Regions: Αττική

461 – Γ.Χαραλαμπάκης – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου αποτέλεσαν έκπληξη ακόμη και για την νικήτρια ΝΔ ενώ παράλληλα αποτέλεσαν και σήμα συναγερμού για όσους και όσες έχουν πράσινη αντίληψη και αναγνωρίζουν στην Μητσοτάκης ΑΕ την αντίπαλη άποψη του νεοφιλελευθερισμού που “αξιοποιεί” καταστρέφοντας το περιβάλλον. Θυμόμαστε όλοι και όλες την σωτηρία που πρότεινε για τον Ερημίτη ο τέως και μελλοντικός πρωθυπουργός Μητσοτάκης προτείνοντας την λύση του χτισίματος. Τα κέρδη πάνω από όλα λοιπόν για τον νεοφιλελευθερισμό και αυτό το ξέραμε.

Οι ενθουσιώδεις δηλώσεις Γεωργιάδη για έναρξη αναθεώρησης του Συντάγματος στην επόμενη Βουλή, δεν αποκάλυψαν παρά την αναμενόμενη αυτοπεποίθηση της ΝΔ να αλλάξει την ελληνική κοινωνία όπως αυτή νομίζει, εφόσον έχει αυξημένο και αρκετό αριθμό βουλευτών/τριων. Όσο και αν έφυγαν από το προσκήνιο εσπευσμένα οι δηλώσεις αυτές , αυτό δεν έγινε παρά για επικοινωνιακούς λόγους και όχι γιατί δεν έχουν στην Μητσοτάκης ΑΕ την διάθεση να αναθεωρήσουν το Σύνταγμα, καθότι η εξουσία όταν μπορεί να κάνει κάτι, απλά το κάνει.

Ενώ λοιπόν το ενδιαφέρον για το τι μέλλει γενέσθαι με την αναθεώρηση τύπου ΝΔ, επικεντρώθηκε κύρια στην αλλαγή του Συντάγματος για να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, δεν δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις συνταγματικές αλλαγές που αφορούν το περιβάλλον και ιδιαίτερα τα δάση. Δεν έχουμε ξεχάσει τις προσπάθειες αλλαγής του άρθρου 24 που στόχευαν στην απαξίωση των δασών αλλάζοντας ορισμούς για το τι σημαίνει δάσος, προκειμένου να εξαφανίσουν δασικές περιοχές και να τις δώσουν βορά στην οικοδόμηση. Άλλωστε τι άλλο μπορεί να θέλουν αυτοί και αυτές που καταστρέφουν περιοχές φυσικού κάλλους για να τοποθετήσουν βιομηχανικού τύπου ανεμογεννήτριες;

Το ΜέΡΑ25 δια στόματος του Γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη το 2019, στην έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου είχε θέσει το θέμα της Κλιματικής Κρίσης. Γνωρίζουμε ότι τα δάση παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην διατήρηση του κλίματος. Ως πράσινο,κοινοβουλευτικό κόμμα, μετά τις 25 Ιουνίου και την είσοδο μας στην Βουλή, θα είμαστε η φωνή που θα αντισταθεί στα σχέδια της Μητσοτάκης ΑΕ-και όχι μόνο αυτής- για την αναθεώρηση του Συντάγματος σε σχέση με τα δάση αλλά και σε σχέση με οποιοδήποτε περιβαλλοντικό ζήτημα. Θα είμαστε η φωνή που θα υπερασπιστεί τις ριζοσπαστικές, οικολογικές λύσεις για την Κλιματική Κρίση, όπως ακριβώς ήμασταν την προηγούμενη τετραετία.

478 – Σ.Διγενή – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Θα ακούσουμε ακόμη περισσότερα, πριν από την 26η Ιούνη, που θα παιχτεί η καπιτάλε σκηνή του θρίλερ που ετοιμάζουν. Η σπλάτερ σκηνή που θα εμφανιστούν τα τέρατα!

Την επομένη των εκλογών, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψουν στις εργοστασιακές τους ρυθμίσεις, κάνοντας αυτά ακριβώς που είναι προγραμματισμένα να κάνουν.

Τότε είναι που θα πέσουν οι μάσκες των μεγάλων υποσχέσεων.
Τότε είναι που θα υλοποιηθούν οι αντιλαϊκές «υποχρεώσεις» της νέας κυβέρνησης και που θα «επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις».
Τότε θα κηρυχθεί η γενική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με βάση τα πάνω από 350 προαπαιτούμενα του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τότε είναι που δε θα ακούμε πλέον μεγάλα λόγια και υποσχέσεις για ζωή χαρισάμενη, γιατί το μόνο που θα τους νοιάζει θα είναι η «αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων του δημόσιου τομέα». Πώς μεταφράζεται αυτό; Μεταφράζεται σε νέα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη και περικοπές, που θα ματώσουν τους εργαζόμενους, για να αυξηθούν τα κέρδη των «πράσινων» αρπακτικών και των ασφαλιστικών εταιρειών. Μιλάμε για τα νέα χαράτσια σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αλλά και για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα όταν απαιτηθούν, στο όνομα της «βιωσιμότητας» των Ταμείων.
Την επόμενη μέρα της νέας κυβέρνησης, η «μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών», η «προώθηση της εξοικονόμησης Ενέργειας και της πράσινης μετάβασης» (που όμως αφορούν στους επιχειρηματικούς ομίλους) θα συνδέονται άμεσα με την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. Στην πράξη, αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης, για τους επαγγελματίες ακόμη μεγαλύτερη «πρέσα» προς όφελος των ομίλων, για τους αγρότες επιτάχυνση της πολιτικής που τους ξεκληρίζει, ενώ για όλους μας σημαίνει μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια και «πράσινα» χαράτσια.

449 – Ν.Ηλιόπουλος – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] Ειδικά στην ενέργεια, μέσα από τον δημόσιο έλεγχο και τα εργαλεία εκδημοκρατισμού του συστήματος, όπως οι ενεργειακές κοινότητες, μπορούμε να ρίξουμε το κόστος συνολικά για πολίτες και επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα του συστήματος.

438 – Μ.Χριστοδουλάκης – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

[…]Με στόχο ένα νέο παραγωγικό
και αναπτυξιακό μοντέλο που θα καθιστά τη χώρα ασφαλή και
λιγότερο ευάλωτη σε συνθήκες κρίσεων ένα δικαιότερο φορολογικό
σύστημα και ένα τείχος ποιοτικών δημόσιων αγαθών
προστασίας και συνοχής που θα απαντά πειστικά στις αγωνίες
της καθημερινότητας στο βάρος της ενεργειακής κρίσης αλλά
και στις προκλάσεις της άμβλυνσης των ανισοτήτων του δημογραφικού
ζητήματος της κλιματικής κρίσης των επιταγών
της ψηφιακής επανάστασης Που θα βάζει στο επίκεντρο της
δυνάμεις της δημιουργίας της παραγωγής και της υγιούς
επιχειρηματικότητας τους μικρομεσαίους τους επιστήμονες
τους εργαζομένους αλλά και όσους ονειρεύονται μία Ελλάδα
ισχυρή αυτοδύναμη δίκαιη και θεσμική οχυρωμένη
[…]

396 – Ρ.Δούρου – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] Την ώρα που η Συμμαχία διαλύεται μπροστά στα μάτια μας πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί αυτές οι μεγάλες επιχειρήσεις, με τις ορδές των δικηγόρων τους, δεν είδαν τα ζητήματα παρεμπόδισης του ανταγωνισμού ως βασικό εμπόδιο όταν ίδρυαν τη Συμμαχία» σχολίασε με νόημα ο Πάτρικ Μακ Κάλι, αναλυτής ενεργειακών ζητημάτων της ΜΚΟ Reclaim Finance. «Οι πραγματικοί ηγέτες σε κλιματικά ζητήματα πρέπει να παλεύουν κόντρα στην άρνηση της κλιματικής κρίσης και όχι να υποχωρούν απέναντί της. Αυτό που είναι κρίσιμο σήμερα είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες να μην αναθεωρούν τις δεσμεύσεις τους για τα κλιματικά θέματα» εξήγησε ο ίδιος.

Ισως, όμως, την καλύτερη έμπρακτη απάντηση στις μεγάλες εταιρείες που αποσύρθηκαν από τη Συμμαχία να έδωσε εμμέσως ο Ζαν Φρανσουά Σαλιφού, πρόεδρος της Beneva, μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες του Καναδά με πάνω από 3,5 εκατομμύρια μέλη, που εντάχθηκε στις 30 Απριλίου στη Συμμαχία: «Με την ένταξή μας στην Πρωτοβουλία του ΟΗΕ για Βιώσιμες Ασφάλειες και στη Συμμαχία των Ασφαλιστών για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα με περηφάνια συμβάλλουμε στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές. Τα επιτεύγματα που απορρέουν από τη σημαντική δουλειά της Πρωτοβουλίας του ΟΗΕ και της Συμμαχίας δεν θα ωφελήσουν μόνο τα μέλη μας, πελάτες και εταίρους, αλλά θα είναι κτήμα και της κοινωνίας». Σωστά. Όμως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Ακόμη κι όταν αυτή απειλείται από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης…

335 – Ν.Δένδιας – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Οι στόχοι της εξωτερικής μας πολιτικής στο εγγύς και στο απώτερο μέλλον θα συνεχίσουν να εδράζονται στις γνωστές στέρεες βάσεις. Δηλαδή στον σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των γυναικών και των παιδιών, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος […]

330 – Π.Χρηστίδης – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Στην αμερικανική πολιτική σκηνή ξέρετε υπάρχει μια ειλικρίνεια. Όσοι θεωρούν παραμύθι την κλιματική κρίση και υπερβολές τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, απλά βγαίνουν και τα λένε ευθαρσώς. Εδώ όλοι κρύβονται πίσω από ένα… πράσινο φύλλο σε μια κομματική αφίσα και προσποιούνται ότι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον ενώ φέρνουν μέτρα που το καταστρέφουν και το υπονομεύουν. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ μπορούμε πρώτα απ όλα να ισχυριζόμαστε ότι πρώτοι αναδείξαμε την πράσινη ατζέντα. Ακόμα και αν ανατρέξετε σε προγράμματα του μακρινού 1981 και τον Ανδρέα Παπανδρέου έως και την τολμηρή ατζέντα του Γιώργου Παπανδρέου που λοιδορούταν όταν την αναδείκνυε. Και σήμερα όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατώντας το νήμα αυτής της ιστορικής παρακαταθήκης ευθαρσώς μιλά για όραμα και τολμηρές πολιτικές κόντρα στην κοντόφθαλμη λογιστική αντιμετώπιση. Ο ένας ο πυλώνας αφορά σίγουρα την περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία αλλά και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου δικτύου πράσινων σχολείων, με βιολογικά προϊόντα στα κυλικεία, κίνητρα για τη χρήση ποδηλάτου, επαναχρησιμοποίηση σχολικών ειδών κλπ.

Αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν οι κρίσιμες επιλογές που «καίνε» και έρχονται κόντρα σε συμφέροντα όπως ο εκδημοκρατισμός της παραγωγής ενέργειας ώστε οι πολίτες να μπορούν να γίνουν παραγωγοί ενέργειας, οι τολμηρές λύσεις για τη ΔΕΗ που πρότεινε ο πρόεδρός μας, η αποφασιστική ενίσχυση των ΑΠΕ σε συνδυασμό με τον περιορισμό των ρύπων με ρηξικέλευθες αποφάσεις που σίγουρα θα έχουν πολιτικό κόστος. Εμείς μιλούσαμε και μιλάμε πάντα για μια ολοκληρωμένη πράσινη πολιτική ανάπτυξης για τη χώρα και όχι είτε για κινήσεις εντυπωσιασμού που δεν επιφέρουν κανένα πράσινο αποτύπωμα στην οικονομία.

332 – Π.Ρεβενιώτη – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

Το ΜέΡΑ25 είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό πράσινο κόμμα στη Βουλή, οπότε η απάντηση είναι ΝΑΙ μετ’ επιτάσεως. Τι είδους μέτρα; Θα σας αναφέρω μερικά μόνο από αυτά ονομαστικά. Κάθε Στέγη Ένα Φωτοβολταϊκό. Θαλάσσιες Ανεμογεννήτριες δημόσιας ιδιοκτησίας στις ανοιχτές θάλασσες: οι θαλάσσιες ανεμογεννήτριες είναι το μέλλον χωρών όπως η Ελλάδα. Όποιος επενδύει σήμερα στα ορυκτά καύσιμα, στις τεράστιες χερσαίες ανεμογεννήτριες και τους αγωγούς επενδύει στο χθες, στην υποανάπτυξη και τη γεωπολιτική ανασφάλεια. Γι’ αυτό και καμία εξόρυξη, κανένας αγωγός, όλα τα ορυκτά καύσιμα να παραμείνουν στα έγκατα της γης. Πρόγραμμα Ανακύκλωσης στην πηγή με αξιοποίηση βιομάζας. Πρόγραμμα εξοικονόμησης μέσω ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.

Η Ελλάδα το Μεσογειακό Κέντρο Παραγωγής & Διανομής Πράσινου Υδρογόνου – γιατί το πράσινο υδρογόνο είναι σαφώς το μέλλον της ενέργειας και ένας χώρος που μπορεί να γεννήσει πάρα πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Ανανεώσιμη ενέργεια, βιώσιμη γεωργία-βιομηχανία, μείωση των ποσοτήτων τσιμέντου, μετάλλων και πλαστικών που χρησιμοποιούμε στη βιομηχανία. Και λοιπά, και λοιπά, και λοιπά.

333 – Κ.Αρσένης – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

[…] Το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο Χατζηδάκη δεν είναι πλέον ό,τι δολοφονικότερο έχει να επιδείξει η κυβέρνηση για το περιβάλλον. Από την ψήφιση του έχουν περάσει άπειρες διατάξεις, νόμοι, τροπολογίες τελευταίας στιγμής, που διαλύουν την περιβαλλοντική νομοθεσία. Πρόκειται για ένα έγκλημα που έχουν υπηρετήσει με συνέπεια και η Νέα Δημοκρατία, και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ΚινΑλ. Να θυμίσουμε ότι αυτός που εισήγαγε το δόγμα «Όπου ενοχλεί ο νόμος τον επενδυτή, αλλάζει ο νόμος» ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη θητεία του επί ΠΑΣΟΚ, το 2011-2012. Από τότε όλοι οι υπουργοί εφάρμοσαν το ίδιο δόγμα, διαλύοντας το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος. Όλοι αυτοί οι νόμοι πρέπει να καταργηθούν και να ξεκινήσουμε γράφοντας από το μηδέν το νόμο για το περιβάλλον.

Η μεγαλύτερη, όμως, καταστροφή προκαλείται από τις ανεμογεννήτριες, οι οποίες τοποθετούνται σε προστατευόμενες περιοχές και στα απάτητα βουνά μας. Αυτό το έγκλημα πρέπει να σταματήσει τώρα και να εκπονηθούν εκ νέου, από το μηδέν, περιβαλλοντικές και ορνιθολογικές μελέτες, και όπου καταγράφεται κίνδυνος για τη ζωή και την θεσμοθετημένη προστασία των σπάνιων ειδών πουλιών να σταματάει η λειτουργία των αιολικών πάρκων και να αποσύρονται οι ανεμογεννήτριες […]

340 – Χ.Καφαντάρη – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] Από την άλλη, έχουμε και τον κόσμο της Ανάταξης της χώρας, τον κόσμο της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΑΝΤΟΥ, τον κόσμο της κοινωνικής ευημερίας και προκοπής, παράλληλα με νέο αναπτυξιακό μοντέλο συμβατό με σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών, που δημιουργούν η Κλιματική Αλλαγή και οι νέες γεωπολιτικές συνθήκες, καθώς και η ανάγκη άμβλυνσης των ανισοτήτων και η σύγκλιση με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα. Τον κόσμο αυτό εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ[…]