Regions: Σέρρες

482 – Μ.Τζελέπης – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

[…] Σήμερα, είναι επιτακτική η ανάγκη να υπερασπιστούμε τον Πρωτογενή τομέα και να τον θωρακίσουμε από την ενεργειακή κρίση. Οπότε πρέπει να γίνουν κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις. Γιατί είναι ο τομέας της Οικονομίας που μπορεί να παράξει πλούτο και να δώσει αντικείμενο εργασίας στον Δευτερογενή και Τριτογενή τομέα.

Αν υπήρχε σοβαρή εθνική στρατηγική, ο αγροτικός τομέας θα ήταν στην προμετωπίδα των δημόσιων πολιτικών.

Θα ήταν ο πυλώνας που θα στήριζε την Περιφέρεια, το εισόδημα και εν τέλει την ίδια τη δημογραφία […]

Θεωρώ ότι οι πολιτικές θα πρέπει να κινούνται σε δύο επίπεδα. Από τη μία πλευρά η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι καίριας σημασίας. Να μπει ένα πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, το οποίο θα βοηθήσει να μην εκτινάσσεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Και βέβαια να υπάρξει κάλυψη μέρους του κόστους των λιπασμάτων, που αφορά στο ποσό που αυξάνεται λόγω της αύξησης της ενέργειας.

Σίγουρα είναι πολύ κρίσιμο να εκμεταλλευτούμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι ενεργειακές κοινότητες που θα αφορούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας να πολλαπλασιαστούν σε όλη την Ελλάδα, ώστε ό,τι και να συμβεί τα επόμενα χρόνια σε θέματα γεωπολιτικά, όπου μπορεί να δημιουργήσουν απόνερα στο κόστος παραγωγής, εμείς να έχουμε θωρακίσει το κόστος μας και έτσι να είμαστε ανθεκτικοί μακροπρόθεσμα.

Επίσης, είναι σημαντικό να ληφθούν άμεσα μέτρα για το αρδευτικό νερό για την διασφάλιση του φυσικού πόρου και της παραγωγής. Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός για σύγχρονα αρδευτικά έργα, που θα εξοικονομήσουν το νερό και θα μειώσουν το κόστος παραγωγής. Επιπλέον, η νέα ΚΑΠ καθυστερεί χαρακτηριστικά να εφαρμοστεί με υπαιτιότητα της Νέας Δημοκρατίας και με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν επιδοτήσεις. Οι τράπεζες δεν έχουν ενεργοποιήσει ούτε τα «ανοικτά δάνεια» ούτε την «Κάρτα Αγρότη».

Επομένως, είναι σαφές ότι χωρίς χρηματοδοτήσεις οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν […]

Και βέβαια να μην λησμονούμε το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν οι Σέρρες με τη Γεωθερμία. Συνολικά, στο Ν. Σερρών υπάρχουν πέντε (5) Γεωθερμικά Πεδία. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμιά αποφασιστική βούληση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ παλιότερα. Το δίχως άλλο, η αξιοποίηση της Γεωθερμίας θα μπορούσε να φέρει ανάπτυξη στον τόπο μας.

213 – Τ.Χατζηβασιλείου – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Στη Νέα Δημοκρατία, πιστεύουμε ότι η ανταγωνιστικότητα στον πρωτογενή τομέα πρέπει να ενισχυθεί. Για να πετύχουμε το στόχο, είναι απαραίτητη η σύνδεση της παραγωγής με την επιχειρηματικότητα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος. Επομένως, οφείλουμε να επιμείνουμε σε πολιτικές που θα ενισχύουν τους ελέγχους σε όλο το φάσμα του πρωτογενούς τομέα, θα διευρύνουν την αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση και θα τονώνουν την εξωστρέφεια.

Η πολιτική μας έχει στον πυρήνα της την ένταξη των νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία. Είναι ο μόνος δρόμος για να αυξηθούν οι παραγόμενες ποσότητες και να προστατευθεί αποτελεσματικά το φυσικό περιβάλλον. Η ψηφιακή γεωργία ακριβείας, οι καλύτερες προβλέψεις καιρικών φαινομένων (κάτι στο οποίο η σημερινή κυβέρνηση έχει να επιδείξει σημαντικό έργο), η προστασία φυτών και ζώων από ασθένειες, η εξειδίκευση στην παροχή τροφής και λιπασμάτων, οι γενετικά βελτιωμένοι – και όχι τροποποιημένοι – σπόροι, η ορθολογικότερη χρήση νερού και φυτοφαρμάκων, είναι μερικές από τις εφαρμογές στον πρωτογενή τομέα που πρέπει σύντομα να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του Έλληνα παραγωγού. Επιπλέον, πιστεύουμε στην ενθάρρυνση των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας για την εφαρμογή καλών πρακτικών πράσινης και ευφυούς γεωργίας. Θέλουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για το κλίμα, τα ύδατα, το έδαφος, τον αέρα, τη σοδειά, τη βιοποικιλότητα και την καλή διαβίωση των ζώων. Το 24% των άμεσων ενισχύσεων προορίζεται για οικολογικά προγράμματα, ενώ το 48% των δαπανών αγροτικής ανάπτυξης θα εξυπηρετεί πλήρως τους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους, έως το 2027.

71 – Φ.Σαραντίδου – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Καμιά οικολογική αντίληψη ή ευαισθησία δε μπορεί να δείξει ένα οικονομικό-πολιτικό σύστημα που μετρά τα πάντα με βάση πόσο κερδίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Οι κρατικοί μηχανισμοί, οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως η ΕΕ, BRICS, G20, δουλεύουν για τα κέρδη των ομίλων σε βάρους του περιβάλλοντος και των λαϊκών αναγκών κάθε χώρας .Διατυπώνονται από ολόκληρο το αστικό σύστημα περίτεχνα λόγια πασπαλισμένα με οικολογικές ευαισθησίες χωρίς να τα τσιγκουνεύονται αλλά ούτε και να τα εννοούν οι πολιτικοί πρεσβευτές τους.

Σχετικά με την περιοχή των Σερρών, πρέπει πρώτα απ’ όλα να γίνει αντιληπτή από όλους η συνολική γεωμορφολογία της, έτσι όπως είναι σχηματισμένη η επιμήκης λεκανοειδής πεδιάδα με την πλούσια λεκάνη απορροής των υδάτων του ποταμού Στρυμόνα και των παραποτάμων του, τα βουνά, οι ημιορεινές περιοχές, η λίμνη Κερκίνη, διαμορφώνουν ένα πλούσιο μικροκλίμα με ποικίλα είδη χλωρίδας και πανίδας, με ζώνες προστασίας Natura και καταφύγια άγριας ζωής.

Σε αυτό το περιβάλλον, εφαρμόζεται η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της άναρχης χρήσης της γης, των δασών, του αέρα, της μοναδικής παραλίας της Σερραϊκής ακτής, με αποτέλεμσα να οδηγείται η καταστροφή όλων αυτών, τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και την προηγούμενη των ΣΥΡΙΖΑ-Ανελ, αλλά και των παλαιοτέρων του ΠΑΣΟΚ. ΤΟ Μέρα25, από τη μεριά του, ο πιο εκαθαρός εκπρόσωπος της αμερικανικής πολιτικής του Μπάιντεν και της Κομισιόν ακολουθεί την ίδια στρατηγική καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Συμπέρασμα: λύση, δεν πρόκειται να βρεθεί σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο γιατί η δομή της οικονομίας βασίζεται στο κέρδος και όχι στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Το ΚΚΕ έχει προτάσεις και πρόγραμμα εξουσίας για το λαό που μπορούν να εφαρμοστούν μέσα από ένα συνολικό και οργανωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, όπου οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου θα συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων, σε ολόκληρη τη λειτουργία της παραγωγής.

Έτσι η γη δε θα είναι εμπόρευμα, θα αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία. Θα διασφαλίζεται η υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων, όπως και η εξάλειψη της ανεργίας και της ενεργειακής φτώχειας. Θα ιεραρχηθεί η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, η προστασία του περιβάλλοντος.

Μέσα από μια κεντρικά σχεδιασμένη αξιοποίηση όλων των εγχώριων διαθέσιμων ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας, που θα είναι απαλλαγμένη από το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και παράλληλα να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον, του οικοσυστήματος, να περιορίζεται η βιομηχανική ρύπανση.

Η επιστημονική έρευνα και γενικότερα η επιστήμα θα αξιοποιείται για να ελαχιστοποιήσει την αρνητική επίδραση στο περιβάλλον, για να πολλαπλασιάσει την ευημερία του λαού από κάθε παραγωγική δραστηριότητα.

Όλοι οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός απαιτείτηαι να είναι ψυλλιασμένος όταν ακούει για πράσινη ανάπτυξη. Γιατί για τα μονοπώλια, ούτε για την πράσινη ανάπτυξη κόπτονται, ούτε για το καθαρό περιβάλλον, ούτε για τη βλάστηση, ούτε για τις περιοχές Natura. Μόνο τα κέρδη τους έχουν στον ορίζονται και τίποτε άλλο. Για τα κέρδη τους σκοτώνουν και λαούς[…] να μαζικοποιηθούν οι λαϊκοί αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος και στο νομός μας, για να αναπτυχθεί ένα ρωμαλέο κίνημα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές διεκδίκσης των σύγχρονων αναγκών μας.

62 – Σ.Αραμπαρτζή – ΝΔ

provide an attachment id!

Ο αγροτικός κλάδος στον νομό μας είναι πολύ σημαντικός και πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή αναδεικνύουν ακριβώς την ανάγκη στήριξής του και για το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Η κλιματική κρίση και οι ραγδαίες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία και διατροφή είναι μεγάλα ζητήματα, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και να σχεδιάζουμε με επίκεντρο την κινητροδότηση του αγρότη να παραμείνει στο χωράφι του

7 – ΤΕ Σερρών – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Η Τ.Ε. Σερρών του ΚΚΕ διοργανώνει την Κυριακή 30 του Απρίλη 2023 και ώρα 19.00 εκδήλωση στην αίθουσα ΚΕΔΗΣ με θέμα: Οι θέσεις του ΚΚΕ για το περιβάλλον και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Τα κέρδη τους απέναντι στις ανάγκες μας.