Regions: Εύβοια

270 – Θ.Τάρτης – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Το σχέδιο κατασκευής έξι αιολικών πάρκων στην «Απάτητη» νότια Σκύρο να απορριφτεί, εδώ και τώρα! Οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις τόσο της Διεύθυνσης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας όσο και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ) πιθανότατα πρέπει να οδηγήσουν στην απόρριψη του έργου.

Ειδικότερα, πρόταση μου είναι η νότια Σκύρος να ενταχτεί σε καθεστώς υψηλής προστασίας, του θεσμού «Απάτητα Βουνά». Τα «Απάτητα Βουνά» αποτελούν ένα φρένο στην υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, χωρίς όμως να βάζουν εμπόδια σε επενδύσεις, καθώς αφορούν σε περιοχές ανέγγιχτες στο πέρασμα του χρόνου».
Στις περιοχές αυτές επιτρέπεται η σήμανση, επισκευή, συντήρηση και βελτίωση υφιστάμενων ορειβατικών και πεζοπορικών μονοπατιών. Ο οικοτουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή που παρουσιάζει ενδιαφέρον από άποψη βιοποικιλότητας και αισθητικής τοπίου συμβάλλοντας στη διατήρηση ή στη δημιουργία κινήτρων για μετάβαση σε πράσινη οικονομική δραστηριότητα όπως βιολογικές καλλιέργειες, προώθηση παραδοσιακών προϊόντων κ.ά.
Όπως εκτιμάτε, η κατασκευή του έργου των έξι αιολικών πάρκων θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία στα προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας, όπως ο μαυροπετρίτης και ο σπιζαετός. Παράλληλα, απορρίπτει τα αντισταθμιστικά μέτρα που προτάθηκε να πραγματοποιηθούν σε άλλες περιοχές της χώρας, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να αποσκοπούν στην ακεραιότητα του χώρου όπου θα κατασκευαστεί το ίδιο το έργο.
Η γνωμοδότηση των υπηρεσιών:
• Τα προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας της περιοχής κατασκευής των έργων και κυρίως ο μαυροπετρίτης και ο σπιζαετός, κινδυνεύουν από θανάτωση λόγω πρόσκρουσης στις ανεμογεννήτριες, καθώς ανήκουν στα ευπαθή σε επιπτώσεις από εγκατάσταση ανεμογεννητριών είδη.
• Η Σκύρος αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό πέρασμα και μεταναστευτικό σταθμό για την αποδημητική ορνιθοπανίδα, καθώς 102 είδη από τα 173 που έχουν καταγραφεί στο νησί απαντώνται κατά τη μεταναστευτική περίοδο, ανάμεσά τους και πολλά αρπακτικά είδη. Τα μεταναστευτικά πτηνά επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις ανεμογεννήτριες, καθώς ταξιδεύουν σε μεγάλα σμήνη και κατά μήκος καθορισμένων διαδρομών. Τυχόν εμπόδια που προκαλούν φραγμό στις διαδρομές αυτές, όχι μόνο προκαλούν ατυχήματα λόγω πρόσκρουσης αλλά και υποχρεώνουν τα πουλιά να δαπανήσουν επιπλέον κρίσιμα ενεργειακά αποθέματα για να παρεκκλίνουν της πορείας τους και να εγκαταλείψουν τους δεδομένους σταθμούς ανάπαυσης. Οι επιπτώσεις αυτές αναμένονται να είναι ιδιαίτερα έντονες στο εν θέματι έργο, καθώς η διάταξη των ανεμογεννητριών είναι σε επάλληλες σειρές εγκάρσια στον άξονα μετανάστευσης των πουλιών.
• Τα προτεινόμενα μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων, όπως η εγκατάσταση συστημάτων αποτροπής πρόσκρουσης με τον θόρυβο που παράγουν, θα επιφέρουν επιπλέον εκτοπισμό των ειδών ορνιθοπανίδας από τα κύρια ενδιαιτήματά τους, ειδικότερα για τον μαυροπετρίτη, όπου η αποικία της Σκύρου είναι η βορειότερη σημαντική αποικία του είδους στην Ελλάδα.
• Η υπηρεσία «καυτηριάζει» τη χρήση μέτρων και διαχειριστικών δράσεων από προγράμματα LIFE που πραγματοποιήθηκαν για την προστασία του μαυροπετρίτη, ως αντιστάθμιση στις επιπτώσεις των έργων. Οπως αναφέρει, τα αντισταθμιστικά μέτρα θα πρέπει να αποσκοπούν στο να διασφαλίζεται η ακεραιότητα του τόπου όπου εκπονείται το έργο, και όχι στην ανάπτυξη αποικιών σε περιοχές που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά.
• Τέλος σημειώνει ότι η κατασκευή των έργων θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη αλλοίωση του υψηλής αισθητικής αξίας φυσικού τοπίου της προστατευόμενης περιοχής.

271 – Μ.Χατζηγιαννάκης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Οι Βορειοευβοιώτες έζησαν τον Αύγουστο του 2021 τον απόλυτο εφιάλτη, παρακολουθώντας επί δέκα ημέρες, αβοήθητοι από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον τόπο τους να καίγεται και τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη. Το ακόμα χειρότερο είναι πως, μετά τα λόγια παρηγοριάς και τις πλούσιες υποσχέσεις για βοήθεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του γύρισαν για μία ακόμη φορά τις πλάτες στις ανάγκες της Βόρειας Εύβοιας. Ελάχιστα έχουν γίνει από τότε, αντίθετα, η κοροϊδία και η εκμετάλλευση κυριαρχούν. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ρητινοκαλλιεργητές αναγκάστηκαν τις τελευταίες ημέρες να κατέβουν και πάλι σε κινητοποιήσεις, αφού η ΝΔ τους εξαπάτησε μέχρι την τελευταία στιγμή, υποσχόμενη από μήνα σε μήνα προσλήψεις που οι άνθρωποι δεν είδαν ποτέ.

Η ίδια εικόνα επικρατεί παντού, οι δήμοι και τα δασαρχεία προσπαθούν να λειτουργήσουν με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό, αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται ακόμα στον “αέρα”, τα ιδιωτικά συμφέροντα οργιάζουν, τα σχολεία υποβαθμίζονται, οι αδυναμίες στις δομές υγείας και στον στόλο του ΕΚΑΒ είναι τεράστιες. Οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, όπως και ολόκληρης της χώρας, γνωρίζουν ότι η ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού και η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα μπορούν και θα δώσουν ένα τέλος σε πολιτικές που κάνουν την καθημερινότητά τους αφόρητη.

Διαβάστε περισσότερα στο: https://eviaportal.gr/synentefksi-miltou-chatzigiannaki-eviaportal-gr/

[…] Οι ανεμογεννήτριες κοντεύουν πλέον κυριολεκτικά να φτάσουν στις αυλές των σπιτιών στη Νότια Εύβοια. Ο τόπος μας, η Εύβοια και ειδικά η Κάρυστος που αποτελεί την “πρωταθλήτρια” της χώρας σε παραγωγή αιολικής ενέργειας, έχει υπερφορτωθεί από αιολικά πάρκα, έχοντας μετατραπεί ουσιαστικά στην ενεργειακή μπαταρία ολόκληρης της Ελλάδας, χωρίς κανένα μάλιστα ανταποδοτικό όφελος για τους κατοίκους και τον Δήμο. Η κατάσταση έχει φτάσει πια στο απροχώρητο και η επόμενη κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να σεβαστεί τη βούληση και τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας. Οι κάτοικοι της νότιας Εύβοιας δεν έχουν να περιμένουν απολύτως τίποτα από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία απέδειξε στην πράξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που εκμεταλλεύονται τα αιολικά πάρκα. […]

Δικαιοσύνη στην Ενέργεια, για να σταματήσει η ξέφρενη τοποθέτηση νέων ανεμογεννητριών στη Νότια Εύβοια προς εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

244 – Σ.Ρόγκα – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

ΣΤΗΡΙΖΕΙ την «Πρωτοβουλία πολιτών για τη διατήρηση και επανάχρηση του τσιµεντάδικου Χαλκίδας για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας», όπως άλλωστε συµπαραστέκεται, καθ’ όλη τη θητεία του, σε κάθε συλλογικότητα πολιτών που παλεύει για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονοµιάς της Εύβοιας ενάντια στα ιδιωτικά συµφέροντα κάθε διάττοντα σωτήρα που εµφανίζεται στο νησί.

214 – Θ.Τάρτης – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

[…] Στην κορυφή της αξιακής μας πυραμίδας, βρίσκεται ο Έλληνας παραγωγός, οι άνθρωποι της υπαίθρου, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, οι δασοκόμοι, οι αλιείς, οι υδατοκαλλιεργητές, οι εργάτες γης.

Προτεραιότητά μας είναι η προστασία και η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος καθώς και η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και της αλιευτικής παραγωγής, με τη διαμόρφωση και ανάδειξη μιας ελκυστικής και δυναμικής υπαίθρου με υψηλή ποιότητα ζωής και πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες […] Ο επανασχεδιασμός του συστήματος αγροτικών ασφαλίσεων με πλήρη αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ. Στελεχιακή επάνδρωση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, επικαιροποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ με διεύρυνση και επέκταση της διαχείρισης χρηματοοικονομικών και περιβαλλοντικών-κλιματικών κινδύνων και δημιουργία πραγματικού «διχτυού ασφαλείας» για τον Έλληνα παραγωγό. Καθοριστικής σημασίας για τη βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων της χώρας είναι η αξιοποίηση εργαλείων διαχείρισης κινδύνων και ασφάλισης εισοδήματος […] Έλεγχο της προστασίας του περιβάλλοντος, των γενετικών πόρων, της βιοποικιλότητας, και της ευημερίας των ζώων έτσι ώστε να προστατευθεί και να αναδειχθεί περαιτέρω η «περιβαλλοντικά φιλική» διάσταση του παραδείγματος της Ελληνικής Αγροτικής Εκμετάλλευσης […] Επενδύσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό που αποκτούν ενισχυμένη σημασία λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής αλλά και του ισχυρού αντικτύπου του πολέμου στην Ουκρανία: συστήματα άρδευσης και ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακές λύσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενίσχυση της πρόληψης περιβαλλοντικών/κλιματικών κινδύνων, σε συνδυασμό όμως με συμβουλευτικές υπηρεσίες και όχι ως αφορμή πώλησης τεχνολογικού εξοπλισμού στους παραγωγούς.

167 – πολλαπλά πρόσωπα – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] Σημείωσε τις μεγάλες ευθύνες που έχοιυν οι κυβερνήσεις και η τωρινή και η προηγούμενες, γιατί το πρόβλημα της περιοχής ήταν γνωστό από τη μεγάλη πλημμύρα του 2009 και δεν έλαβαν επαρκή μέτρα για να αποτρέψουν την επόμενη πλημμύρα του 2020. Όπως δεν έχουν κάνει ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα, ούτε μέχρι σήμερα το 2023 μετά τη δεύτερη μεγάλη πλημμύρα. Δεν έχουν καμιά δικαιολογία! Το ΚΚΕ με επανειλημμένες παρεμβάσεις του έχει απαιτήσει να σταματήσει τώρα ο εμπαιγμός, να προχωρήσει άμεσα η ανέγερση νέας γέφυρας στα Φύλλα και η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία του Λήλαντα από τις πηγές έως την εκβολή του […]

116 – Α.Γιαχολλάρης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Μετά τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες στη Β Εύβοια και την εγκατάσταση επιπλέον ανεμογεννητριών στο κεντρικό και νότιο τμήμα είδε όπως λέει τον τόπο του να ερημώνει