φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό
πετρέλαιο την περίοδο της κρίσης
και ανέφερε ότι κατά προτεραιότητα εντάσσονται σε πάρκα ανανεώσιμων
πηγών ενέργειας κτηνοτρόφοι συνεταιρισμοί
δήμοι ενεργειακές κοινότητες
σε όλη την Ελλάδα και όχι οι
ΑΠΕ να είναι για τους πέντε ισχυρούς
σε βάρος του εκδημοκρατισμού της
παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας […]

498 – Α.Σπυρόπουλος – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

[…] Ανθεκτική οικονομία σημαίνει έμφαση στην εγχώρια παραγωγή
υλικών για τις ΑΠΕ αλλά και πρόσβαση όλων στην παραγωγή ενέργειας
από ανανεώσιμες πηγές.
Έχουμε τη δυνατότητα από το Ταμείο Ανάκαμψης να ανακατευθύνουμε πόρους στην κατασκευή νέων δικτύων για ενεργειακή
διασύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη και αποθήκευση και διανομή
ενέργειας.
Όπως επίσης και για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών
δικτύων, ώστε να αποκτήσουμε επιτέλους ένα δίκτυο μεταφορών
αντάξιο των απαιτήσεων της κοινωνίας.
Με αυτό τον τρόπο, είναι εφικτό να επιτύχουμε και τη δραστική
μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, για την πληθυσμιακή και
κοινωνική αναγέννηση της πατρίδας μας […]

499 – Ν.Ανδρουλάκης – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

[…]Κίνητρα για την εγκατάσταση
φωτοβολταϊκών πάνελ μικρής κλίμακας
στις μικρές επιχειρήσεις ώστε να
εξασφαλιστεί η πράσινη μετάβαση και
η μείωση του κόστους παραγωγής […]

442 – Χ.Δούκας – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Η χώρα καλείται να
σχεδιάσει τη διπλή
μετάβαση την ψηφιακή
και την πράσινη
Και οι δύο μεταβάσεις
ενέχουν
μεγάλες προκλήσεις
Οσον αφορά την ψηφιακή μετάβαση
οι ανησυχίες έχουν καταγραφεί
και συζητηθεί πολλαπλώς
στον δημόσιο διάλογο Πώς θα περιοριστούν
οι μηχανές που πλημμυρίζουν
τα κανάλια πληροφόρησης
με προπαγάνδα χειραγώγησης
πώς θα αποτραπούν η άνευ προηγουμένου
συσσώρευση πλούτου και
η διόγκωση των ανισοτήτων καθώς
και η αβεβαιότητα της εργασίας και
τελικά πώς δεν θα τεθεί σε διακινδύνευση
ο ίδιος ο πολιτισμός μας
Χωρίς ηθικούς κανόνες χωρίς έλεγχο
και στόχους οι ψηφιακές μηχανές
τεχνητής νοημοσύνης μπορεί
να κινηθούν εκτός ορίων απειλώντας
τη δημοκρατία ή ακόμη και την
ίδια τη ζωή
Εδώ τίθεται ένα ξεκάθαρο
διακύβευμα
Σε ποιον ανήκουν η εκθαμβωτική
παραγωγή γνώσεων και τεχνογνωσίας
οι ραγδαίες πολλαπλασιαστικές
εξελίξεις στην τεχνολογία τα
μέσα ενημέρωσης και οι ψηφιακές
πλατφόρμες Ποιος έχει τον έλεγχο
των αποφάσεων που αφορούν
άμεσα το σήμερα και το αύριο της
ζωής μας
Είναι ώρα να συζητηθεί ο τρόπος
που οι τεχνολογικές εξελίξεις
ο πλούτος και η γνώση που παράγονται
θα υπηρετούν το δημόσιο
καλό το συμφέρον όλων αντί να
βρίσκονται στα χέρια λίγων που
ανεξέλεγκτοι και χωρίς καμία δημοκρατική
επιλογή διαχειρίζονται
τις τύχες μας
Οι ίδιοι προβληματισμοί υπάρχουν
και στην πράσινη μετάβαση
Η ενέργεια είναι η κινητήρια δύναμη
κάθε σύγχρονης κοινωνίας
Η αναπτυξιακή και η οικονομική
προοπτική κάθε χώρας είναι στενά
συνδεδεμένη με την ενεργειακή Ο
μεγαλύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας
στη χώρα μας είναι ο ήλιος
οι άνεμοι η γεωθερμία οι λίμνες
και τα ποτάμια οι παλίρροιες η βιομάζα
Το δημοκρατικό διακύβευμα
σε αυτή την περίπτωση είναι το
ακόλουθο είτε αυτές οι πηγές ενέργειας
θα ανήκουν σε όλους μας είτε
θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία των
μεγάλων εταιρειών τραστ ή funds
εντός και εκτός Ελλάδας Δεν είναι
απλώς κοινωνικό το θέμα είναι και
εθνικό Γιατί ο κίνδυνος αφελληνισμού
των ζωτικών υποδομών είναι
προ των θυρών
Για παράδειγμα αν όλα τα δημόσια
κτίρια σχολεία νοσοκομεία κρατικές υπηρεσίες οργανισμοί
δημοτικά κτίρια αν όλα τα σπίτια
οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
αποκτήσουν ήπιες υποδομές για
ενέργεια από τον ήλιο τη γεωθερμία
ή τον άνεμο και είμαστε εμείς οι
παραγωγοί θα είναι και το κόστος
μεταφοράς ελάχιστο για την ενεργειακή
μας επάρκεια Δεν θα χρειάζονται
επιπλέον φαραωνικά έργα
ολόκληρα βουνά τεράστιες εκτάσεις
χωραφιών
Μια τέτοια επιλογή θα είχε πολλές
παράπλευρες θετικές επιπτώσεις Οι
κτιριακές υποδομές της χώρας θα
αναμορφώνονταν με αποτέλεσμα
την έκρηξη της ζήτησης εργασίας
σε πολλά επαγγέλματα φέρνοντας
πολλούς νέους Ελληνες πίσω στην
πατρίδα Ομως και τα πανεπιστήμια
θα γίνονταν κοιτίδες καινοτομίας
δημιουργώντας εγχώριες τεχνολογίες
υπηρεσίες λογισμικά με
μεγάλο όφελος για τη μετάβαση των
μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μια
νέα βιώσιμη παραγωγική εποχή με
εγχώρια προστιθέμενη αξία με νέα
επαγγέλματα για πς νέες γενιές
Η άλλη επιλογή σημαίνει εισαγωγή
τεχνολογίας έλλειψη ελληνικής
καινοτομίας εισαγωγή υλικών για
τις υποδομές και εξάρτηση από δάνειες
δυνάμεις
Το δίλημμα είναι συμμετοχική
δημοκρατία ή ολιγαρχική εξουσία
Είναι κρίσιμο οι πολίτες οι κοινωνίες
να ανακτήσουν τα ηνία της διαχείρισης
τον έλεγχο των κρίσιμων
υποδομών και αποφάσεων θεσπίζοντας
κανόνες ηθικούς δίκαιους
και βιώσιμους Δεν θα ήταν υπερβολή
αν υποστηρίζαμε ότι οι σημερινές
αποφάσεις θα καθορίσουν
την τύχη των επόμενων γενιών όχι
απλώς των επόμενων κυβερνήσεων.

455 – Ι.Α. Νικολαΐδη – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Στηρίζουμε, επικροτούμε, αναγνωρίζουμε και συμμετέχουμε σε κάθε μία προσπάθεια που αποσκοπεί στην προστασία, την ανάδειξη και ανάπτυξη του περιβάλλοντος.

Το περιβάλλον μας είναι το σπίτι μας και ο τρόπος που το διαχειριζόμαστε έχει μεγάλη σημασία, για το ποια χαρακτηριστικά θα έχει αυτό.

Λέει ο λαός μας «όπως στρώσαμε έτσι θα κοιμηθούμε».

Κάθε μία ενέργεια που κάνουμε σήμερα, σε σχέση με το περιβάλλον, έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας, αλλά και αντίκτυπο στο μέλλον μας και η αλήθεια είναι πως το μέλλον μας, το θέλουμε να είναι αναπτυσσόμενο και προοδευτικό.

Με αφορμή την κορύφωση των εκδηλώσεων για την ημέρα περιβάλλοντος, θα ήθελα να σταθώ στο δια ταύτα.

Το γεγονός πως τοπικοί φορείς, δεν αρκεί μόνον να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες δράσεων σε πλατείες γεμάτες με παιδιά, λουλούδια και μηνύματα που ενισχύουν την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά θα πρέπει να προτείνουν πλαίσιο διεκδίκησης για τις ανάγκες και τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.

Η στάση της τοπικής και κεντρικής εξουσίας, δε βαδίζει με τις ανάγκες και τα θέλω της κοινωνίας, η οποία βρίσκεται όρθια στο δρόμο, διεκδικώντας χωροταξικό σχεδιασμό και φρένο στην άναρχη τοποθέτηση των ΑΠΕ.

Που προσπαθεί να διασφαλίσει τα γόνιμα εδάφη, τις τουριστικές παραλίμνιες περιοχές, τις βουνοπλαγιές, τις κορυφογραμμές, την εργασία.

Ειδικά σε μια περιοχή όπως είναι η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, που έχει δώσει πολλά (ίσως πολλά περισσότερα από όσα μπορούσε και από όσα έπρεπε), θα περίμενε κανείς μία διαφορετική μεταχείριση.

Θα περίμενε σεβασμό θέσεων, απόψεων και διεκδικήσεων και σε καμία περίπτωση δε θα περίμενε να ξυλοκοπιέται κόσμος και να καταστέλλονται ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, η πρόσβαση όλων των πολιτών στην παραγωγή ΑΠΕ μέσα από την ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων είναι το ζητούμενο και το επιδιωκόμενο και όχι αυτό που ¨αναθεματίζουμε¨ για να εξυπηρετήσουμε ιδία συμφέροντα.

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα αλλαγής στηρίζουμε ουσιαστικά την δίκαιη μετάβαση για τις λιγνιτικές περιοχές, δίνουμε έμφαση στις επενδύσεις δικτύων, στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας με σύγχρονα μέσα και ανανεωμένα σχέδια πρόληψης, στην ενίσχυση των διαχειριστικών φορέων των οικοσυστημάτων.

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, θέλουμε υγιείς (από κάθε άποψη) πολίτες, μέσα σε ένα υγιές περιβάλλον, γιατί ένα περιβάλλον χωρίς υγιείς ανθρώπους, ούτε ουσία έχει, ούτε και αξία.