Political Party: Νέα Αριστερά

Για την Αριστερά η αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής και της κλιματικής κρίσης αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα.

Η χώρα οφείλει να προχωρήσει σε επίσπευση της μείωσης – και εντέλει της εξάλειψης – των ρύπων.

Η γρηγορότερη μετάβαση σε ΑΠΕ επιτάσσει κατά προτεραιότητα την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από ενεργειακές κοινότητες νοικοκυριών, αγροτών και μικροεπιχειρηματιών και την εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών στον ενεργειακό σχεδιασμό.

Σχέδιο προστασίας και πολυεπίπεδης ανασυγκρότησης περιοχών, όπως η Θεσσαλία, ο Εβρος και η Βόρ. Εύβοια.

Το κίνημα κατά των εξορύξεων και της πολιτικής οικολογίας μπορεί να αλλάξει την ατζέντα υπέρ της πράσινης και δίκαιης μετάβασης.

Προστασία των αιγιαλών και περιοχών φυσικού κάλους. 

Για τον αγροτοδιατροφικό τομέα είναι αναπόστατη η σύνδεση των δράσεων για το κλίμα με την διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας. Αυτό συνεπάγεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, ανάπτυξη νέων εργαλείων για τη δίκαιη κατανομή των πόρων, τη διασφάλιση τη γεωργικής παραγωγής, μέριμνα για τις μικρές εκμεταλεύσεις και τη βιωσιμότητα του γεωργικού εισοδήματος. 

Περισσότερα: Τι είναι και τι θα κάνει η Νέα Αριστερά & Ιδρυτική Διακήρυξη

802 – Γ. Σταθάκης – Νέα Αριστερά

provide an attachment id!

[…] Το δεύτερο φάντασμα της Ευρώπης είναι η ενεργειακή κρίση. Η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών της Κεντρικής Ευρώπης, της Γερμανίας και της Ιταλίας πάνω απ’ όλα, στηριζότανγια 30 και πλέον χρόνια στο φυσικό αέριο της Ρωσίας. Η ίδια η πράσινη μετάβαση, η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο 60% το 2030 και στο 100% το 2050, στηριζόταν στη χρήση φτηνού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου. Με την εκδήλωση της ουκρανικής κρίσης, το ενεργειακό μοντέλο της Ευρώπης κατέρρευσε, ενώ οι άμεσες οικονομικές συνέπειεςγια της οικονομίες της Ευρωζώνης ήταν δραματικές. […]

760 – Α. Χαρίτσης – Νέα Αριστερά

provide an attachment id!

«εμείς πιστεύουμε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει π.χ. να κατευθυνθούν σε θεσμούς όπως οι ενεργειακές κοινότητες, η αναβάθμιση των δικτύων και η εξοικονόμηση ενέργειας σε μαζική κλίμακα. Και να μην στηριζόμαστε μόνο στους μηχανισμούς της αγοράς και τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας ως βασικούς δρώντες που θα μας οδηγήσουν στο ασφαλές λιμάνι της πράσινης ανάπτυξης».

747 – Ι. Σιώζιου – Νέα Αριστερά

provide an attachment id!

* Η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση και κρίση ακρίβειας που βίωσαν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία κορυφώθηκε με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ήταν μια κρίση που οφείλεται πρωταρχικά στο ορυκτό, φυσικό αέριο.

Η κρίση αυτή ανέδειξε πολλαπλά ζητήματα. Πρώτον, πόσο λανθασμένη ήταν η στρατηγική επιλογή της ΕΕ το ορυκτό και εισαγόμενο, φυσικό αέριο να διατηρεί πολύ σημαντικό ποσοστό στο ενεργειακό της μείγμα, με το «δόγμα» του φυσικού αερίου ως καύσιμο-γέφυρα στην ενεργειακή μετάβαση. Δεύτερον, ότι η κοινή ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική της αγοράς ηλεκτρισμού είναι βασισμένη στην κυριαρχία των ορυκτών καυσίμων, καθώς και ότι δεν έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει κρίσεις.

Την αποτυχία και τα όρια στη λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού παραδέχτηκε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν[1] τον Αύγουστο του 2022. Την είχαν πληρώσει ήδη όμως πολύ ακριβά οι ευρωπαίοι πολίτες και ειδικά οι πιο ευάλωτοι. Η παραδοχή της αποτυχίας αυτής ήταν και η εκκίνηση για τη διαδικασία αναθεώρησης, μεταρρύθμισης του τρόπου λειτουργίας της αγοράς. Τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν αντιδράσει, εξάλλου, με εντελώς διαφορετικό τρόπο στις ακραία υψηλές τιμές ρεύματος, με κάποιες χώρες, την Ισπανία και την Πορτογαλία, να πετυχαίνουν να εξαιρεθούν από κάποιους κανόνες της κοινής αγοράς.

Η πρόταση της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο Κανονισμός και η Οδηγία, υιοθετήθηκαν τελικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από έναν μήνα, τον Απρίλιο[2] με 433 υπέρ, 140 κατά and 15 αποχές, καθώς και 473 υπέρ, 80 κατά και 27 αποχές αντίστοιχα.

Η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο GUE/NGL (The Left) καταψήφισε την πρόταση επειδή την θεωρεί συντηρητική καθώς, δεν «ακουμπάει» τον πυρήνα του προβλήματος, τη βασική στρέβλωση που είναι η αρχή της οριακής τιμολόγησης (marginal pricing). Τη θέση αυτή είχε διατυπώσει από το 2022 όπου είχαμε και την «έκρηξη» των τιμών ρεύματος[3].

Οριακή τιμολόγηση σημαίνει ότι η τελευταία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που μπαίνει στο σύστημα για να καλύψει τη ζήτηση είναι αυτή που καθορίζει την τελική τιμή χονδρικής και είναι σχεδόν κατά κανόνα το φυσικό αέριο.

Η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο GUE/NGL (The Left) πρότεινε, κατά τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης της μεταρρύθμισης, τροπολογίες για τα εξής ζητήματα:

Για τη μετατροπή της οριακής τιμολόγησης (marginal pricing) σε average pricing, ώστε να μην υπάρχει χώρος για χειραγώγηση της τιμής χονδρικής και για την παραγωγή άδικων, ουρανοκατέβατων κερδών για τους ηλεκτροπαραγωγούς από ορυκτά καύσιμα και για την εφαρμογή κανόνων στην αγορά που δεν οδηγούν σε περιορισμό στην καθολική πρόσβαση των πολιτών στο αγαθό του ηλεκτρισμού. Αν και η πρόταση της Κομισιόν δεν αγγίζει το ζήτημα της οριακής τιμολόγησης περιλαμβάνει και κάποια μέτρα που βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση. Τις αμφίδρομες συμβάσεις επί διαφοράς, two ways contracts for differences (CFD), ένα σχήμα στήριξης των ΑΠΕ που θέτει κατώτατο όριο, ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο αποζημίωσης στα έσοδα των παραγωγών και ανώτατο όριο για να επιστρέφουν τυχόν υπερέσοδα στους καταναλωτές.

Η πρόταση αναθεώρησης της αγοράς ηλεκτρισμού περιλαμβάνει επίσης μέτρα ενίσχυσης της προθεσμιακής αγοράς και των διμερών συμβολαίων, Power Purchase Agreements (PPAs) ώστε, να μειωθεί το ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας που συμμετέχει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Στα υπόλοιπα κράτη μέλη άλλωστε, μόλις το 10% με 20% συμμετέχει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Στην Ελλάδα αυτό που συμβαίνει δυστυχώς είναι ότι:

– δεν λειτουργεί η προθεσμιακή αγορά

– δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη μεγάλος αριθμός διμερών συμβολαίων, αναμένεται με βιομηχανία και αγρότες

– σχεδόν το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας «περνάει» από την spot αγορά

– η κυβέρνηση επιτρέπει τη χειραγώγηση τιμών, λειτουργία καρτέλ στην αγορά, με τις εποπτικές αρχές να παρακολουθούν παθητικά

– η ηλεκτρισμένη ισχύς έργων αυτοπαραγωγής αντιστοιχεί μόλις στο 3.9% της αιτούμενης ισχύος (στοιχεία Green Tank, Φεβρουάριος 2024)

Όλα τα παραπάνω αποτελούν όμως επιλογές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Για αυτό, πάνω από όλα, για να μειωθεί το κόστος ρεύματος χρειάζεται ακόμη πιο ισχυρή αντιπροσώπευση της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά, και σε εθνικό επίπεδο χρειάζεται μια σοβαρή, αριστερή και αξιόπιστη πολιτική δύναμη που μπορεί να αλλάξει στο μέλλον τους συσχετισμούς και να ανατρέψει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Για αυτούς τους λόγους είναι κοινωνικά και πολιτικά χρήσιμη η στήριξη της Νέας Αριστεράς στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου!

748 – Γ. Σταθάκης – Νέα Αριστερά

provide an attachment id!

[…] Τέσσερα μεγάλα θέματα απασχολούν την Ευρώπη: Πρώτον, της ειρήνης και του πολέμου. Η κλιματική κρίση και το πώς θα γίνει η πράσινη μετάβαση με όρους επωφελείς για την κοινωνία, που είναι και το μεγάλο θέμα σύγκρουσης Δεξιάς-Αριστεράς στην Ευρώπη. Η οικονομία και το πώς θα φύγουμε από το καθεστώς της λιτότητας οριστικά και αμετάκλητα. Και το ζήτημα του κόσμου της εργασίας, να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα εδράζεται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτά είναι κοινά σε Ελλάδα και Ευρώπη και διαμορφώθηκαν από τη Δεξιά τα τελευταία 15 χρόνια. Πιστεύουμε στην αλλαγή του συσχετισμού και καλούμε τον κόσμο να ψηφίσει Αριστερά για να αλλάξει αυτό.[…]

749 – Π. Λυμπεράκης – Νέα Αριστερά

provide an attachment id!

*[…] Αντικείμενό μου είναι το περιβάλλον. Παρόλο που στην Ευρώπη μιλάμε για ένα συντηρητικό σύστημα, πρόσφατα έχουν επιτευχθεί σημαντικές νίκες όπως ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης που πέρασε με λυσσώδεις αντιδράσεις από την άκρα δεξιά. Άλλες θετικές εξελίξεις ήταν στρατηγική για την βιοποικιλότητα και για την πρωτογενή παραγωγή. Θεωρώ ότι, παρόλο που είναι ένας δύσκολος χώρος, έχει περιθώριο να πετύχεις συμπράξεις προς τη θετική κατεύθυνση. […]

750 – Χ. Κασίμης – Νέα Αριστερά

provide an attachment id!

[….] Οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες και οι ευρωεκλογές πολύ κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης. Ο μόνος τρόπος να ανακόψουμε μια οπισθοδρόμηση και την απομάκρυνση από τις βασικές αξίες της, είναι να στηρίξουμε δυνάμεις που θα δώσουν τη μάχη στο ευρωκοινοβούλιο να αντιστραφεί αυτή η πορεία. Τα μεγάλα ζητήματα είναι η ειρήνη, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η μείωση των ανισοτήτων και ανάπτυξη. Διεκδικούμε την ψήφο για να αποτελέσει η Ευρώπη μια αυθύπατη πολιτική οντότητα στο διεθνές σκηνικό. […]

734 – Γ. Σταθάκης – Νέα Αριστερά

provide an attachment id!

[…] Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί μια ιδιαίτερα σκληρή εκδοχή αυτής της αναπτυξιακής στρατηγικής. Διότι δεν την εφαρμόζει μόνο μέσα από τις συνήθεις νεοφιλελεύθερες συνταγές, δηλαδή την απορρύθμιση της εργασίας (υπονόμευση συλλογικών συμβάσεων χάριν ατομικών, απλήρωτες υπερωρίες κλπ), τις απίστευτες φοροαπαλλαγές στα επιχειρηματικά κέρδη και τον μεγάλο πλούτο, και τις ιδιωτικοποιήσεις παντού (ενεργειακές εταιρείες, τράπεζες, επικουρική ασφάλιση, υγεία, πανεπιστήμια κλπ), αλλά, επιπλέον, διοχετεύει στους οικονομικά ίσχυρους τη μερίδα του λέοντος των όποιων διαθέσιμων δημόσιων πόρων, είτε χρηματικών όπως πχ τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είτε θεσμικών όπως πχ ο τρόπος ανάπτυξης των ΑΠΕ υπέρ των μεγάλων ενεργειακών ομίλων αντί των ενεργειακών κοινοτήτων. Η ανοχή του πληθωρισμού υπερκερδών-απληστίας με την παράλληλη υπεφορολόγηση των πολιτών συνιστά μέρος αυτής ακριβώς της αναπτυξιακής στρατηγικής.[…]

739 – Γ. Καλομενίδης – Νέα Αριστερά

provide an attachment id!

*[…] Η κλιματική κρίση επηρεάζει το σύνολο της ζωής μας και πυροδοτεί δευτερογενείς κρίσεις. Ανάμεσα σε αυτές και μια κλιμακούμενη υγειονομική κρίση με μεγαλύτερες συνέπειες από αυτές της πανδημίας COVID-19. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι μεταξύ 2030-50, θα συμβαίνουν 250.000 θάνατοι/έτος λόγω κλιματικής κρίσης, κυρίως από υποθρεψία, λοιμώδη νοσήματα, καύσωνα, πλημμύρες, ξηρασία, πυρκαγιές. Εκτός από τις άμεσες επιδράσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων, καθεμία από τις έμμεσες συνέπειες της κλιματικής κρίσης όπως η εντεινόμενες ανισότητες, η φτώχια, η ανασφάλεια τροφής/νερού, η μετανάστευση, συνδέονται με αυξημένο υγειονομικό κίνδυνο. Η κλιματική κρίση επίσης, απειλεί τα συστήματα υγείας καθώς πυρκαγιές ή πλημμύρες μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή ή εκκένωση υγειονομικών δομών, όπως έγινε στην Θεσσαλία και την Αλεξανδρούπολη. Μία σειρά από φαινόμενα-συνέπειες της κλιματικής κρίσης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο προσβολής και θανάτου από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά αίτια: συχνή ατμοσφαιρική επιβάρυνση από αμμοθύελλες ή δασικές πυρκαγιές ή αυξημένη συγκέντρωση όζοντος καθώς και συχνοί και παρατεταμένοι καύσωνες. Επίσης, οι κλιματικές αλλαγές ευνοούν την αυξημένη συγκέντρωσης αλλεργιογόνων φυτικής προέλευσης που μπορεί να προκαλούν εξάρσεις άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας. Η επιδημιολογία των λοιμωδών νοσημάτων θα επηρεαστεί σοβαρά καθώς βραχύτεροι και θερμότεροι χειμώνες και μακρά καλοκαίρια, αλλαγές στις βροχοπτώσεις και συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να 1) προάγουν την ανάπτυξη των παθογόνων και εντόμων-φορέων παθογόνων (κουνούπια, τσιμπούρια), 2) οδηγήσουν σε αυξημένη συχνότητα και επέκταση της εποχής και των ενδημικών περιοχών λοιμωδών νόσων, 3) απειλούν συχνά τα δίκτυα άρδευσης εγκυμονώντας επιδημίες από παθογόνα που μεταδίδονται με το νερό. Επιπρόσθετα, οι κλιματικές μεταβολές αυξάνουν τον κίνδυνο ζωονόσων καθώς πυροδοτούνται αλλαγές στα πρότυπα μετανάστευσης των ζώων, των περιοχών κατοικίας τους και της πυκνότητας των πληθυσμών τους. Αλλάζει έτσι ο τρόπος που παθογόνα της άγριας ζωής έρχονται σε επαφή με ζώα κτηνοτροφίας και τον άνθρωπο με αποτέλεσμα να ευνοείται η μετάδοση μεταξύ διαφορετικών ειδών και να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης νέων παθογόνων για τον άνθρωπο. Σοβαρές είναι και οι επιδράσεις της κλιματικής κρίσης στην ψυχική υγεία. Η έκθεση σε καταστροφικά καιρικά φαινόμενα έχει σαν συνέπεια αύξηση της συχνότητας εμφάνισης οξέων ψυχιατρικών προβλημάτων όπως άγχος, μετατραυματικό στρες, αυτοκτονίες και κατάχρηση ουσιών. Αφορούν το 25-50% όσων εκτέθηκαν και μπορεί να επιμένουν για μήνες ή χρόνια. Έχει δε παρατηρηθεί μια σχέση μεταξύ του καύσωνα και της αύξησης των ψυχωσικών επεισοδίων. Όπως όλες οι φυσικές απειλές για την υγεία, έτσι και αυτές που παρέρχονται από την κλιματική κρίση επιδρούν κυρίως στους/στις πιο ευάλωτους/ες από εμάς, από φυσική και κοινωνική άποψη. Απειλούνται κυρίως, άτομα μικρής ή μεγάλης ηλικίες, όσοι/ες έχουν χρόνια νοσήματα, ζουν σε περιθωριοποιημένες περιοχές με φτωχή κάλυψη σε πράσινο, ανήκουν σε κατώτερα οικονομικά στρώματα, δεν έχουν πρόσβαση σε κλιματισμό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει τους παρακάτω στόχους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απειλές υγείας που προέρχονται από την κλιματική κρίση: 1) Μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου. 2) Συστήματα υγείας περιβαλλοντικά βιώσιμα, με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και χαμηλές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Ας σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ το 8% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου προέρχεται από το σύστημα υγείας. Συστήματα υγείας ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή, με δομές που παραμένουν λειτουργικές σε καταστροφικές καιρικές συνθήκες. Θα πρέπει να αναπτύξουμε πλάνα αντιμετώπισης των προβλημάτων που επιφέρουν στο σύστημα υγείας. 3) Προστασία της δημόσιας υγείας από τις επιδράσεις της κλιματικής κρίσης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα όπως α) επέκταση του πράσινου με φύτευση μη αλλεργιογόνων φυτών σε αστικές περιοχές, β) συστήματα κλιματισμού και καθαρισμού αέρα σε χώρους κατοικίας και εργασίας. γ) ορθολογική διασπορά των υπηρεσιών περίθαλψης ώστε να καλύπτουν περιοχές που έχουν έλλειψη και που τυπικά κατοικούνται από ευάλωτους πληθυσμούς. δ) Καθολική κάλυψη υγείας. ε) Επιτήρηση κινδύνων υγείας από καύσωνα και λοιμώδη αίτια. στ) Προστασία και επιτήρηση νερού και τροφής. Η ΕΕ εκτός από τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις για την άμβλυνση της κλιματικής κρίσης καθαυτής, θα χρειαστεί να αποκτήσει εργαλεία αντιμετώπισης των κινδύνων υγείας, που προκύπτουν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένων μελλοντικών πανδημιών. Ένας ευρωπαϊκός οργανισμός δημόσιας υγείας με επιστημονικό και επιχειρησιακό σκέλος που θα χρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είναι όσο ποτέ αναγκαίος. Αυτός είναι ο «πόλεμος» για τον οποίον πρέπει να ετοιμάζεται η Ευρώπη. Διεκδικούμε αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων και εξαίρεση των δημοσίων δαπανών για την κλιματική κρίση και την υγεία από το σύμφωνο σταθερότητας για την θωράκιση των ευρωπαϊκών κοινωνιών. […]

740 – Γ. Σακελλαρίδης – Νέα Αριστερά

provide an attachment id!

*[…] Οι ευρωεκλογές είναι μια πολύ κρίσιμη μάχη. θεωρούμε ότι πρέπει να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ζητά μια ενίσχυση ποσοστών για να προχωρήσεις το μεταρρυθμιστικό της έργο. Εμείς απαντάμε ότι δεν πρέπει να στηριχθούν επειδή με νωπή εντολή από καλοκαίρι έχουμε δει ότι τα αποτελέσματα αυτής της εντολής είναι αλαζονεία, έλλειψη ενσυναίσθησης για το τι συμβαίνει στον κόσμο, ο μισθός τελειώνει πριν το μήνα, αδιαφάνεια όπως και τραγωδίες στα Τέμπη και το σκάνδαλο με τις υποκλοπές. Πρέπει να τιμωρηθεί η πολιτική αυτή που διαλύει τα πάντα. […] Το κρίσιμο είναι να προκύψει μια πολιτική διέξοδος στο τέλμα που βιώνουμε σήμερα, όπου μια προοδευτική αντιπολίτευση είναι απαξιωμένη και δεν μπορεί να παίξει ανταγωνιστικό ρόλο. Η Νέα Αριστερά, έρχεται να καλύψει από το πολιτικό κενό. Να ξαναβρούμε το νήμα χαμένης της ελπίδας και να το συνδέσουμε με πραγματικές προσδοκίες πολιτών. […] οι Ευρωεκλογές είναι σημαντικές, γιατί οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου καθορίζουν την καθημερινότητά μας και τα επόμενα χρόνια οι αποφάσεις θα είναι με μεγάλα ζητήματα όπως η πράσινη μετάβαση με αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης αλλά και αλλαγές σε όλα τα οικονομικά και παραγωγής και διανομής. […]

744 – Ν. Μυλόπουλος – Νέα Αριστερά

provide an attachment id!

*[…] Η Ευρώπη και ο κόσμος περνούν φάση τεκτονικών αλλαγών, αλλά η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη και επίκεντρο της είναι η Θεσσαλία. Η ανασυγκρότηση της περιφέρειας Θεσσαλίας σχεδιάζεται από κυβερνητικούς φίλους, που αναφέρονται στις πλημμύρες ως ένα αναπάντεχο φαινόμενο. […] Λένε ψέματα, τα γνώριζαν όλα, ήταν ενημερωμένοι για το τι θα συμβεί. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί φώναξαν την ολλανδική εταιρεία, γιατί είναι πρώτη στις δουλειές στις αποικιακές χώρες και πουλά εδάφη και πόρους. Ιδιωτικοποιούν το νερό στη Θεσσαλία μέσω αυτού του Οργανισμού που στήνουν και όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες. Και μία υφαρπαγή γης που σχεδιάζεται. Εχει γίνει ήδη το fund που θα αγοράσει εκτάσεις για να στήσει μονοκαλλιέργειες. Αγρότες θα γίνουν κολίγοι στα χωράφια τους. Είναι δυστοπία αυτό που ζούμε. Η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ και καμία αντίδραση δεν υπάρχει από πουθενά. Εμείς το προβάλλουμε παντού το ζήτημα και πρέπει να αντιδράσουμε. Γίνεται μια καθαρή κερδοσκοπία στον πόνο των ανθρώπων. Έχουμε περπατήσει παντού και το είδαμε. Η αντιπλημμυρική οχύρωση στον Βόλο, είναι ανύπαρκτη. Και το σηκώνουμε το θέμα και το προβάλλουμε γιατί είναι το ζοφερό μέλλον του τόπου και ολόκληρης της χώρας. […]