Author: Π.Πέρκα

483 – Π.Πέρκα – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] Από την πρώτη μέρα έχω αντιδράσει και έχω ασκήσει σκληρή κριτική για την πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ στη Φλώρινα, με μια απολιγνιτοποίηση απλή εξαγγελία, χωρίς κανέναν σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα που πηγαίνει συνεχώς μπρος πίσω και με τη state of the art κατάργηση της τηλεθέρμανσης, αγνοώντας τις ευρωπαϊκές τάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση μιας περιοχής που έδωσε φως σε όλη τη χώρα, αντιμετώπισε κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις, λόγω της μονοκαλλιέργειας του λιγνίτη και τώρα η Πολιτεία της οφείλει. Στο Πρόγραμμα μας λοιπόν έχουμε κατ’ αρχήν θεσμοθετήσει ρήτρα, για να καλύπτεται το έλλειμμα του ΑΕΠ και των θέσεων απασχόλησης, δηλαδή ό,τι χάνεται στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης. Επίσης, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που είχαμε συντάξει ως κυβέρνηση προέβλεπε απανθρακοποίηση σε ορίζοντα 15ετίας, με κάθε μονάδα λιγνίτη που θα έκλεινε, να αντικαθίστατο με ΑΠΕ.

Παράλληλα, από τα πιο εμβληματικά μας νομοσχέδια ήταν εκείνο για τις Ενεργειακές Κοινότητες, που εξασφαλίζουν την ενεργειακή δημοκρατία και τον πλουραλισμό στην παραγωγή ενέργειας, οι οποίες επί ΝΔ έχουν υπονομευτεί, αφού, ενώ η τοπική κοινωνία κινητοποιείται, συστήνοντας ΕΚΟΙΝ, δεν μπορούν να συνδεθούν, γιατί δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος. Στο Πρόγραμμά μας περιλαμβάνονται επίσης τα φωτοβολταϊκά στέγης κι ένα ‘γενναίο’ Εξοικονομώ, πολλαπλάσιο για τις λιγνιτικές περιοχές, με σαφή χρηματοδότηση και προτεραιότητα στη σύνδεση, έτσι ώστε ο υπάρχων χώρος να μοιράζεται δίκαια, αλλά κυρίως να γίνουν καινούρια έργα.

Στο κομμάτι λοιπόν της ενεργειακής μετάβασης, εγώ θα πω ότι αν δεν είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, η Φλώρινα θα είναι ίσως από τις πιο αδικημένες περιοχές, γιατί πραγματικά το συγκεκριμένο θέμα το έχουμε αντιμετωπίσει με τεχνογνωσία, με ευαισθησία, με δημοκρατία και το έχουμε εξαντλήσει σε κάθε του σημείο […]

480 – Π.Πέρκα – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Ειδικότερα για την περιοχή μου, τη Φλώρινα, πέρα από τη γενική κατάσταση της οικονομίας, κάθε οικογένεια αντιμετωπίζει κι ένα επιπλέον πρόβλημα, λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Λόγω μιας ‘πράσινης’ μετάβασης, η οποία ουσιαστικά δεν έγινε, αυτό που έγινε είναι μόνο η καταστροφή. Μια τραγική κατάσταση, με ανεργία, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην έχουν καμία πρόσβαση σε δανεισμό, τα μαγαζιά να κλείνουν και με τους νέους να φεύγουν. Η περιοχή ερημοποιείται, όλη η Δυτική Μακεδονία υφίσταται μεγάλη μείωση του πληθυσμού.

Και για όλα αυτά, όχι μόνο δεν ακούμε τίποτα, αλλά δεν έγινε και τίποτα τα 4 τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση. Η ΝΔ μέχρι το τέλος της θητείας της υπονόμευσε τις Ενεργειακές Κοινότητες και την αυτοπαραγωγή/αυτοκατανάλωση που θα βοηθούσαν να ελαφρυνθεί ο κόσμος. Έκανε επίσης την τραγική επιλογή να ακυρώσει το έργο της τηλεθέρμανσης, ενώ όλοι γνωρίζουμε τις μεγάλες ανάγκες της περιοχής για θέρμανση, φανταστείτε ότι εδώ ακόμα το βράδυ οι θερμοκρασίες είναι τέτοιες που χρειαζόμαστε θέρμανση. Καμιά μέριμνα λοιπόν, για τη Φλώρινα και τη Δυτική Μακεδονία, που δεν είναι το τέλος της Ελλάδας, αλλά η αρχή της […]

Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή ακρίβεια, να υπενθυμίσω ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη. Στον τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίσαμε τα υπερκέρδη σε 2.2 δισ. ευρώ για το διάστημα Ιούλιος 2021 – Ιούνιος 2022, ενώ και η ΡΑΕ, όταν ξεκίνησε το target model το 2021 είχε προϋπολογίσει 67 εκ. ευρώ, τα οποία έπρεπε να επιστραφούν.

Τελικά, με διάφορες μεθοδεύσεις, τα 2.2 δισ. μειώθηκαν σε 416 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα το δημόσιο να εισπράξει μόνο 350 εκ. Και όταν ζητήσαμε το σχετικό πόρισμα, η ΝΔ επικαλέστηκε το ‘εμπορικό απόρρητο’. Κατά τα άλλα, από την προμήθεια του ρεύματος και τη διύλιση δεν έχει εισπραχθεί τίποτα, όπως επίσης και από το φυσικό αέριο, δηλαδή από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία είναι και δημόσια εταιρία και είχε δεκαπλασιασμό των κερδών της σε ένα χρόνο.

Αυτό που έκανε λοιπόν η ΝΔ ως κυβέρνηση είναι να μαζεύει τα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη των ΑΠΕ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, να τα παίρνει δηλαδή από τους καταναλωτές μέσω των λογαρισμών ρεύματος, να επιστρέφει αργότερα μέρος τους ως επιδότηση, επιδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την αισχροκέρδεια. Για να μην επεκταθώ στις τράπεζες, στην κατάρρευση του ΕΣΥ, των υποδομών, στο δυστύχημα των Τεμπών και στα υπόλοιπα θέματα που μπορεί να έχουν φύγει από το δημόσιο διάλογο, αλλά δεν ξεχνιούνται […]

278 – Π.Πέρκα – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] Προφανώς υπάρχουν προοπτικές στην περιοχή, αλλά απαιτείται μια εντελώς διαφορετική πολιτική που αφορά κατ’ αρχήν στην αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης. Η διεύρυνση αφορά κατά προτεραιότητα τον πρωτογενή τομέα, τον εκσυγχρονισμό και την εξωστρέφεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υφιστάμενων και νέων και βεβαίως την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Η Π.Ε. Φλώρινας συνορεύει με δυο χώρες, διαθέτει έξι λίμνες, ιδιαίτερη φυσική, οικιστική και πολιτιστική φυσιογνωμία, εξαιρετικά προϊόντα, χιονοδρομικό κέντρο, κ.α.

Προς τούτο δεσμευόμαστε για ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του Αναπτυξιακού νόμου, προκειμένου να υπάρχουν οι πόροι για αυτήν την πολιτική […]

το αποκορύφωμα ήταν η πρόχειρη, βεβιασμένη και χωρίς σχέδιο εξαγγελία απολινγιτοποίησης, η οποία όχι μόνο δεν συνοδεύτηκε από κανένα μέτρο αντιστάθμισης των επιπτώσεών της, αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν και στοιχειώδη έργα και δράσεις, όπως έργα ΑΠΕ, ΕΚΟΙΝ, αναβάθμιση του δικτύου ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, η έλλειψη ολοκλήρωσης χωροταξικού σχεδιασμού για την Περιφέρεια, για τις ΑΠΕ, καθώς και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) στις ζώνες απολιγνιτοποίησης, η αποκατάσταση και επαναπόδοση εδαφών στην τοπική κοινωνία και στον πρωτογενή τομέα […] Ζήσαμε μια ενεργειακή κρίση ακρίβειας, η οποία οφείλεται στην αισχροκέρδεια, σε πολιτικές που επέτρεπαν σε καθετοποιημένους παραγωγούς να σωρεύουν κέρδη σε μια αγορά χωρίς έλεγχο και εποπτεία, που δημιουργήθηκαν καρτέλ, εναρμονισμένες πρακτικές κτλ. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο δεν έβαλε κανόνες αλλά συνέχισε να επιδοτεί την ακρίβεια με τα λεφτά των πολιτών. Τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων σήμερα υπολογίζονται το ελάχιστο σε 7 δις και η χώρα καταγράφει θλιβερή πρωτιά στο κόστος της ενέργειας, στα καύσιμα, στον ενεργειακό πληθωρισμό.

Μέσα σε αυτό το δυσβάσταχτο για την ελληνική κοινωνία και οικονομία πλαίσιο, ιδιωτικοποιείται η ΔΕΗ και έχοντας απωλέσει τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο, ηγείται της κερδοσκοπίας και αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» υπερκερδών, με χρυσές αμοιβές και μπόνους εις βάρος των καταναλωτών. Ενώ θα μπορούσε λόγω της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά, να κρατάει χαμηλά τις τιμές και να μην συμμετέχει σε φαινόμενα χειραγώγησης τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Επομένως, βεβαίως και εμμένουμε στην πρότασή μας, το δημόσιο να ανακτήσει τον έλεγχο στη ΔΕΗ κρατώντας το 51% των μετοχών.[…] Σε κάθε περίπτωση όμως το 51%, που δίνει την πλειοψηφία στο δημόσιο, αφορά και στο σχεδιασμό και ανάπτυξη της ΔΕΗ, εάν δηλαδή στραφεί σε έργα ΑΠΕ, αποθήκευσης, καινοτομίες, κ.α. Κυρίως όμως το ελληνικό δημόσιο έχει ένα εργαλείο άσκησης ενεργειακής πολιτικής που σε περιόδους κρίσης μπορεί να αποσοβήσει τους κινδύνους για την κοινωνική πλειοψηφία, να προωθήσει την ενεργειακή δημοκρατία, να αποτρέψει την ενεργειακή φτώχεια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους διαφωνούμε με τον κ. Ανδρουλάκη και επιθυμούμε μια ΔΕΗ δημόσια […] Είναι φανερό ότι η απολιγνιτοποίηση ήταν το πρόσχημα. Αυτό που έγινε στην πραγματικότητα, ήταν η δέσμευση της χώρας έτι περαιτέρω στο φυσικό αέριο, ικανοποιώντας τα συμφέροντα του lobby του φυσικού αερίου και αδιαφορώντας πλήρως για τα συμφέροντα των λιγνιτικών περιοχών. Υπενθυμίζουμε για ακόμα μια φορά ότι το φυσικό αέριο είναι ορυκτό καύσιμο. Αν μιλάμε για πράσινη μετάβαση, έπρεπε να μιλάμε για απανθρακοποίηση.

Απαιτείται μελέτη, προσοχή και τεκμηρίωση για το μείγμα καυσίμου τα επόμενα χρόνια. Η αναθεώρηση του ΕΣΕΚ θα δώσει την απάντηση, η οποία θα βασιστεί σε απόλυτα επιστημονικά δεδομένα. Όπως είχαμε πει στην περίοδο της κρίσης, προφανώς θα μπαίνει και ο λιγνίτης στο ενεργειακό μείγμα και όσες λιγνιτικές μονάδες έχουν ακόμα άδεια να μπαίνουν περισσότερο στο σύστημα. Η πρότασή μας ήταν για 20%, ενώ βλέπουμε ότι η ΝΔ βάζει μόνο 8%. Θέλω να επισημάνω ότι η λιγνιτική μονάδα της Μελίτης, που είναι η πιο σύγχρονη μονάδα μετά την Πτολεμαΐδα 5, μπαίνει ακόμα λιγότερο.

Σε ότι αφορά στην πράσινη μετάβαση είμαστε υπέρ, υπό τον όρο να ικανοποιούνται τρεις προϋποθέσεις: Ενεργειακή επάρκεια, χαμηλό ενεργειακό κόστος και αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων για τους άμεσα και έμμεσα πλητόμμενους […] Παρόλο που για τους στόχους της δίκαιης μετάβασης υπάρχει συμφωνία της παγκόσμιας πολιτικής ηγεσίας, υπάρχει το επίδικο του αν θα είναι δίκαιη μετάβαση και ποιους θα ωφελήσει.

Για εμάς η μετάβαση σημαίνει συμμετοχή και διάχυση του οφέλους στις τοπικές κοινωνίες. Προκρίνουμε την ενεργειακή δημοκρατία και τον πλουραλισμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουμε αναλυτικό σχέδιο στο πρόγραμμά μας για τη δίκαιη μετάβαση. Ωστόσο ενδεικτικά αναφέρω:

Το 50% των νέων αδειών αφορά Ενεργειακές Κοινότητες κοινωφελείς ή μη, έργα μικρής κλίμακας, έργα αυτοπαραγωγής, αγροφωτοβολταϊκά, κ.α. Προφανώς με διασφάλιση φυσικού και ηλεκτρικού χώρου.

Στήριξη και προώθηση των τηλεθερμάνσεων. Όλη η Ευρώπη επενδύει σε τηλεθέρμανση-τηλεψύξη και η ΝΔ κάνοντας βουτιά στο παρελθόν, ακύρωσε το έργο τηλεθέρμανσης της Φλώρινας για να φέρει φ.α. για θέρμανση.

Καθολικό Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στις λιγνιτικές περιοχές, με γενναία χρηματοδότηση και απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα που θα καλύπτει το σύνολο των κτιρίων κατοικιών και επαγγελματικών χώρων και το σύνολο των δημοσίων κτιρίων.

Σε κάθε περίπτωση θεσμοθετούμε ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στις λιγνιτικές περιοχές. Η πολιτεία οφείλει να αποδώσει στις λιγνιτικές περιοχές το ΑΕΠ και τις θέσεις εργασίας που τους στερεί η απολιγνιτοποίηση. Προβλέπουμε άμεσα μέτρα και πρόνοιες για τους νέους ανέργους και τις ΜμΕ. Προτείνουμε ρύθμιση χρεών και διαγραφή μέρους της οφειλής για όσους έχουν επενδύσει σε μηχανήματα ή εξοπλισμό. Έκτακτο κοινωνικό επίδομα στους ανέργους.

200 – Π.Πέρκα – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] Ειδικά στη Φλώρινα, τα πράγματα είναι χειρότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, διότι μιλάμε για μια περιοχή λιγνιτική, που ‘έχει δώσει φως’ σε όλη τη χώρα και η πολιτεία της οφείλει. Αντί γι’ αυτό όμως, ήρθε η βεβιασμένη και χωρίς σχέδιο εξαγγελία του Πρωθυπουργού για απολιγνιτοποίηση και έφερε τον κόσμο σε απόγνωση […] Άκουσα τον Πρωθυπουργό στο debate να μιλάει για Πράσινη Μετάβαση, φωτοβολταϊκά στέγης κτλ και τρελάθηκα. Διότι, η κοινωνία έχει αρχίσει εδώ και καιρό να κινητοποιείται, οι δήμοι κάνουν Ενεργειακές Κοινότητες κάνοντας χρήση του εξαιρετικού νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τελικά δεν μπορούν να συνδεθούν, γιατί δεν υπάρχει ελεύθερος ηλεκτρικός χώρος. Το Εξοικονομώ/Αυτονομώ επίσης δεν είναι υπερβολή να πω ότι έχει πάει χάλια […] Θα ήθελα οι συμπολίτες και συμπολίτισσές μου να με ψηφίσουν, γιατί τα 4 τελευταία χρόνια που είμαι Βουλευτής, έκανα ό,τι δυνατόν για να έχει η Φλώρινα ‘φωνή’. Επίσης, διότι ξέρω και μπορώ και γιατί έχω κάνει ολόκληρο σχεδιασμό για τα ζητήματα της περιοχής, ειδικά για το ενεργειακό θέμα με την απολιγνιτοποίηση, που στην πραγματικότητα δεν είναι απλά μια ενεργειακή μετάβαση, αλλά πρόκειται για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και ανακατεύθυνσης των πόρων. Υπάρχουν προτάσεις για την ανάπτυξη του νομού μας, όλες τεκμηριωμένες, ενώ θέλω να τονίσω πως ό,τι έχω καταθέσει μέχρι σήμερα στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και στο δημόσιο λόγο, είναι και δέσμευσή μου για την επόμενη μέρα.

202 – Π.Πέρκα – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[….] Η απολιγνιτοποίηση δεν είναι απλώς μια ενεργειακή μετάβαση, αλλάζει το παραγωγικό προφίλ μιας περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται χρόνο – πολύ περισσότερο από μια βίαιη εξαγγελία – και πολύ περισσότερους πόρους.

Κυρίως όμως χρειάζεται μια στρατηγική στόχευση στις μικρές επιχειρήσεις και στον πρωτογενή τομέα. Σε ό,τι αφορά τα λιγνιτικά εδάφη, όπου τελικά η ΔΕΗ κράτησε το 60%, αντί για το 1/3 που είχε πει η κυβέρνηση στην αρχή, πρέπει να αποδοθούν, να αποκατασταθούν. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αγοράσει εξοπλισμό και σήμερα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Το κράτος πρέπει να αναλαμβάνει ένα μέρος του ρίσκου, να εγγυάται τη μετάβαση και να στηρίζει τους καινούριους ανέργους.

Εμείς στοχεύουμε να αλλάξουμε το ποσοστό των εδαφών που κράτησε η ΔΕΗ, αφού πρώτα θα την έχουμε αποκρατικοποιήσει, ενώ προγραμματίζουμε και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στις λιγνιτικές περιοχές. Συνηθίζω να λέω ότι ‘δώσαμε φως’ σε όλη τη χώρα, τα νησιά έχουν τουρισμό, γιατί εδώ τα χωριά μας ‘εσβησαν […] Πολύ σημαντικό έργο επίσης είναι και εκείνο της τηλεθέρμανσης, το οποίο αποτελεί και προσωπικό μου στόχο, όπως και ένα ‘γενναίο’ Εξοικονομώ στο νομό, ειδικά για τις λιγνιτικές περιοχές. Και βεβαίως οι ΑΠΕ, στο Πρόγραμμά μας έχουμε φωτοβολταϊκά στέγης και Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚΟΙΝ) με όφελος από αυτοπαραγωγή/αυτοκατανάλωση. Γενικότερα μιλάμε για έναν πιο δημοκρατικό ενεργειακό σχεδιασμό, με 50% των νέων αδειών να προέρχεται από μικρά έργα ΑΠΕ και ΕΚΟΙΝ […]