Political Party: ΚΚΕ

Αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, π.χ. λιγνίτη, υδροηλεκτρική, αιολική, ηλιακή, πετρέλαιο και φυσικό αέριο κ.λπ.

Συστηματική έρευνα και εξεύρεση νέων πηγών.

Επιδίωξη διακρατικής αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.

Μείωση του βαθμού της ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας, εξασφάλιση επαρκούς και φθηνής λαϊκής κατανάλωσης, ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, καθώς και των οικιστικών ζωνών, εξοικονόμηση ενέργειας και υψηλό βαθμό ενεργειακής απόδοσης.

Προτεραιότητα στις μαζικές μεταφορές σε σχέση με τις ατομικές, στις χερσαίες σταθερής τροχιάς για το ηπειρωτικό τμήμα της χώρας, στις ακτοπλοϊκές για τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές.

477 – ΤΕ Ιωαννίνων – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους νέους, τους κατοίκους των χωριών, τους αγρότες και ΕΒΕ στην περιοχή μας να σκεφτούν συνολικά τις ανάγκες τους και τα δικαιώματά τους σε ό,τι αφορά την ενεργειακή πολιτική. Είτε πρόκειται για το προχώρημα της διαδικασίας έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, είτε το έργο της κατασκευής δεξαμενών και αγωγών για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ήπειρο, είτε τα έργα της “πράσινης ανάπτυξης” που φυτρώνουν σε όλη την περιοχή μας, ακόμη και μέσα σε περιοχές Νatura κλπ.

Είναι πρόκληση στην Ελλάδα, που είναι τόσο πλούσια σε ενεργειακές πηγές, να βρέθηκαν φέτος σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας. Από τη μία είναι η τεράστια αύξηση στα κέρδη των “μαύρων” και “πράσινων” ομίλων της Ενέργειας και από την άλλη ο λαός που βλέπει συνεχώς πιο φουσκωμένους λογαριασμούς, διακοπές ρεύματος, δυσκολία να ζεστάνει σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, δυσκολία να κινήσει το αυτοκίνητό του, ενώ έρχονται και νέα πράσινα χαράτσια.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θεωρεί την Ενέργεια εμπόρευμα. Της πολιτικής απελευθέρωσης της Ενέργειας της ΕΕ, με το χρηματιστήριο Ενέργειας, το εμπόριο ρύπων, την πράσινη μετάβαση που χρηματοδοτείται αδρά από το “υπερμνημόνιο” του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό είναι και το κοινό πρόγραμμα για την Ενέργεια της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των τεράστιων ανταγωνισμών μεταξύ των ενεργειακών ομίλων παγκόσμια που οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις και πολέμους.

Πρόκληση είναι η συζήτηση περί θέσεων εργασίας, επενδύσεις και “δίκαιη ανάπτυξη” στην περιοχή από τις εξορύξεις, για να υπάρξει συναίνεση του λαού. Υπάρχουν οι καταγγελίες των εργαζομένων, στη φάση των ερευνών στη Ζίτσα, για “δουλεμπορικά γραφεία με ατομικές συμβάσεις”. Υπάρχει και η πείρα από την ίδια εταιρεία την “Energean” στη Βόρεια Ελλάδα. Έχει διακόψει τις εξορύξεις στην Καβάλα, απολύοντας εκδικητικά τους 185 εργαζόμενους που δεν αποδέχτηκαν τα σχέδιά της για εργολαβοποίηση και το τσάκισμα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους. Αυτή η εταιρεία πλέον έχει ως προτεραιότητα όχι τις εξορύξεις, αλλά τη διεκδίκηση της μονάδας υποθαλάσσιας αποθήκευσης φυσικού αερίου. Επιπλέον εκκρεμούν ο έλεγχος και τα πορίσματα για την έκρηξη και την πυρκαγιά που ξέσπασε στις χερσαίες εγκαταστάσεις της.

Καμία εμπιστοσύνη στα κόμματα και τις πολιτικές που θεωρούν το περιβάλλον συνολικά πεδίο κερδοφορίας

Κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη ότι οι κυβερνήσεις των ομίλων και οι περιβαλλοντικές νομοθεσίες της ΕΕ μπορούν να διασφαλίσουν την προστασία του περιβάλλοντος. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη Ζίτσα ξεκίνησαν από τις σεισμικές έρευνες, ενώ μπορεί να γίνουν διαδοχικές πολλαπλές γεωτρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία δεν θα περιορίσει εθελοντικά τα κέρδη της για να προστατεύσει το περιβάλλον. Τα όποια μέτρα πρόληψης θα περιορίζονται στο πλαίσιο του “κόστους – οφέλους” για το κεφάλαιο. Το βιώνουμε αυτό με τα εργατικά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς, με την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τις κοιλάδες των Τεμπών, στην Εύβοια της “πράσινης ανάπτυξης”.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι όμιλοι και συνολικά το σύστημά τους, ο καπιταλισμός, από τη φύση του αντιλαμβάνεται το περιβάλλον αποκλειστικά και μόνο σαν πεδίο κερδοφορίας. Γι’ αυτό και δεν μπορεί παρά να το καταστρέφει.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να ρίξουν “μαύρο” σε όλα τα κόμματα που για τα κέρδη των “μαύρων” και “πράσινων” ενεργειακών ομίλων καταδικάζουν τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια, στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Κανένα κόμμα που αντιμετωπίζει την Ενέργεια και το περιβάλλον ως εμπόρευμα είτε ιδιωτικών είτε κρατικών εταιρειών δεν μπορεί να διασφαλίσει τις ανάγκες του λαού. Κανένα κόμμα, που στηρίζει την πολιτική της ΕΕ, τα σχέδια του ΝΑΤΟ για διευθετήσεις και συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό, παρά μόνο νέα δεινά.

Η ελπίδα βρίσκεται στη δική μας δύναμη, στην οργάνωση του δικού μας αγώνα. Με δυνατό ΚΚΕ, τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση στη στρατηγική των ομίλων και των κομμάτων που τους υπηρετούν, μπορούμε από καλύτερες θέσεις να οργανώσουμε τον αγώνα. Για μέτρα ανακούφισης, για μειώσεις στα καύσιμα και το ρεύμα, για να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, για να μην μπουν νέα χαράτσια, για σταθερή εργασία και προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Για να ανοίξει ο δρόμος για την οικονομία όπου η παραγωγή δεν σχεδιάζεται πια με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά με κριτήριο το σύνολο των αναγκών της κοινωνίας, τον σοσιαλισμό. Με την κοινωνική ιδιοκτησία τις ενεργειακές πηγές και υποδομές, με την εργατική εξουσία και τον επιστημονικά κεντρικό σχεδιασμό το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα θα μπορούν να αποτελούν πλέον κοινωνικά αγαθά. Να αξιοποιηθεί το σύνολο των ενεργειακών πηγών της χώρας, για να εξαλειφθεί η ενεργειακή φτώχεια και η ανεργία, να μειωθεί η εξάρτηση από εισαγωγές και να προστατευτεί η ασφάλεια των εργαζομένων και η υγεία των κατοίκων, διασφαλίζοντας παράλληλα ελαχιστοποίηση της παρέμβασης στο περιβάλλον. Να διασφαλιστεί η ειρήνη και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

Αυτός ο δρόμος είναι αναγκαίος και εφικτός για τον λαό και τη νεολαία

479 – Τ.Κουζιάκη – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] τα «κοστολογημένα» προγράμματα που παρουσιάζουν τα αστικά κόμματα για τη Δυτική Μακεδονία δεν χωράνε τις ανάγκες τις δικές του. «Ο λαός της Κοζάνης, πήρε ήδη μυρωδιά για το τι θα γίνει και με τις επόμενες δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης στο οποίο όλοι πίνουν νερό. Δισεκατομμύρια για τις ανάγκες των κερδών, ψίχουλα για τις ανάγκες και τις ζωές του λαού. Το βιώνουμε ήδη. Στη Δυτική Μακεδονία ο λαός μας βιώνει ακριβώς αυτή την αντίθεση, αυτό το δίλημμα που διαπερνά την πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Ή θα αντέχουν τα κέρδη των λίγων ή θα αντέχουν οι ζωές των πολλών. Και ξέρει ο κόσμος ότι την ίδια ώρα που πακτωλός δισεκατομμυρίων περνάει πάνω από τα κεφάλια του, δεν μπορούν να εξασφαλιστούν ούτε οι αναγκαίες υποδομές για την ασφαλή μετακίνησή του, όπως στην περίπτωση της γέφυρας Σερβιων.

Γιατί αυτά τα «κοστολογημένα» προγράμματα, τις απολιγνιτοποίησης και της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης, τις συνέπειες τους στα δικαιώματά του, στη ζωή του βίωσε από πρώτο χέρι, είτε με ανεργία, είτε με χειρότερες θέσεις εργασίας, με μετανάστευση, με ενεργειακή φτώχεια, με παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των αναγκαίων υποδομών, όπως των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Για αυτό και βλέπει, ότι παρά τις εξαγγελίες όλων, τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των κομμάτων της «συμπολιτευόμενης» αντιπολίτευσης, για ανάπτυξη για όλους, για δίκαιη μετάβαση, τελικά καταλαβαίνει ότι αυτή η ανάπτυξη δεν ήταν για όλους, ότι η δίκαιη μετάβαση αποδεικνύεται «δίκαιη» μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους που λυμαίνονται τον πλούτο της περιοχής, τόσο το φυσικό, τόσο τις υποδομές που χρυσοπλήρωσε ο λαός τα προηγούμενα χρόνια, όσο και τον έμψυχο, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της περιοχής.

Αυτή την ανάπτυξη ζει και ο λαός της Σιάτιστας, ο λαός της Γαλατινής, που καλείται να παραδώσει το φυσικό του πλούτο για τα κέρδη μιας χούφτας ανθρώπων, τα ζει ο λαός της Καλαμιάς που ένιωσε στο πετσί του την άγρια και ωμή «επιτελικότητα» του αντιλαϊκού κράτους για να υπερασπιστεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

(…)Όμως απέναντι σε όλα αυτά, υπάρχει και άλλος δρόμος. Και ο λαός της Κοζάνης, ξέρει καλά, ότι το ΚΚΕ, με όλες του τις δυνάμεις ήταν μπροστά και απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα.

470 – Πολλαπλά πρόσωπα – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] Αναγκαζόμαστε να χρυσοπληρώνουμε ή να ταξιδεύουμε (πάλι με το ανάλογο κόστος) ακόμα και για 50 χιλιόμετρα για μια απλή διάγνωση ή συνταγογράφηση. Για αυτά δεν βρίσκουν ούτε ένα ευρώ, αλλά βρίσκουν δισεκατομμύρια για να γίνει διπλή γραμμή με ηλεκτροκίνηση από την Αλεξανδρούπολη ως το Ορμένιο για τις ανάγκες των Αμερικανών.

Αυτά τα Κόμματα ούτε ενδιαφέρθηκαν ούτε πρόκειται να το πράξουν ποτέ για τα μεγάλα, επείγοντα προβλήματα του λαού της περιοχής. Το πρόγραμμά τους είναι το ίδιο, αυτό που προβλέπει η επιτροπή για τη Θράκη. Δηλαδή η περιοχή μας να γίνει ορμητήριο του ΝΑΤΟ και στόχος των αντιπάλων του, να γίνει κόμβος ενέργειας αλλά εμείς να είμαστε πρώτοι στην ενεργειακή φτώχεια, να γίνει κόμβος μεταφοράς εμπορευμάτων αλλά εμείς να δουλεύουμε με τους χειρότερους όρους. Όλοι μιλάνε για στήριξη των αγροτών αλλά όλοι τους μείωσαν τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις, όλοι τους αύξησαν τις τιμές στα αγροτικά εφόδια, στο ρεύμα, στο νερό, μας αφήνουν μόνους μας μπροστά στους μεγαλεμπόρους που μας παίρνουν την σοδειά μας σε τιμές που πολλές φορές δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής […]

476 – Ι.Δακανάλη – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται όλα τα αστικά κόμματα είναι για τους λίγους καθώς για το λαό μεταφράζεται σε διαλυμένα ωράρια και εργασιακές σχέσεις, ακρίβεια, ενεργειακή φτώχεια, διάλυση της υγείας και της πρόνοιας. Γι’ αυτό το λόγο και η μόνη απάντηση που πρέπει να δώσει ο λαός στις 25 του Ιουνίου είναι η αποφασιστική άνοδος, σε ψήφος και ποσοστό, του ΚΚΕ.

478 – Σ.Διγενή – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Θα ακούσουμε ακόμη περισσότερα, πριν από την 26η Ιούνη, που θα παιχτεί η καπιτάλε σκηνή του θρίλερ που ετοιμάζουν. Η σπλάτερ σκηνή που θα εμφανιστούν τα τέρατα!

Την επομένη των εκλογών, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψουν στις εργοστασιακές τους ρυθμίσεις, κάνοντας αυτά ακριβώς που είναι προγραμματισμένα να κάνουν.

Τότε είναι που θα πέσουν οι μάσκες των μεγάλων υποσχέσεων.
Τότε είναι που θα υλοποιηθούν οι αντιλαϊκές «υποχρεώσεις» της νέας κυβέρνησης και που θα «επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις».
Τότε θα κηρυχθεί η γενική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με βάση τα πάνω από 350 προαπαιτούμενα του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τότε είναι που δε θα ακούμε πλέον μεγάλα λόγια και υποσχέσεις για ζωή χαρισάμενη, γιατί το μόνο που θα τους νοιάζει θα είναι η «αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων του δημόσιου τομέα». Πώς μεταφράζεται αυτό; Μεταφράζεται σε νέα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη και περικοπές, που θα ματώσουν τους εργαζόμενους, για να αυξηθούν τα κέρδη των «πράσινων» αρπακτικών και των ασφαλιστικών εταιρειών. Μιλάμε για τα νέα χαράτσια σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αλλά και για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα όταν απαιτηθούν, στο όνομα της «βιωσιμότητας» των Ταμείων.
Την επόμενη μέρα της νέας κυβέρνησης, η «μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών», η «προώθηση της εξοικονόμησης Ενέργειας και της πράσινης μετάβασης» (που όμως αφορούν στους επιχειρηματικούς ομίλους) θα συνδέονται άμεσα με την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. Στην πράξη, αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης, για τους επαγγελματίες ακόμη μεγαλύτερη «πρέσα» προς όφελος των ομίλων, για τους αγρότες επιτάχυνση της πολιτικής που τους ξεκληρίζει, ενώ για όλους μας σημαίνει μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια και «πράσινα» χαράτσια.

453 – ΚΚΕ Δυτικής Μακεδονίας – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Το έγκλημα που συντελείται που αποκαλείται πράσινη ανάπτυξη βάζει στο στόχαστρο και τον Γράμμο – Σμόλικα, τον φυσικό πλούτο της περιοχής του, τα νερά, τον αέρα. Στον Σμόλικα σήμερα προωθείται επένδυση αιολικού πάρκου (9 ανεμογεννήτριες) στην θέση Ταμπούρι (1.878μ). Ερωτηματικά προκαλεί και η επανακατασκευή του δρόμου Αετομηλίτσα – Γράμμου. Παράλληλα σε διαφορετικό στάδιο αδειοδοτήσεων βρίσκονται και περισσότερα από 20 μικρά φράγματα – υδροηλεκτρικοί σταθμοί στην περιοχή του Γράμμου. Ενδεικτικά δύο παραδείγματα:

ο σχεδιασμός για το φράγμα κάτω από την Αετομηλίτσα δεν παίρνει καν υπόψη το γεγονός ότι το χωριό στηρίζεται όλο πάνω σ΄ ένα βράχο την ύπαρξη του οποίου απειλεί το φράγμα με άμεσο κίνδυνο να “κυλήσει” όλο το χωριό μέσα στο ποτάμι.
για το φράγμα στη θέση Μπαρούγκα στη σχετική μελέτη γίνεται λαθροχειρία ως προς την θέση ενός τμήματος του νοσοκομείου ανταρτών, τις σπηλιές, οι οποίες εμφανίζονται στο τοπογραφικό να είναι εκτός φράγματος ενώ στην πραγματικότητα θα εξαφανιστούν μέσα στην υπό κατασκευή τεχνητή λίμνη.
Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, υπηρετούν την πολιτική της “απελευθέρωσης της ενέργειας” για να εξασφαλίζουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες τεράστιες επιδοτήσεις από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια για να φτιάξουν επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ που ήδη τους αποφέρουν τεράστια κέρδη.

Χέρι – χέρι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τον Δεκέμβρη στην Ευρωβουλή οδηγία που μετατρέπει βουνά και λαγκάδια σε “Ειδικές Οικονομικές Ζώνες” για “fast track” ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Με βάση τη νέα Οδηγία οι κυβερνήσεις θα ορίζουν “περιοχές επιτάχυνσης ΑΠΕ” στις οποίες στόχος είναι τα έργα εγκατάστασης να ξεκινούν μέσα σε ένα έτος από την αίτηση του επενδυτή! Μάλιστα με τη νέα Οδηγία τίθεται ότι η εγκατάσταση των ΑΠΕ υπηρετεί “υπέρτατο δημόσιο συμφέρον”, με στόχο τη νομιμοποίηση της κρατικής καταστολής σε βάρος των δίκαιων λαϊκών αντιδράσεων, αλλά και την ταχεία παράκαμψη – απόρριψη τυχόν δικαστικών προσφυγών.

Τα επενδυτικά σχέδια στον Γράμμο και τον Σμόλικα θα καταστρέψουν τον φυσικό πλούτο και την ιστορική φυσιογνωμία της περιοχής. Τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο αν προχωρήσουν αυτά τα έργα των καπιταλιστικών εταιριών. Άμεσες συνέπειες και αλλαγές προς το χειρότερο θα υπάρξουν και για την ζωή και παραγωγική δραστηριότητα μιας σειράς κατοίκων των χωριών του Γράμμου.

Οι επενδύσεις αυτές καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα, τις ανάγκες των εργαζόμενων, των αγροτών, των επαγγελματιών, των συνταξιούχων, των ανέργων, των νέων, των γυναικών, οι οποίοι χτυπιούνται σκληρά από την αντιλαϊκή πολιτική. Αποδεικνύεται πια και στην πράξη πως δεν έχουν καμιά σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, την παροχή φθηνού ρεύματος, την ενεργειακή επάρκεια κλπ. Στοχεύουν μόνο στη διασφάλιση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας! Στοχεύουν τώρα και στην παραπέρα ιδιωτικοποίησή και εκμετάλλευση του νερού! ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πίνουν νερό στην πολιτική των “πράσινων κερδών” για τους ενεργειακούς ομίλους για αυτό έχουν χτίσει μαζί όλο το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση τους. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ συμφωνούν : Στο χρηματιστήριο Ενέργειας, δηλαδή στο μηχανισμό που εξασφαλίζει τα κέρδη των ομίλων, στο χρηματιστήριο ρύπων που αυξάνει τεχνητά την τιμή παραγωγής από λιγνίτη, στην απολιγνιτοποίηση που αφήνει ανεκμετάλλευτο αυτό το εγχώριο και φθηνό καύσιμο, στην ενεργειακή εξάρτηση από το πανάκριβο φυσικό αέριο, στη χρηματοδότηση με ζεστό χρήμα από το “πράσινο ταμείο” και το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τα λαϊκά νοικοκυριά που πληρώνουν συνολικά το 95% των φόρων θα προστεθούν και νέοι έμμεσοι φόροι για τη λεγόμενη “πράσινη ανάπτυξη”, φόροι που σχετίζονται με τη λαϊκή κατανάλωση.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην εμπορευματοποίηση της Ενέργειας γιατί η Ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό, γιατί αυτή η ενεργειακή πολιτική δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά αποκλειστικά την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ δηλώνει πως κάθε μορφή ενέργειας μπορεί να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού στα πλαίσια μιας άλλης κοινωνίας που η οικονομία θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων. Με γνώμονα αυτό θα αξιοποιούνται και αυτές οι μορφές ενέργειας χωρίς όμως να καταστρέφεται και να αλλοιώνεται το φυσικό περιβάλλον, χωρίς να επηρεάζεται η ζωή και η παραγωγική δραστηριότητα των ανθρώπων.

Στα βουνά αυτά πολέμησαν για τη λευτεριά χιλιάδες αγωνιστές. Κάθε γωνιά την πότισαν με το αίμα τους, κάθε πέτρα έχει τα σημάδια τους. Είναι καθήκον και χρέος όλων μας να υπερασπιστούμε αυτό τον ηρωικό τόπο, να μην τον αφήσουμε έρμαιο στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σήμερα, η παρεμπόδισή του σχεδιασμού των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η υπεράσπισή των ιστορικών βουνών του Γράμμου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κινητοποίηση όλων των μαζικών φορέων και συνδικάτων των εργατών, αγροτών, συνταξιούχων, μικροεπαγγελματιών. Η ελπίδα είναι εδώ! Στην δράση του λαϊκού παράγοντα , στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ!

460 – Κ.Ο. Ιωαννίνων – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Σε ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ χαρακτηρίζει δικαιολογημένες τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις ενάντια στις διαδικασίες γεώτρησης και πιθανής εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ζίτσας, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ «είναι το μοναδικό κόμμα στη Βουλή που από την αρχή καταψήφισε την παραχώρηση άδειας στον όμιλο της Energean, όταν η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν με τα δύο χέρια». Παράλληλα, η Κομματική Οργάνωση υπογραμμίζει ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην παράδοση του ενεργειακού πλούτου της χώρας, όπου ανάμεσα στα άλλα καταδικάζει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια.

Πρόσθετα επισημαίνει ότι η υλοποίηση της πολιτικής που θεωρεί την ενέργεια εμπόρευμα, με την απελευθέρωση της ενέργειας, το χρηματιστήριο ενέργειας, το εμπόριο ρύπων και την «πράσινη μετάβαση» είναι το κοινό πρόγραμμα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Τέλος καλεί τους Ηπειρώτες να διεκδικήσουν:

Να μην προχωρήσει η επένδυση της Energean στα Κούρεντα. Να αρθούν οι άδειες που έχουν δοθεί για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Διασφάλιση της κάλυψης των λαϊκών αναγκών στην ενέργεια. Μείωση της τιμής. Αυξήσεις στα επιδόματα θέρμανσης, κατάργηση των ειδικών φόρων και του ΦΠΑ στα καύσιμα, αφορολόγητο πετρέλαιο στους βιοπαλαιστές αγρότες όπως στους εφοπλιστές, ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για τη θέρμανση στα σχολεία.
Σταθερή εργασία, με δικαιώματα και προστασία της υγείας και ασφάλειας όλων των εργαζομένων του κλάδου.
Προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας με βάση τις σύγχρονες τεχνικές, με ιδιαίτερη έμφαση σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές.

466 – Ευρωκοινουβουλευτική ομάδα – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε και καταγγέλλει το κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελεύθερων, Πράσινων και της λεγόμενης «Αριστεράς» που ζητάει την καθιέρωση «Ευρωπαϊκής Ημέρας για τα θύματα της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης».

Οι πολιτικές ομάδες, στις οποίες ανήκουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν προκλητικά να φορτώσουν τις εγκληματικές ευθύνες ΕΕ και κυβερνήσεων για τα θύματα από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, την πείνα, την πανδημία, ακόμη και τον «εκτοπισμό των ανθρώπων από τα σπίτια τους» στην «κλιματική κρίση»!

Το ψήφισμα, που κατά τραγική ειρωνεία υιοθετήθηκε λίγες ώρες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, προσπαθεί να αποδώσει την προσφυγιά στον «κακό τον καιρό», που τον βαφτίζουν τώρα «κλιματική κρίση». Αθωώνει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που εξαπολύουν ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως και στη Λιβύη, απ’ όπου απέπλευσαν οι αδικοχαμένοι πρόσφυγες.

Αθωώνει τη λεηλασία των φυσικών πόρων των χωρών τους, την εκμετάλλευση των λαών τους, την άγρια καταστολή των προσφύγων από κυβερνήσεις και ΕΕ, με τη συμμετοχή της FRONTEX και του ΝΑΤΟ. Όλες δηλαδή τις αιτίες που ξεριζώνουν τους ανθρώπους από τον τόπο τους και τους στέλνουν στον υγρό τάφο, στον οποίο ΕΕ και κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει την Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Επιχειρεί να απαλλάξει την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις από τις εγκληματικές ευθύνες για την έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού από πυρκαγιές, πλημμύρες, πανδημίες κλπ. Η επιδίωξη τους είναι να συνηθίσουν τους λαούς στη μεσαιωνική αντίληψη ότι είναι «φυσιολογικό» το χειμώνα να πνίγονται από τις πλημμύρες, το καλοκαίρι να καίγονται από τις πυρκαγιές. Ότι στον 21ο αιώνα με τα εκπληκτικά επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, είναι φυσικό να πεθαίνουν από την πανδημία του COVID, αμέτρητα εκατομμύρια ανθρώπων.

Ο λαός δεν πρέπει να συμβιβαστεί με το εφιαλτικό μέλλον και την κανονικότητα που του επιφυλάσσουν. Να μετράει τους νεκρούς του και να του υπόσχονται «ευρωπαϊκές μέρες» για να τους θρηνεί. Να αγωνιστεί για να επιβάλλει μέτρα ουσιαστικά προστασίας και διαφύλαξης του περιβάλλοντος, της ανθρώπινης ζωής και υγείας.

Στο δίλημμα που με επιτακτικό τρόπο μπαίνει πλέον καθημερινά «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», να απαντήσει οι ζωές μας, αποδυναμώνοντας τα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ, ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ και τα «μιας χρήσης» συμπληρώματά τους, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το ΚΚΕ, τη δύναμη που θα βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του για τα δικά του συμφέροντα.

493 – Δ.Κουτσούμπας – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, το οποίο θα σταθεί στο πλάι των κατοίκων της Μαγνησίας για ένα βιώσιμο και καθαρό περιβάλλον […]

496 – Δ.Κουτσούμπας – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] Συνέβη και στην Καλαμιά Κοζάνης, εκεί όπου οι κάτοικοι
ενός χωριού κατάφεραν να σταματήσουν τις εργασίες εγκατάστασης
ενός τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο
κυριολεκτικά περικυκλώνει το χωριό τους. Και συνεχίζουμε […] Κι όμως μιλάμε για μια περιοχή με έναν πραγματικά εύφορο
κάμπο, με τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, ανάμεσα
σε δύο ορεινούς όγκους, το Καλλίδρομο και τον Παρνασσό.
Κι όμως αντί να φτιαχτούν υδροηλεκτρικά φράγματα για να
αρδεύουν οι βιοπαλαιστές αγρότες δωρεάν και να παράγεται
Ενέργεια για τις ανάγκες της περιοχής, καταστρέφονται χιλιάδες
στρέμματα υψηλής παραγωγικότητας, για να μπουν φωτοβολταϊκά από τους ομίλους της Ενέργειας.
Με αποτέλεσμα οι ενεργειακοί όμιλοι να θησαυρίζουν, ενώ
οι αγρότες ποτίζουν με ασύμφορο κόστος και ο λαός της περιοχής
πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα και δεν μπορεί να καλύψει
τις ανάγκες του.
Ολοι γνωρίζουν, και οι παλιοί και οι νεότεροι, πως σημαντικές
καλλιέργειες που κρατούσαν ζωντανή την περιοχή και την
ύπαιθρο, όπως η καπνοκαλλιέργεια, απαξιώθηκαν και εγκαταλείφθηκαν
λόγω των κατευθύνσεων της ΚΑΠ και της EE […]