Regions: Ζάκυνθος

413 – Α.Αυλωνίτης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και η κλιματική αλλαγή μας απειλεί ευθέως, αγαπητοί συμπολίτες μου.

Δυστυχώς έχουμε παραδοθεί στο βωμό του κέρδους, έχουμε υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις μας απέναντι στη φύση, έχουμε υπερεκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους, έχουμε προκαλέσει ανυπολόγιστη ρύπανση.

Η ανάγκη της καθημερινής επιβίωσης αδυνατίζει, δυστυχώς τα αντανακλαστικά μας.

Πρέπει όμως να μιλάμε έντονα και για το τεράστιο αυτό, θέμα.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη βάση της πολιτικής οικολογίας για πόλεις ανθρώπινες και λειτουργικές προτείνει ένα εθνικό σχέδιο δράσης με αιχμή του δόρατος:

Να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία
Να προφυλάξουμε το καθαρό πόσιμο νερό και υποδομές αποχέτευσης για όλους, εποπτεύοντας την κοινωνικά δίκαιη τιμολόγηση, όπως προτείνω ειδικά για την Κέρκυρα πάνω στο έργο των φραγμάτων και της υδροδότησης του νησιού
Να ολοκληρώσουμε τα χωροταξικά/πολεοδομικά σχέδια. Να θεσμοθετηθούν παντού προβλέψεις για τις χρήσεις γης και τους όρους αυτών
Να ολοκληρώσουμε το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό
Να διαχειριστούμε τα απορρίμματα και την ανακύκλωση με ενισχυμένους τους ΟΤΑ, διαφανή τιμολογιακή πολιτική, κινητροδότηση της υποχρεωτικής πλήρους διαλογής στην πηγή και κατάργηση του τέλους ταφής
Να εμποδίσουμε την ιδιωτικοποίηση του νερού και της αποχέτευσης
Να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες περιβάλλοντος, ιδιαίτερα όσες επιφορτίζονται με τον έλεγχο της δασικής και πολεοδομικής νομοθεσίας
Απευθυνόμενος σε εμάς τους Κερκυραίους και τις Κερκυραίες που ζούμε από τον Τουρισμό και πρέπει να έχουμε περιβαλλοντικά όρια και να τηρούμε κανόνες στην ανάπτυξή του, μιλώντας για τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, θέλω να σας καταστήσω σαφή δύο σημαντικές προϋποθέσεις-δεσμεύσεις για το ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..
️ Πρώτον ότι είναι καταστατική αρχή μας, η βιώσιμη ανάπτυξη με συγκροτημένη πολιτική για το περιβάλλον, διαφάνεια και ισότητα στην εφαρμογή των κανόνων.
️ Δεύτερον ότι η αρχή αυτή, θα διατρέχει πάντα την κυβερνητική μας πρόταση για το συλλογικό μας καλό και την ανάπτυξη των τοπικών μας κοινωνιών.
Χρειάζεται φρόνηση και περίσκεψη σε όλα, έτσι και στο περιβάλλον που ζούμε.

412 – Δ.Ακτύπης – ΝΔ

provide an attachment id!

Η 5η Ιουνίου είναι ημέρα αφιερωμένη στο Περιβάλλον, μια ημέρα αναγνώρισης και ευαισθητοποίησης, η οποία ορίστηκε από τον ΟΗΕ το 1972 για να θυμίζει στο παγκόσμιο κοινό τη σημασία του Φυσικού Περιβάλλοντος και το σεβασμό που του οφείλουμε.

Η κλιματική αλλαγή δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Η αλόγιστη κατασπατάληση φυσικών πόρων , η αυξανόμενη ρύπανση και η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη συνθέτουν κινδύνους που μπορούν να αντιμετωπιστούν, αλλά και να προληφθούν.

Επομένως, χρειάζεται μια αναπτυξιακή στρατηγική που να σέβεται το περιβάλλον, μια πράσινη ανάπτυξη που θα αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το πρόγραμμα της ΝΔ σε σχέση με το Περιβάλλον για την επόμενη τετραετία

1) Το 80% της ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

2) Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου μέσω προγραμμάτων «Εξοικονομώ», « Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «φωτοβολταικά στέγης».

3) Το 20% των ΙΧ οχημάτων είναι μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως το 2027.

4) Ολοκλήρωση των 45 Μονάδων Διαχείρισης Αποβλήτων έως το 2025 και υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων σε 250 περίπου οικισμούς κάτω από 2.000 κατοίκων σε νησιωτικές, ορεινές, ευαίσθητες περιοχές.

5) Εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκ δένδρα σε 165.000 στρέμματα έως το 2025 και διάνοιξη δασικών δρόμων συνολικού μήκους 40.000 χλμ., αφαίρεση καύσιμης ύλης από 260 κρίσιμα δάση, διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 10.000 χλμ., ανάπτυξη «έξυπνου δάσους» με χρήση τεχνολογιών αιχμής.

6) Πρόγραμμα GR-ECO islands, με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία και την κυκλική οικονομία στα νησιά μας.

Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για την προστασία του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη η συνδρομή όλων μας. Χρειάζεται ριζική αλλαγή νοοτροπίας στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το φυσικό περιβάλλον. Η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά ξεκινάει πρώτα μέσα στην οικογένεια και υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από το σχολείο.

Προστατεύοντας το περιβάλλον, προστατεύουμε τα παιδιά μας .Τους δίνουμε τη δυνατότητα να ζήσουν και να εξελιχθούν σε έναν κόσμο πιο όμορφο .

56 – Γ.Αρμένης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποτελεί κεντρικό στοιχείο της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Καταστατική αρχή μας είναι ότι δεν μπορεί να νοηθεί βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς συγκροτημένη πολιτική για το περιβάλλον και χωρίς ισότητα στην εφαρμογή των κανόνων.
Από το ολοκληρωμένο Κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεχωριστή θέση για τη Ζάκυνθο αποτελούν τα παρακατω σημεια:
Απεμπλεκόμαστε από την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων με μη ανανέωση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης.
Το εφιαλτικό μέλλον των εξορύξεων πετρελαίων από τις θαλασσιές περιοχές του Ιονίου δεν είναι μονόδρομος και η ναρκοθέτηση της περιοχής με υποθαλάσσιες αντλήσεις αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για την καταστροφή του περιβάλλοντος και της οικονομίας του νησιού.
.Επανασύστηνουμε τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών με μόνιμο προσωπικό, πόρους, συμμετοχική διακυβέρνηση.
Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου αποτελεί τεράστια θεσμική κατάκτηση για τη Ζάκυνθο και μπορεί να λειτουργήσει με τη συμμετοχή της Ζακυνθινής κοινωνίας και των φορέων της για την προώθηση ποιοτικού και εναλλακτικού τουρισμού παράλληλα με τις βιολογικές καλλιέργειες και τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.
Ολοκληρώνουμε τα χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια σε όλη τη χώρα σε επίπεδο ΟΤΑ με αποτύπωση του σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης και αποκλεισμό εξαιρέσεων και αποσπασματικών εξυπηρετήσεων.
Τα πολεοδομικά σχέδια ολόκληρων περιοχών της Ζακύνθου καρκινοβατούν με αποτελέσματα αρνητικά για την οικονομία και καταστροφικά για το περιβάλλον.
Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ
ΑΠΑΛΛΑΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ