Καλούμε τους εργαζόμενους, τους νέους, τους κατοίκους των χωριών, τους αγρότες και ΕΒΕ στην περιοχή μας να σκεφτούν συνολικά τις ανάγκες τους και τα δικαιώματά τους σε ό,τι αφορά την ενεργειακή πολιτική. Είτε πρόκειται για το προχώρημα της διαδικασίας έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, είτε το έργο της κατασκευής δεξαμενών και αγωγών για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ήπειρο, είτε τα έργα της “πράσινης ανάπτυξης” που φυτρώνουν σε όλη την περιοχή μας, ακόμη και μέσα σε περιοχές Νatura κλπ.
Είναι πρόκληση στην Ελλάδα, που είναι τόσο πλούσια σε ενεργειακές πηγές, να βρέθηκαν φέτος σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας. Από τη μία είναι η τεράστια αύξηση στα κέρδη των “μαύρων” και “πράσινων” ομίλων της Ενέργειας και από την άλλη ο λαός που βλέπει συνεχώς πιο φουσκωμένους λογαριασμούς, διακοπές ρεύματος, δυσκολία να ζεστάνει σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, δυσκολία να κινήσει το αυτοκίνητό του, ενώ έρχονται και νέα πράσινα χαράτσια.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θεωρεί την Ενέργεια εμπόρευμα. Της πολιτικής απελευθέρωσης της Ενέργειας της ΕΕ, με το χρηματιστήριο Ενέργειας, το εμπόριο ρύπων, την πράσινη μετάβαση που χρηματοδοτείται αδρά από το “υπερμνημόνιο” του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό είναι και το κοινό πρόγραμμα για την Ενέργεια της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των τεράστιων ανταγωνισμών μεταξύ των ενεργειακών ομίλων παγκόσμια που οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις και πολέμους.
Πρόκληση είναι η συζήτηση περί θέσεων εργασίας, επενδύσεις και “δίκαιη ανάπτυξη” στην περιοχή από τις εξορύξεις, για να υπάρξει συναίνεση του λαού. Υπάρχουν οι καταγγελίες των εργαζομένων, στη φάση των ερευνών στη Ζίτσα, για “δουλεμπορικά γραφεία με ατομικές συμβάσεις”. Υπάρχει και η πείρα από την ίδια εταιρεία την “Energean” στη Βόρεια Ελλάδα. Έχει διακόψει τις εξορύξεις στην Καβάλα, απολύοντας εκδικητικά τους 185 εργαζόμενους που δεν αποδέχτηκαν τα σχέδιά της για εργολαβοποίηση και το τσάκισμα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους. Αυτή η εταιρεία πλέον έχει ως προτεραιότητα όχι τις εξορύξεις, αλλά τη διεκδίκηση της μονάδας υποθαλάσσιας αποθήκευσης φυσικού αερίου. Επιπλέον εκκρεμούν ο έλεγχος και τα πορίσματα για την έκρηξη και την πυρκαγιά που ξέσπασε στις χερσαίες εγκαταστάσεις της.
Καμία εμπιστοσύνη στα κόμματα και τις πολιτικές που θεωρούν το περιβάλλον συνολικά πεδίο κερδοφορίας
Κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη ότι οι κυβερνήσεις των ομίλων και οι περιβαλλοντικές νομοθεσίες της ΕΕ μπορούν να διασφαλίσουν την προστασία του περιβάλλοντος. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη Ζίτσα ξεκίνησαν από τις σεισμικές έρευνες, ενώ μπορεί να γίνουν διαδοχικές πολλαπλές γεωτρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία δεν θα περιορίσει εθελοντικά τα κέρδη της για να προστατεύσει το περιβάλλον. Τα όποια μέτρα πρόληψης θα περιορίζονται στο πλαίσιο του “κόστους – οφέλους” για το κεφάλαιο. Το βιώνουμε αυτό με τα εργατικά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς, με την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τις κοιλάδες των Τεμπών, στην Εύβοια της “πράσινης ανάπτυξης”.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι όμιλοι και συνολικά το σύστημά τους, ο καπιταλισμός, από τη φύση του αντιλαμβάνεται το περιβάλλον αποκλειστικά και μόνο σαν πεδίο κερδοφορίας. Γι’ αυτό και δεν μπορεί παρά να το καταστρέφει.
Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να ρίξουν “μαύρο” σε όλα τα κόμματα που για τα κέρδη των “μαύρων” και “πράσινων” ενεργειακών ομίλων καταδικάζουν τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια, στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Κανένα κόμμα που αντιμετωπίζει την Ενέργεια και το περιβάλλον ως εμπόρευμα είτε ιδιωτικών είτε κρατικών εταιρειών δεν μπορεί να διασφαλίσει τις ανάγκες του λαού. Κανένα κόμμα, που στηρίζει την πολιτική της ΕΕ, τα σχέδια του ΝΑΤΟ για διευθετήσεις και συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό, παρά μόνο νέα δεινά.
Η ελπίδα βρίσκεται στη δική μας δύναμη, στην οργάνωση του δικού μας αγώνα. Με δυνατό ΚΚΕ, τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση στη στρατηγική των ομίλων και των κομμάτων που τους υπηρετούν, μπορούμε από καλύτερες θέσεις να οργανώσουμε τον αγώνα. Για μέτρα ανακούφισης, για μειώσεις στα καύσιμα και το ρεύμα, για να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, για να μην μπουν νέα χαράτσια, για σταθερή εργασία και προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Για να ανοίξει ο δρόμος για την οικονομία όπου η παραγωγή δεν σχεδιάζεται πια με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά με κριτήριο το σύνολο των αναγκών της κοινωνίας, τον σοσιαλισμό. Με την κοινωνική ιδιοκτησία τις ενεργειακές πηγές και υποδομές, με την εργατική εξουσία και τον επιστημονικά κεντρικό σχεδιασμό το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα θα μπορούν να αποτελούν πλέον κοινωνικά αγαθά. Να αξιοποιηθεί το σύνολο των ενεργειακών πηγών της χώρας, για να εξαλειφθεί η ενεργειακή φτώχεια και η ανεργία, να μειωθεί η εξάρτηση από εισαγωγές και να προστατευτεί η ασφάλεια των εργαζομένων και η υγεία των κατοίκων, διασφαλίζοντας παράλληλα ελαχιστοποίηση της παρέμβασης στο περιβάλλον. Να διασφαλιστεί η ειρήνη και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.
Αυτός ο δρόμος είναι αναγκαίος και εφικτός για τον λαό και τη νεολαία