provide an attachment id!
[…] Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, παραδίδουν εθνικό πλούτο στα χέρια λίγων ισχυρών οικονομικών ομίλων. Τα όσα συμβαίνουν στον τομέα της ενέργειας είναι απολύτως χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί. Δεν είναι μόνο η ακρίβεια που πληρώνουν ακριβά οι πολίτες, με την ενεργειακή φτώχεια να κυριαρχεί στην καθημερινή ζωή, είναι και το γεγονός ότι, η κυβέρνηση πριμοδοτεί τους ίδιους ενεργειακούς ομίλους με τις οικονομικές ενισχύσεις που υποτίθεται ότι έχουν στόχο να ελαφρύνουν τους πολίτες αλλά τελικά καταλήγουν στα ταμεία των ενεργειακών εταιριών.
Και το ειρωνικό στοιχείο της ιστορίας, παρέδωσε ακόμη και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στα χέρια τους. Τον εθνικό μας πλούτο, τον κοινό μας πλούτο. Στερώντας ουσιαστικά το δικαίωμα από τους πολίτες να γίνουν οι ίδιοι και με οικονομικό όφελος, παραγωγοί ενέργειας. Οι ρυθμίσεις που έφερε στη Βουλή δέκα μέρες πριν την προκήρυξη εκλογών, θολώνουν ακόμη περισσότερο το τοπίο στον τομέα αυτόν, παρά την υποτιθέμενη διευκόλυνση που θα έφερναν.
Και το χειρότερο, η κυβέρνηση με τις επιλογές της άφησε ανοιχτή την πόρτα στον αφελληνισμό του εθνικού μας πλούτου.
Από την υγεία και την παιδεία, την ασφάλιση, μέχρι τις κατοικίες, τη γη, τον ήλιο, τους ανέμους, τη γεωθερμία, τις τράπεζες. Ακόμη και το νερό επιχείρησε να ιδιωτικοποιήσει λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και δώσαμε μάχη να το σώσουμε.
Όλα κατατίθενται στο βωμό μιας υποτιθέμενης ανάπτυξης, που στηρίζεται σε πήλινα πόδια και υπονομεύει το μέλλον μας.
Και να κλείσω με τους δύο τομείς που υποτίθεται ότι, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και τη δυνατότητα της χώρας να μεταβεί με ασφάλεια και σιγουριά σε μια βιώσιμη οικονομία, σε μια βιώσιμη κοινωνία, δίκαιη και συμμετοχική.
Πράσινη μετάβαση και ψηφιακή σύγκληση.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, την πράσινη μετάβαση, βρισκόμαστε σε σημείο οπισθοχώρησης, με τον κίνδυνο να χαθεί αυτή η μάχη υπαρκτό, αν δεν αλλάξουμε πορεία και αν δεν υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας (IEA) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά από την Ελλάδα να διασφαλίσει τη μετάβασή μας στην πράσινη οικονομία με όρους δημοκρατίας, συμμετοχής και δικαιοσύνης.
Είναι ζήτημα υπαρξιακό για τη χώρα, να βάλουμε φρένο στις επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ, που έχει πάρει θέση υπέρ των λίγων ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και κατεστημένων, κάτι που επίσης αναφέρει στην Έκθεση της ο IEA […]
Τίποτα όμως δεν θα έχει μόνιμο αποτέλεσμα και δεν θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη οικονομία και βιώσιμη κοινωνία, αν δεν προχωρήσουμε χωρίς καθυστέρηση – γιατί ήδη είναι αργά – στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση που αποτελεί και την κύρια στόχευση παγκοσμίως. Αλλά όμως, πρέπει να γίνει με δημοκρατικό, συμμετοχικό και δίκαιο πρόσημο, δηλαδή, με κοινωνικό πρόσημο, που να προασπίζεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
Αυτός ο μείζον στόχος, είναι στόχος οικονομικός, είναι και στόχος δημοκρατικού πολιτισμού και μαζί, είναι η βιώσιμη απάντηση στο λεγόμενο Ελληνικό πρόβλημα.