Regions: Φθιώτιδα

464 – Γ.Οικονόμου – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Οι προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε στη διάρκεια της επόμενης τετραετίας είναι τεράστιες. Η κλιματική κρίση γίνεται όλο και πιο πιεστική, εντείνοντας τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, με τραγικά αποτελέσματα, όπως είδαμε στην Πύλο […]

384 – Α.Μπαφούτσου – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] Με δυνατό ΚΚΕ θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο
η διεκδίκηση για ενίσχυση του Νοσοκομείου Λαμίας
και τωνΚέντρων Υγείας θα ακουστείακόμη πιο
δυνατά η φωνή των πλημμυροπαθών και των κατοίκων
στην κοιλάδα του Σπερχειού, θα δυναμώσει ο αγώνας
ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών
στην Οίτη στα Βαρδούσια στη Μαλεσίνα και αλλού
αλλά και ο αγώνας ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια
που βιώνει ο λαός της περιοχής Γιατί μόνο το ΚΚΕ
μπορεί να σταθεί απέναντι στηνπολιτική της επόμενης
κυβέρνησης που θα είναι απόχέρι αντιλαϊκή Γιατί
μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό με ΚΚΕ ακόμα
πιο δυνατό
[…]

366 – Γ.Οικονόμου – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης ποιος μπορεί να οδηγήσει
την Ελλάδα σε ασφαλή μονοπάτια; […]

329 – Γ.Σαρακιώτης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Δυστυχώς, η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει και οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουμε να συνεννοηθούμε τουλάχιστον επί τέτοιας υφής ζητημάτων. Άλλωστε, δεν είναι νοητή η βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς μακροπρόθεσμη στρατηγική προστασίας του περιβάλλοντος. Προς της συγκεκριμένη κατεύθυνση, η Πολιτεία οφείλει να συντονίσει τις πολιτικές και τις δράσεις, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρίως σε θέματα χωροταξίας/πολεοδομίας, προστασίας της βιοποικιλότητας, περιβαλλοντικής αδειοδότησης, επιθεώρησης και ελέγχου και Κλιματικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής, ενώ οφείλουμε να κατοχυρώσουμε το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών υδάτων, ο οποίος υπονομεύτηκε από την Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Επιπροσθέτως, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία έχει δεσμευτεί για την επανασύσταση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και την ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό και χρηματοδοτικούς πόρους. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., της περιόδου 2015-2019 είχε παρουσιάσει σπουδαίο έργο όσον αφορά την πρόοδο των Δασικών Χαρτών και του Κτηματολογίου, αλλά και την προστασία των περιοχών Natura 2000. Η νέα Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, η οποία θα προκύψει μετά τις επερχόμενες εκλογές, θα μεριμνήσει για την ολοκλήρωση των εν λόγω μεγάλων εθνικών έργων, χωρίς «παραθυράκια», κενά και εξαιρέσεις, προκειμένου να ισχύουν και να εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες για όλους.

339 – Χ.Σταΐκούρας – ΝΔ

provide an attachment id!

Η κλιματική αλλαγή σήμερα δεν αποτελεί απλά μια πρόβλεψη. Είναι μια κοινώς αποδεκτή διαπίστωση και κάλεσμα για δράση και επανασχεδιασμό. Την ίδια στιγμή, οι αλλεπάλληλες παγκόσμιες κρίσεις που ο πλανήτης βιώνει τα τελευταία χρόνια -από την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 έως το πιο πρόσφατο ξέσπασμα γεωπολιτικών εντάσεων και κρίσης στον ενεργειακό τομέα- θέτουν ξεκάθαρα στο επίκεντρο της διεθνούς πολιτικής ατζέντας την επιδίωξη για κλιματική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πεδίο αυτό πρωτοπορεί: προωθώντας φιλόδοξες ολιστικές στρατηγικές όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και σχεδιάζοντας εργαλεία για να την υλοποιήσει, όπως η ευρωπαϊκή ταξινομία, θέτει σταδιακά το νέο πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο οι επιχειρήσεις και η οικονομία, συνολικά, της χώρας μας καλούνται να υιοθετήσουν.

Η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε, εξαρχής και με ξεκάθαρο τρόπο, θέσει ως προτεραιότητα την ευθυγράμμιση της αναπτυξιακής στρατηγικής της με την κλιματική δράση και τη βιωσιμότητα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Οικονομικών, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, αποδέχθηκα την πρόσκληση ένταξης της Ελλάδας στη διεθνή Συμμαχία των Υπουργών Οικονομικών για την Κλιματική Δράση, συμμετέχοντας ενεργά στις εργασίες της. Έκτοτε και εν μέσω σημαντικών, διαδοχικών εξωγενών προκλήσεων, το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας μας, σταθερά και συστηματικά, προχώρησε στον σχεδιασμό και στην υιοθέτηση μιας σειράς δράσεων για την έγκαιρη και αποτελεσματική μετάβαση της οικονομίας σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και υπεύθυνης επιχειρηματικής διακυβέρνησης:

1ον. Εν μέσω πρωτόγνωρης παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, με τον ν. 4706/2020 προωθήσαμε την αναμόρφωση, την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Εταιρικής Διακυβέρνησης των Ανωνύμων Εταιρειών και της Αγοράς Κεφαλαίου, θέτοντας ρητά το νέο, σύγχρονο πλαίσιο που απαιτείται για την ενίσχυση της διαφάνειας και της βιωσιμότητας στην εταιρική ανάπτυξη.

2ον. Παράλληλα, από τον Μάρτιο του 2020 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον ΟΟΣΑ για τη σταδιακή υιοθέτηση του «πράσινου» προϋπολογισμού. Έκτοτε, σταθερά προχωρά η ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης στον σχεδιασμό και στην αποτύπωση της δημοσιονομικής πολιτικής: Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2021 αποτέλεσε τον πρώτο στην ιστορία της χώρας με ρητή αναφορά στην κλιματική διάσταση, ενώ για τα έτη 2022 και 2023 προχωρήσαμε στη σταδιακή ενσωμάτωση των κλιματικών παραμέτρων στη μεθοδολογία του Προϋπολογισμού Επιδόσεων.

3ον. Έχοντας διαχειριστεί επιτυχώς -όπως έχει αναγνωριστεί από εκθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών- τον άμεσο οικονομικό αντίκτυπο της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η Ελλάδα προχώρησε στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στοχεύοντας στην ανάδειξη ενός νέου προτύπου για τη χώρα. Το «Ελλάδα 2.0» σχεδιάστηκε σε αρμονία τόσο με την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών όσο και σε απόλυτη συμφωνία με την Αρχή Μη Πρόκλησης Σημαντικής Βλάβης της ευρωπαϊκής ταξινομίας. Οι «δίδυμες» πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αποτελούν καίριους πυλώνες του Σχεδίου, αντιπροσωπεύοντας 37% και 20% αντίστοιχα του συνολικού προϋπολογισμού των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, που ήδη υλοποιούνται με επιτυχία.

4ον. Στις αρχές του 2023 -σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης- ολοκληρώσαμε και παρουσιάσαμε εθνική στρατηγική για τη συνολική αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, προκειμένου αυτή να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις νέες διεθνείς συνθήκες. Επιπλέον, σε παράλληλη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 καταρτίζουμε στρατηγική για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού προς την πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες της χώρας μας.

5ον. Διαμορφώνουμε εργαλεία και υιοθετούμε φορολογικές πολιτικές υπέρ της πράσινης μετάβασης. Το 2022 χορηγήσαμε κίνητρο προσαυξημένης έκπτωσης κατά 100% σε δαπάνες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, ενισχύοντας περαιτέρω την παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε αυτούς τους -καίριους για τη βιώσιμη ανάπτυξη- τομείς.

6ον. Παράλληλα με τη συστηματική μας συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, το Υπουργείο Οικονομικών σύστησε το 2022 την Ομάδα Εργασίας υψηλού επιπέδου για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση και την Πράσινη Οικονομική Μετάβαση. Η Ομάδα -στην οποία συμμετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, καθώς και έγκριτοι πανεπιστημιακοί και εμπειρογνώμονες του ιδιωτικού τομέα- αναμένεται εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος να καταθέσει την έκθεσή της σχετικά με την αποτελεσματική ενσωμάτωση της διάστασης της βιωσιμότητας στην οικονομική πολιτική και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

7ον. Η Ελλάδα ενέταξε πρόσφατα στον σχεδιασμό της την προοπτική έκδοσης Κρατικού Πράσινου Ομολόγου, όταν και εφόσον θα συντρέχουν οι πρόσφορες μακροοικονομικές συνθήκες.

Οι στόχοι κλιματικής βιωσιμότητας που τίθενται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο έχουν ως σκοπό να διαφυλάξουν μακροπρόθεσμα το φυσικό περιβάλλον, την κοινωνία και τις οικονομίες μας. Και προϋποθέτουν την έγκαιρη και επιτυχή μετάβαση σε ένα νέο οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο, για την εδραίωση του οποίου η ανακατεύθυνση των χρηματοοικονομικών ροών σε βιώσιμες τοποθετήσεις αποτελεί sine qua non προϋπόθεση.

Λαμβάνοντας υπόψη τις νέες αυτές δυναμικές και το κυβερνητικό έργο που έχει επιτελεσθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα διαθέτει αδιαμφισβήτητα τη δυνατότητα να αναδειχθεί στον διεθνή επιχειρηματικό και επενδυτικό χάρτη, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στις επόμενες γενιές!

Με την ψήφο των πολιτών, ως Ελληνική Κυβέρνηση και για την επόμενη τετραετία, επιθυμία και επιδίωξή μας θα συνεχίσει να αποτελεί η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για να επιτευχθεί ο εθνικός αυτός στόχος.

311 – Γ.Κοτρωνιάς – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Το θέμα της ενέργειας είναι από τα πιο βασικά ζητήματα που με αφορούν και είναι αλήθεια πως το πρόγραμμα ”ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ” ήταν δική μου δημιουργία όταν ακόμη ήμουν πρόδερος στην επιτροπή Περιβάλλοντος στην ΚΕΔΕ. Όταν πρωτοβγήκα βουλευτής έκανα μια εκδήλωση με θέμα τις ενεργειακές κοινότητες και είπα στους Δημάρχους που ήταν παρόντες πως αν καταλάβουν την δύνμαη τους και δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες στους δήμους τους, θα βγαίνουν μια ζωή Δήμαρχοι […]

273 – Γ.Κοτρωνιάς – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Την ενεργειακή κρίση και το δημογραφικό πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει σε τοπικό επίπεδο σχετικά με την ανάγκη στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσα από την έμπνευσή του και εφαρμογή του προγράμματος «Εξοικονομώ», τη δημιουργία του Μεγάρου της ΔΕΥΑΛ – του πρώτου Δημόσιου βιοκλιματικού κτιρίου στην Ελλάδα, τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και τη διοργάνωση Συνεδρίου για τις ενεργειακές κοινότητες. […]

211 – Β.Λάζου – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] Την ώρα που η Ευρώπη στρέφει την οικονομία της προς την ηλεκτροκίνηση και η εξόρυξη, μεταλλουργία και παραγωγή υλών μπαταρίας καθίστανται στρατηγικής σημασίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαξιώνει και ιδιωτικοποιεί μια κομβική επιχείρηση σιδηρονικελίου που εξορύσσει και επεξεργάζεται το σύνολο των νικελιούχων μεταλλευμάτων στην Ελλάδα και το 90% των κοιτασμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τιμαριοποιεί και ξεπουλάει μια στρατηγική βαριά βιομηχανία, με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης […] Η ΛΑΡΚΟ διαθέτει ισχυρά πλεονεκτήματα όχι μόνο για τη συνέχιση αλλά και για την ανάπτυξη της παραγωγικής της λειτουργίας. Ένα στρατηγικό σχέδιο που θα περιλάμβανε δράσεις εκσυγχρονισμού των υπαρχουσών εγκαταστάσεων (μεταλλείων, λιμανιού, εργοστασίων), χρήση φυσικού αερίου και κυρίως παραγωγή νικελίου, αλλά και του πολύ πιο προσοδοφόρου κοβαλτίου με τη μέθοδο της υδρομεταλλουργίας, μπορούν να καταστήσουν τη ΛΑΡΚΟ βιώσιμη και αποδοτική. Η εταιρεία μπορεί να προσθέσει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στον τόπο μας, τη Λοκρίδα, και να ενισχύσει ουσιαστικά τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας προσφέροντας κοινωνικό μέρισμα σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ. έχουμε δεσμευτεί για τη συνέχιση της παραγωγικής λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

203 – Γ.Σαρακιώτης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] Στρατηγική στήριξης μέσω:

[…] ειδικών προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων κατά την ενεργειακή μετάβαση, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους, που αποτελεί ασφυκτική θηλιά για τη βιωσιμότητά τους τα τελευταία χρόνια.

της στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων και διευκόλυνσή τους για συμμετοχή σε σχήματα παραγωγής ενέργειας, όπως οι «ενεργειακές κοινότητες».
της προώθησης του στόχου της πράσινης μετάβασης και της κυκλικής οικονομίας.
της δίκαιης και ισότιμης αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς είναι αδιανόητο η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να είναι αποκλεισμένη από τους πόρους του και αυτό καθιστά την ανακατεύθυνσή τους απολύτως επιτακτική.
[…]