Author: Πολλαπλά πρόσωπα

487 – πολλαπλά πρόσωπα – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτελούμενο από τον υποψήφιο βουλευτή Πασσαλίδη Κώστα και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης επισκέφτηκε τα χωριά Μαυροδένδρι και Ποντοκώμη και συζήτησε μαζί τους τα θέματα που διακυβεύονται στις εκλογές της 25ης Ιουνίου εστιάζοντας ιδιαίτερα στα θέματα της απολιγνιτοποίησης και της δίκαιης μετάβασης.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επεσήμαναν στους κατοίκους που συνομίλησαν την ανάγκη να σκεφτούν τις υποσχέσεις Μητσοτάκη πριν τις εκλογές του 2019 για την ενεργειακή πολιτική και τι έπραξε με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και την καταδίκη της περιοχής στην ανεργία και τη μετανάστευση, την ανατροπή των συνθηκών ζωής όλων μας.

Εξήγησαν γιατί δε μπορεί να εγγυηθεί τη δίκαιη μετάβαση και το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει είναι η άνεργη ανάπτυξη της άναρχης εγκατάστασης ΑΠΕ από τους φίλους του, αφήνοντας τους κατοίκους της περιοχής στη μοίρα τους.

Κάλεσαν τους πολίτες να εμπιστευτούν το ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ και τον Αλέξη Τσίπρα που έδειξε ότι ενδιαφέρεται για τον πολίτη, αφού ήταν ο πρώτος Π/Θ που φρόντισε να ανταποδώσει το όφελος της ανάπτυξης σε όλους τους κατοίκους της περιοχής με το μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΠΕ Κοζάνης

470 – Πολλαπλά πρόσωπα – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] Αναγκαζόμαστε να χρυσοπληρώνουμε ή να ταξιδεύουμε (πάλι με το ανάλογο κόστος) ακόμα και για 50 χιλιόμετρα για μια απλή διάγνωση ή συνταγογράφηση. Για αυτά δεν βρίσκουν ούτε ένα ευρώ, αλλά βρίσκουν δισεκατομμύρια για να γίνει διπλή γραμμή με ηλεκτροκίνηση από την Αλεξανδρούπολη ως το Ορμένιο για τις ανάγκες των Αμερικανών.

Αυτά τα Κόμματα ούτε ενδιαφέρθηκαν ούτε πρόκειται να το πράξουν ποτέ για τα μεγάλα, επείγοντα προβλήματα του λαού της περιοχής. Το πρόγραμμά τους είναι το ίδιο, αυτό που προβλέπει η επιτροπή για τη Θράκη. Δηλαδή η περιοχή μας να γίνει ορμητήριο του ΝΑΤΟ και στόχος των αντιπάλων του, να γίνει κόμβος ενέργειας αλλά εμείς να είμαστε πρώτοι στην ενεργειακή φτώχεια, να γίνει κόμβος μεταφοράς εμπορευμάτων αλλά εμείς να δουλεύουμε με τους χειρότερους όρους. Όλοι μιλάνε για στήριξη των αγροτών αλλά όλοι τους μείωσαν τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις, όλοι τους αύξησαν τις τιμές στα αγροτικά εφόδια, στο ρεύμα, στο νερό, μας αφήνουν μόνους μας μπροστά στους μεγαλεμπόρους που μας παίρνουν την σοδειά μας σε τιμές που πολλές φορές δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής […]

463 – Πολλαπλά πρόσωπα – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

[…] Παρά το αρνητικό για εμάς αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, φαίνεται να είναι κοινή πεποίθηση μεγάλου μέρους όσων δεν μας ψήφισαν ότι η δυνατή, ουσιαστική αντιπολίτευση απαιτεί την παρουσία του ΜέΡΑ25 στη Βουλή. Η επόμενη Βουλή έχει ανάγκη την αναμφισβήτητα ποιοτική, πραγματικά πλουραλιστική, σύγχρονη αριστερή, αποδεδειγμένα κινηματική, αυθεντικά οικολογική, ανιδιοτελή αντιπολίτευση που μόνο το ΜέΡΑ25 και η ευρύτερη ενωτική μας συμμαχία μπορεί να προσφέρει […] εδώ και τέσσερα χρόνια ενάντια στη λεηλασία της φύσης στο πλευρό των κινημάτων που βίωναν την καταστολή στο πετσί τους […] Πίσω από την κλιματική κρίση υπάρχουν πολιτικές που καταστρέφουν το περιβάλλον, όπως καταστρέφουν και την υγεία […] Γι’ αυτό χρειάζεται ένα κόμμα της Αριστεράς και της Οικολογίας στη Βουλή, για να δίνει φωνή σε αυτά τα κινήματα χωρίς να τα καπελώνει και για να κάνει πραγματικά μαχητική αντιπολίτευση, ο αγώνας για το περιβάλλον είναι ένας ταξικός πόλεμος, αυτή είναι η μόνη πραγματικά πράσινη πολιτική προσέγγιση.

446 – πολλαπλά πρόσωπα – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου και ώρα 20:30 στο Θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη «Κλιματική κρίση: Φύση vs. Κέρδος».

429 – πολλαπλά πρόσωπα – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Η βασική προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του κόμματος στο Αγρίνιο, όπου πραγματοποίησε και την εκδήλωση, ως προς τα θέματα του περιβάλλοντος είναι η δικαιότερη πράσινη μετάβαση, χωρίς να υπερισχύει στην μετάβαση αυτή το κέρδος και χωρίς να γίνονται «εκπτώσεις» σε ζητήματα περιβάλλοντος και κατ επέκταση κλιματικής αλλαγής στο βωμό του κέρδους.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση, από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής της, άφησε το «στίγμα» της για την αντίληψή της για το περιβάλλον. Συγκεκριμένα διέκοψε τη δημιουργία των δασικών χαρτών και χαλάρωσε τα κριτήρια των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για μεγάλες επενδύσεις. Η πραγματική όμως επίθεση στη φύση ξεκίνησε, χρησιμοποιώντας την πανδημία ως ευκαιρία, για να ψηφίσει στη Βουλή το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο του Κ. Χατζηδάκη. Οι προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας εντάχθηκαν σε μια εντελώς νέα συνθήκη, καθώς το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000, που όριζε την προστασία και την διατήρηση της φύσης, επί της ουσίας καταπατάται.

Πλέον, στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 επιτρέπονται όχι μόνο βαριές επενδυτικές δραστηριότητες, όπως μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, αλλά ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της εμπορευματικής και τουριστικής εκμετάλλευσής τους. Ακόμα, ένα ανοιχτό πεδίο σύγκρουσης για εμάς αποτελεί και η ενεργειακή μετάβαση από τους υδρογονάνθρακες και το λιγνίτη σε μορφές πράσινης παραγωγής ενέργειας, ιδιαίτερα σε μια εποχή ενεργειακής κρίσης. Απέναντι στην μετάβαση μέσω των αγορών και της όξυνσης των ανισοτήτων, η Αριστερά προκρίνει τη στρατηγική της ενεργειακής δημοκρατίας και οριοθετεί τη μετάβαση με κοινωνικούς, συμμετοχικούς, τοπικούς και δημοκρατικούς όρους.

Συγκεκριμένα:

1) Κοινωνικής με τη διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και της εργασίας ως βασικής συνιστώσας

2) Συμμετοχικής με την επιλογή της ισοδύναμης συμμετοχής των πιο αδύναμων στρωμάτων

3) Τοπικής με την ανάδειξη της τοπικότητας ως πεδίου σχεδιασμού και πραγμάτωσης της πράσινης μετάβασης

4) Δημοκρατικής καθώς θα διασφαλίζει τη συμμετοχή στη διαβούλευση και στη λήψη αποφάσεων όλων των κοινωνικών ομάδων και των τοπικών θεσμών» ειπώθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στην οποία τονίστηκε επίσης πως: «αναδεικνύεται η ανάγκη για δράση και αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον. Η προστασία και διαφύλαξη του περιβάλλοντος αποτελεί βασικό στοιχείο για να μπορεί ένας νέος άνθρωπος να ονειρεύεται ένα «υγιές» μέλλον».

381 – πολλαπλά πρόσωπα – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

[…] Στόχος μας είναι να χτυπήσουμε μια μεγάλη καμπάνα για την πόλη. Μιλάμε για μια πλωτή εξέδρα που χωροθετείται μόλις 3 χλμ από τις ακτές της Θεσσαλονίκης, όταν αντίστοιχη μονάδα που λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη απέχει 17 χλμ από το λιμάνι της πόλης […] Ένα ατύχημα στις εγκαταστάσεις μεταφοράς, μεταφόρτωσης και αποθήκευση LNG μπορεί να γίνει ακόμη και σε χώρες με μεγάλη τεχνογωνσία, Ποια η ιδιαιτερότητα στη Θεσσαλονίκη που μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς; […] είναι προφανές γιατί το προχωράνε τώρα εν μέσω εκλογών, αυτό κάνει προφανή τη δική μας επιμονή να το κάνουμε θέμα. Ολοι οι υποψήφιοι, κόμματα και πρόσωπα, πρέπει να πάρουν θέμα για αυτό το βασικό θέμα ζωής ή δυστυχήματος σε αυτή την πόλη. Αν όχι για αυτό, τότε για ποιο; […] Σήμερα γινόμαστε κομιστές του θέματος, του τι ακριβώς προτίθενται να κάνουν στην ήδη επιβαρημένη περιβαλλοντικά Θεσσαλονίκη […] Πρέπει να ξανασκεφτούμε σε αυτό το πλαίσιο τι σημαίνει η επαναφορά του δημοσίου ελέγχου στη ΔΕΗ, τι σημαίνει ο δημόσιος έλεγχος της ενέργειας στη χώρα […] Η εγκατάσταση αυτή που είναι εγκατάσταση SEVESO πρόκειται να κατασκευαστεί σε μια ήδη επιβαρημένη περιοχή, στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

309 – πολλαπλά πρόσωπα – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] Το κοινό σχέδιο της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – γιατί περί κοινού σχεδίου πρόκειται – αφορά τη στήριξη των προαπαιτούμενων για το Ταμείο Ανάκαμψης που κατευθύνεται στους μεγάλους ομίλους, την Πράσινη Μετάβαση, την Ενεργειακή Φτώχεια, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον εργασιακό μεσαίωνα κ.ο.κ. θα κριθεί στις εκλογές της 21η Μάη […]

290 – πολλαπλά πρόσωπα – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Η Ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενεργειακή αναβάθμιση μιλάει για ένα «Κύμα Ανακαινίσεων» που θα έχει ως στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, υπερδιπλασιάζοντας τα ποσοστά ανακαινίσεων την επόμενη δεκαετία και διασφαλίζοντας πως οι ανακαινίσεις θα οδηγήσουν σε υψηλότερη ενεργειακή απόδοση και αποδοτικότερη χρήση των πόρων. Η Ελλάδα έχει βάλει ως στόχο 60.000 αναβαθμίσεις ενεργειακών κατοικιών τον χρόνο.

Στην πράξη όμως, το «μοναδικό εργαλείο επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών», το «Εξοικονομώ», οδηγείται σε «αδιέξοδο» . Βρισκόμαστε στον Μάιο του 2023 και ακόμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το «Εξοικονομώ 2021». Για το οποίο, το ποσοστό εγκατάλειψης υποψηφίων δικαιούχων είναι άνω του 30%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (από τους 25.300 υποψήφιους δικαιούχους εγκρίνονται μόλις οι 17.252 αιτήσεις ). Στη συνολική πορεία του προγράμματος, η εκτίμηση για εγκατάλειψη πριν καν ξεκινήσουν οι εργασίες υπερβαίνει το 50% των δικαιούχων.

Οι προτάσεις βελτίωσης που πρέπει άμεσα να προχωρήσουν αφορούν στην αύξηση των τιμών μονάδας ανά παρέμβαση, καθώς και στον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος (τα χρήματα που έχουν προδιαγραφεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι υπερδιπλάσια από τα κατ’ έτος απορροφούμενα και άμεσα διαθέσιμα). Οι τιμές των υλικών στο τρέχον πρόγραμμα έχουν βασιστεί σε δεδομένα του 2020, όταν το κόστος των πρώτων υλών ήταν έως και 40% χαμηλότερο. Πρέπει άμεσα να επιλυθούν μία σειρά από επιπλέον προβλήματα για να μπορέσει το Εξοικονομώ να αυξήσει τις επιδόσεις τους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι οποίες επιβαρύνουν δυσβάστακτα τα έργα του προγράμματος και τους καταναλωτές, γραφειοκρατικές διαδικασίες και δυσκολίες εξασφάλισης τραπεζικής χρηματοδότησης κυρίως για τα φτωχά νοικοκυριά, καθώς και δυσχέρειες έκδοσης της απαιτούμενης Ταυτότητας Κτιρίου, εξαιτίας διαφόρων τεχνικών δυσκολιών (όπως αλλαγών στα τετραγωνικά κλπ). Επίσης, καταγράφονται καθυστερήσεις στις αποφάσεις υπαγωγής, που πολλές φορές ξεπερνάει το ένα έτος, από την προκήρυξη του προγράμματος, για τους περισσότερους δικαιούχους.

Θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και τα άλλα δύο προγράμματα, το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους και το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ενεργειακή αυτονομία των καταναλωτών και η ενεργειακή θωράκιση τους πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα

291 – πολλαπλά πρόσωπα – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

[…]Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί ένα από τα βασικά υποστηρικτικά εργαλεία για την πράσινη μετάβαση που στοχεύει στη βιώσιμη γεωργία και δασοκομία, συμπεριλαμβανομένων δράσεων μείωσης αποβλήτων και εξοικονόμησης υδατικών πόρων, μέσα από:

Μείωση κατά 50% της χρήσης φυτοφαρμάκων και του κινδύνου που συνδέεται με αυτά και κατά 50% της χρήσης των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030.
Μείωση των απωλειών θρεπτικών ουσιών τουλάχιστον κατά 50%, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει υποβάθμιση της γονιμότητας του εδάφους.
Μείωση κατά 50% των πωλήσεων αντί-μικροβιακών φαρμάκων για τα εκτρεφόμενα ζώα και τις υδατοκαλλιέργειες έως το 2030, και η αύξηση των εκτάσεων βιολογικής καλλιέργειας έως το 25% της γεωργικής γης μέχρι το 2030.

Στο επίκεντρο των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται οι γεωργοί, οι αλιείς και οι παραγωγοί υδατοκαλλιέργειας, που θα πρέπει να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας. Με στόχο:

να ανταμείβονται οι γεωργοί, οι αλιείς και οι επιχειρήσεις της αλυσίδας τροφίμων που έχουν ήδη πραγματοποιήσει τη μετάβαση σε βιώσιμες πρακτικές,
να διευκολύνεται η μετάβαση για τους υπόλοιπους και να δημιουργούνται περισσότερες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις τους.

Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα για να γίνει κατανοητό το σχεδιαζόμενο νέο παραγωγικό μοντέλο από την περιβαλλοντική σκοπιά:
Ενίσχυση του καταλυτικού ρόλου του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 που καλύπτει το 28% της χερσαίας επιφάνειας της Ελλάδας και το 20% της θαλάσσιας έκτασής μας μέσω α) πιστοποιήσεων προδιαγραφών και προέλευσης από τις προστατευόμενες περιοχές για εκείνα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγονται και παρέχονται στις περιοχές του δικτύου Natura 2000, β) προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον ως προς τον τρόπο παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας τους προσδίδοντας σημαντική πρόσθετη αξία στα προϊόντα αυτά.
Υποστήριξη δημιουργίας «πράσινων» και «μπλε» θέσεων εργασίας, στις χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της χώρας, αντίστοιχα. Αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη δημιουργία τέτοιων θέσεων εργασίας που αφορούν σε όλα τα επίπεδα κατάρτισης των εργαζομένων, που μέχρι σήμερα ελάχιστα μόνο αξιοποιούνται τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Μόχλευση σημαντικών πόρων που υπάρχουν διαθέσιμοι από την ΕΕ για τον σκοπό αυτό, υποστηρίζοντας τόσο τους Στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, όσο και της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα”.

292 – πολλαπλά πρόσωπα – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

[…] Στόχος των πολιτικών μας είναι ο σχεδιασμός μιας στρατηγικής που θα προστατεύει και θα κάνει ανθεκτικά τα φυσικά οικοσυστήματα, ενώ ταυτόχρονα θα υποστηρίζει την ευημερία και την ανθεκτικότητα αυτής της ευημερίας στα κοινωνικο-οικονομικά συστήματα. Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό στο οποίο στοχεύει και η πράσινη μετάβαση. Είναι επιλογές, πρακτικές, στρατηγικές και πολιτικές που ασκούνται στον ίδιο χώρο και στον ίδιο χρόνο.

Για τη θωράκισή μας από της φυσικές καταστροφές, ο προτεινόμενος Ευρωπαϊκός Νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης, που θα αποτελέσει το νέο μεγάλο άξονα πολιτικής για το περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η σωστή οργάνωση για την εφαρμογή του στην Ελλάδα καθοδηγεί πλέον τη στρατηγική μας. Ορισμένα παραδείγματα για να γίνει κατανοητή η προσέγγιση:

στοχεύουμε στην αποκατάσταση παραποτάμιων δασών και εκτάσεων, υγροτόπων και δέλτα ποταμών, που προστατεύουν από πλημμύρες και από τη διάβρωση της ακτογραμμής,
στοχεύουμε στην ορθολογική διαχείριση και προστασία των δασών που δρα ανασχετικά στην ξηρασία και στην εκδήλωση συχνών και μεγάλων δασικών πυρκαγιών, διασφαλίζοντας και με αυτούς τους τρόπους καλλιέργειες, κατοικίες, υποδομές και μνημεία.
Και όλα αυτά, θα υποστηρίζονται από ευρωπαϊκούς πόρους που είναι ήδη δεσμευμένοι σε αυτή την κατεύθυνση, με προσκλήσεις για χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων.

Και επειδή το κύριο ζήτημα είναι η προτεραιοποίηση αυτών των ζητημάτων, στην πολιτική ατζέντα, στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τα θέτουμε σε άμεση προτεραιότητα.

Γιατί για εμάς στο ΠΑΣΟΚ αποτελεί καίριο εθνικό στόχο η κατά προτεραιότητα προώθηση της εφαρμογής τους, αναγνωρίζοντας τη σημασία της προσπάθειας που υποστηρίζει με τα αποτελέσματά της άμεσα την αγροτική οικονομία, τον τουρισμό, τη διατήρηση πόρων για άλλες χρήσεις (όπως η Υγεία και η Παιδεία), που σε αντίθετη περίπτωση (π.χ. μετά από μια καταστροφή) θα έπρεπε άμεσα σημαντικότατοι πόροι (οικονομικοί και ανθρώπινου δυναμικού) να αποδοθούν για την αντιμετώπιση των μακρόχρονων προβλημάτων που δημιουργούνται από μια φυσική καταστροφή.

Το παράδειγμα των πυρκαγιών του 2007, στην Ηλεία, μας δείχνει ότι, οι συνέπειες για τη φύση και για την τοπική κοινωνία και οικονομία (η οποία με τη σειρά της επηρεάζει σημαντικότητα και την εθνική οικονομία) είναι ακόμα πολύ σημαντικές ή δεν έχουν αντιμετωπιστεί, ακόμα και 16 χρόνια μετά.

Τέλος, ως ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξουμε και θα προωθήσουμε τις θέσεις εργασίας που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον. Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε ειδικότητες που έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον και τις φυσικές καταστροφές.

Αναφερόμαστε και σε ειδικότητες που θα υποστηρίξουν την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την εξωστρέφεια και την ενημέρωση του ειδικού και του ευρύτερου κοινού σχετικά με το πώς πρέπει να γίνει

α) γρήγορα,

β) οργανωμένα,

γ) χωρίς απώλεια εισοδήματος, αλλά με αύξησή του,

η μετάβαση στην εποχή της ανθεκτικότητας σε όλους τους τομείς και στην καθημερινή πρακτική σε πόλεις, χωριά, χώρους εργασίας και χώρους αναψυχής”.