Regions: Κοζάνη

487 – πολλαπλά πρόσωπα – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτελούμενο από τον υποψήφιο βουλευτή Πασσαλίδη Κώστα και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης επισκέφτηκε τα χωριά Μαυροδένδρι και Ποντοκώμη και συζήτησε μαζί τους τα θέματα που διακυβεύονται στις εκλογές της 25ης Ιουνίου εστιάζοντας ιδιαίτερα στα θέματα της απολιγνιτοποίησης και της δίκαιης μετάβασης.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επεσήμαναν στους κατοίκους που συνομίλησαν την ανάγκη να σκεφτούν τις υποσχέσεις Μητσοτάκη πριν τις εκλογές του 2019 για την ενεργειακή πολιτική και τι έπραξε με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και την καταδίκη της περιοχής στην ανεργία και τη μετανάστευση, την ανατροπή των συνθηκών ζωής όλων μας.

Εξήγησαν γιατί δε μπορεί να εγγυηθεί τη δίκαιη μετάβαση και το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει είναι η άνεργη ανάπτυξη της άναρχης εγκατάστασης ΑΠΕ από τους φίλους του, αφήνοντας τους κατοίκους της περιοχής στη μοίρα τους.

Κάλεσαν τους πολίτες να εμπιστευτούν το ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ και τον Αλέξη Τσίπρα που έδειξε ότι ενδιαφέρεται για τον πολίτη, αφού ήταν ο πρώτος Π/Θ που φρόντισε να ανταποδώσει το όφελος της ανάπτυξης σε όλους τους κατοίκους της περιοχής με το μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΠΕ Κοζάνης

488 – Μ.Παπαδόπουλος – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά αν κάνει κανείς τη σύγκριση των δύο κυβερνήσεων. Για την απολιγνιτοποίηση, όλος ο όρος της απολιγνιτοποίησης και δίκαιης μετάβασης, χτυπούσε αρνητικά στον κόσμο πρώτον γιατί δεν υπήρχε λεπτομερής ενημέρωση και δεύτερον γιατί όλοι οι πολίτες, όλοι μας, περιμένουμε να δούμε κάτι να εφαρμόζεται στην πράξη. Αυτό καθυστέρησε πάρα πολύ και καθυστέρησε γιατί υπάρχουν ονοματεπώνυμα για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν, δεν είναι τυχαίες. Παρόλα αυτά άλλαξε το κλίμα γιατί δεν ήταν βίαιη η απολιγνιτοποίηση, όπως ισχυρίζονταν οι αριστερές δυνάμεις της περιοχής. Αν παρατηρήσει κανείς την καμπύλη της κρίσης του λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας θα δει ότι μειώνεται συνεχώς η χρήση του εδώ και 15 χρόνια, όχι τώρα. Μειώθηκε εντονότατα την περίοδο του 2015 – 2019, κλείσανε μονάδες εκείνη την περίοδο επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και κανείς δεν μίλησε για αυτό. Γιατί έκλεισαν μονάδες; Γιατί είχαν ημερομηνία λήξης. Βλέπουμε λοιπόν ότι όταν αυτά έγιναν γνωστά, όταν ο κόσμος τα συνειδητοποίησε, κατάλαβε ότι ο μύθος της κακής και βίαιης απολιγνιτοποίησης παραμένει ένας μύθος. Από την άλλη, πρέπει να δει κινήσεις και είδαμε μόνο ένα μεγάλο Φ/Β, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη που έγινε στα Λιβερά. Αλλά τι άλλο έγινε και άλλαξε το κλίμα; Όλα αυτά τα οποία λέγαμε με εξαγγελίες, με συνεχείς παρεμβάσεις, ο κ. Παπαθανάσης είχε έρθει πάρα πολλές φορές στην περιοχή, ο κ. Μουσουρούλης παλαιότερα, ο κ. Καλλίρης διοικητής της Δίκαιης Μετάβασης, ο κ. Μπούκης Δ.Σ. Μετάβασης. Αποδείξαμε στον κόσμο ότι όλα αυτά που λέγαμε νομοθετήθηκαν, έγιναν νόμοι του κράτους. Άρα αμέσως μετά, αλλάζει η αντίληψη του κόσμου. Είναι διαφορετικό να υπόσχεσαι και να κάνεις διαγγέλματα και είναι διαφορετικό όλα αυτά που λες να γίνονται νόμοι του κράτους. Άρα σήμερα έχουμε νόμους του κράτους που μιλάνε για τη Δίκαιη Μετάβαση. Άρα έχουμε κάτι δεδομένο […]

Είναι απόλυτα δικαιολογημένη [η αγωνία των κατοίκων] , για αυτό κανείς, τουλάχιστον εγώ προσωπικά αλλά και κανείς άλλος, δεν εναντιώθηκε στην αγωνία των κατοίκων. Ίσα – ίσα προσπαθούσαμε και προσπαθώ συνεχώς να ενημερώνω για το ποιο είναι το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα είναι ότι υπάρχουν νόμοι. Ότι προχώρησε και ολοκληρώθηκε επιτέλους το χωροταξικό και εδώ υπάρχουν ευθύνες για την καθυστερηση το,υ και το τρίτο είναι οι συνομιλίες που έχουμε και εγώ σαν Υφυπουργός Μεταφορών και άλλοι συνάδελφοι είχαν, με εταιρείες που επιδιώκουν να έρθουν στην περιοχή, γιατί υπάρχει ειδικό φορολογικό καθεστώς για αυτές τις επενδύσεις, υπάρχουν κίνητρα που βοηθούν στο να προσελκύσουν να έρθουν επενδύσεις. Άρα, όταν αυτές οι εταιρείες έρθουν, όταν οι δικές μας εταιρείες αλλάξουν ρόλο, να επικαιροποιήσουν την παραγωγή τους, να δούμε μια απίστευτη αύξηση των θέσεων εργασίας στο Ν. Κοζάνης, στη Φλώρινα και στη Μεγαλόπολη. Και το τρίτο και σημαντικό, είναι ότι ήδη υπάρχει ένα τεράστιο ποσό που ξεπερνάει τα 4 δις το οποίο είναι έτοιμο προς χρήση. Τι σημαίνει όμως, έτοιμο προς χρήση; Σημαίνει ότι θα πρέπει η περιφέρεια, οι δήμοι, οι ιδιώτες, να έχουν μελέτες που θα μπορούν να ωριμάσουν για να μπορούν να απορροφήσουν τα χρήματα. Αλλιώς θα τα βλέπουν όλοι τα χρήματα, αλλά δε θα μπορεί να τα πάρει κανείς. Εγώ κατ’ επανάληψη έχω κάνει παράκληση στην περιφέρεια, στους δήμους, τους ιδιώτες, να ωριμάσουν τις μελέτες για αυτά που έχουν αποφασίσει να κάνουν. Με προσοχή, με σοβαρότητα, χωρίς βιασύνη, χωρίς πολλά λόγια και πολλές υποσχέσεις, να προχωρήσουμε, για να αλλάξει η περιοχή, ο νομός μας. Να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας, η καθημερινότητα, να φύγουμε από τη μονοκαλλιέργεια της ΔΕΗ, ενώ ταυτόχρονα και αυτό το έχω πει πολλές φορές, ο λιγνίτης παραμένει η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, και αποδείχθηκε αυτό. Το ευέλικτο σχήμα της Δίκαιης Μετάβασης, φάνηκε στο όταν το φυσικό αέριο ανέβηκε σε μεγάλα ύψη, τι έκανε η κυβέρνηση, μεγάλωσε το μείγμα χρήσης του λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας. Σήμερα που το φυσικό αέριο πέφτει οικονομικά, άρα η παραγωγή ενέργειας πέφτει κι είναι φθηνότερη, μειώνει το μείγμα χρήσης λιγνίτη. Είναι ένα οικονομικό σταυρόλεξο που εμείς θέλουμε να ταυτιστούμε πλήρως. Είμαστε ταυτισμένοι με την πραγματικότητα, με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε.

479 – Τ.Κουζιάκη – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] τα «κοστολογημένα» προγράμματα που παρουσιάζουν τα αστικά κόμματα για τη Δυτική Μακεδονία δεν χωράνε τις ανάγκες τις δικές του. «Ο λαός της Κοζάνης, πήρε ήδη μυρωδιά για το τι θα γίνει και με τις επόμενες δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης στο οποίο όλοι πίνουν νερό. Δισεκατομμύρια για τις ανάγκες των κερδών, ψίχουλα για τις ανάγκες και τις ζωές του λαού. Το βιώνουμε ήδη. Στη Δυτική Μακεδονία ο λαός μας βιώνει ακριβώς αυτή την αντίθεση, αυτό το δίλημμα που διαπερνά την πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Ή θα αντέχουν τα κέρδη των λίγων ή θα αντέχουν οι ζωές των πολλών. Και ξέρει ο κόσμος ότι την ίδια ώρα που πακτωλός δισεκατομμυρίων περνάει πάνω από τα κεφάλια του, δεν μπορούν να εξασφαλιστούν ούτε οι αναγκαίες υποδομές για την ασφαλή μετακίνησή του, όπως στην περίπτωση της γέφυρας Σερβιων.

Γιατί αυτά τα «κοστολογημένα» προγράμματα, τις απολιγνιτοποίησης και της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης, τις συνέπειες τους στα δικαιώματά του, στη ζωή του βίωσε από πρώτο χέρι, είτε με ανεργία, είτε με χειρότερες θέσεις εργασίας, με μετανάστευση, με ενεργειακή φτώχεια, με παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των αναγκαίων υποδομών, όπως των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Για αυτό και βλέπει, ότι παρά τις εξαγγελίες όλων, τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των κομμάτων της «συμπολιτευόμενης» αντιπολίτευσης, για ανάπτυξη για όλους, για δίκαιη μετάβαση, τελικά καταλαβαίνει ότι αυτή η ανάπτυξη δεν ήταν για όλους, ότι η δίκαιη μετάβαση αποδεικνύεται «δίκαιη» μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους που λυμαίνονται τον πλούτο της περιοχής, τόσο το φυσικό, τόσο τις υποδομές που χρυσοπλήρωσε ο λαός τα προηγούμενα χρόνια, όσο και τον έμψυχο, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της περιοχής.

Αυτή την ανάπτυξη ζει και ο λαός της Σιάτιστας, ο λαός της Γαλατινής, που καλείται να παραδώσει το φυσικό του πλούτο για τα κέρδη μιας χούφτας ανθρώπων, τα ζει ο λαός της Καλαμιάς που ένιωσε στο πετσί του την άγρια και ωμή «επιτελικότητα» του αντιλαϊκού κράτους για να υπερασπιστεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

(…)Όμως απέναντι σε όλα αυτά, υπάρχει και άλλος δρόμος. Και ο λαός της Κοζάνης, ξέρει καλά, ότι το ΚΚΕ, με όλες του τις δυνάμεις ήταν μπροστά και απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα.

486 – Π.Κουκουλόπουλος – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Αγαπητοί Συμπολίτες

Οι εκλογές της Κυριακής είναι κρίσιμες για τη χώρα, αλλά για τον τόπο μας έχουν κυριολεκτικά ιστορικό χαρακτήρα. Όσο κι αν ψάξουμε, πουθενά δε θα συναντήσουμε αυτό που ζούμε εδώ με τη μαζική φυγή των νέων.

Βαρόμετρο της πραγματικότητας, όπως πάντα, είναι η τοπική μας αγορά, έμποροι και ελευθεροεπαγγελματίες. Εκεί που πίστεψαν ότι γλύτωσαν από τον Κατρούγκαλο ήρθε η περιπέτεια της οικονομικής και πληθυσμιακής συρρίκνωσης από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση.

Αναμφίβολα το δίλημμα των εκλογών για μας που ζούμε εδώ είναι ένα:

Μπορούμε να αλλάξουμε την αρνητική φορά των πραγμάτων, ναι ή όχι;
Με εκπροσώπους στη Βουλή που θα παρακολουθούν άβουλοι τις εξελίξεις, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, σίγουρα όχι.

Με ισχυρή φωνή στη Βουλή, τεκμηριωμένο λόγο και τις απαραίτητες συμμαχίες, σίγουρα ναι.

Απαιτούνται μεγάλες πρωτοβουλίες, ρήξεις και τομές που βήμα-βήμα μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα, όπως:

• Η επιμήκυνση της ζωής των λιγνιτικών μονάδων.

• Η γενναία συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στα 2 GW που σχεδιάζουν η ΔΕΗ με την RWE.

• Ο σιδηρόδρομος προς Καλαμπάκα-Ηγουμενίτσα με τον εμπορευματικό σταθμό.

• Η δημιουργία αγγλόφωνων τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

• Η ολοκληρωμένη παρέμβαση για τον κλάδο της γούνας.

• Το αρδευτικό Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου

• Η θεσμοθέτηση πραγματικής ρήτρας απολιγνιτοποιησης με καθολική εφαρμογή

• Η ανάδειξη της περιοχής σε προπύργιο ενεργειακής δημοκρατίας.

Στις δύσκολες μάχες που έρχονται δεν είμαστε χωρίς όπλα.

Το ζήτημα είναι αν είμαστε αποφασισμένοι να τα ενεργοποιήσουμε.

Το ζήτημα είναι να μη συνθηκολογήσουμε με τα συμφέροντα που επενδύουν στην ερημοποίηση της περιοχής προκειμένου να κατοχυρώσουν τα δικά τους κέρδη.

Έχουμε χρέος να αντιδράσουμε τώρα με την ψήφο μας, γιατί όσο παγιώνεται μια κατάσταση τόσο πιο δύσκολα ανατρέπεται.

Την Κυριακή, απαλλαγμένοι από πολιτικά διλήμματα και προσωπικές δεσμεύσεις, στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα ότι είμαστε εδώ και απαιτούμε σεβασμό στην προσφορά αυτού του τόπου στην πατρίδα.
Στις 21 Μαΐου κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα και πλέον γίναμε περισσότεροι.

455 – Ι.Α. Νικολαΐδη – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Στηρίζουμε, επικροτούμε, αναγνωρίζουμε και συμμετέχουμε σε κάθε μία προσπάθεια που αποσκοπεί στην προστασία, την ανάδειξη και ανάπτυξη του περιβάλλοντος.

Το περιβάλλον μας είναι το σπίτι μας και ο τρόπος που το διαχειριζόμαστε έχει μεγάλη σημασία, για το ποια χαρακτηριστικά θα έχει αυτό.

Λέει ο λαός μας «όπως στρώσαμε έτσι θα κοιμηθούμε».

Κάθε μία ενέργεια που κάνουμε σήμερα, σε σχέση με το περιβάλλον, έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας, αλλά και αντίκτυπο στο μέλλον μας και η αλήθεια είναι πως το μέλλον μας, το θέλουμε να είναι αναπτυσσόμενο και προοδευτικό.

Με αφορμή την κορύφωση των εκδηλώσεων για την ημέρα περιβάλλοντος, θα ήθελα να σταθώ στο δια ταύτα.

Το γεγονός πως τοπικοί φορείς, δεν αρκεί μόνον να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες δράσεων σε πλατείες γεμάτες με παιδιά, λουλούδια και μηνύματα που ενισχύουν την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά θα πρέπει να προτείνουν πλαίσιο διεκδίκησης για τις ανάγκες και τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.

Η στάση της τοπικής και κεντρικής εξουσίας, δε βαδίζει με τις ανάγκες και τα θέλω της κοινωνίας, η οποία βρίσκεται όρθια στο δρόμο, διεκδικώντας χωροταξικό σχεδιασμό και φρένο στην άναρχη τοποθέτηση των ΑΠΕ.

Που προσπαθεί να διασφαλίσει τα γόνιμα εδάφη, τις τουριστικές παραλίμνιες περιοχές, τις βουνοπλαγιές, τις κορυφογραμμές, την εργασία.

Ειδικά σε μια περιοχή όπως είναι η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, που έχει δώσει πολλά (ίσως πολλά περισσότερα από όσα μπορούσε και από όσα έπρεπε), θα περίμενε κανείς μία διαφορετική μεταχείριση.

Θα περίμενε σεβασμό θέσεων, απόψεων και διεκδικήσεων και σε καμία περίπτωση δε θα περίμενε να ξυλοκοπιέται κόσμος και να καταστέλλονται ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, η πρόσβαση όλων των πολιτών στην παραγωγή ΑΠΕ μέσα από την ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων είναι το ζητούμενο και το επιδιωκόμενο και όχι αυτό που ¨αναθεματίζουμε¨ για να εξυπηρετήσουμε ιδία συμφέροντα.

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα αλλαγής στηρίζουμε ουσιαστικά την δίκαιη μετάβαση για τις λιγνιτικές περιοχές, δίνουμε έμφαση στις επενδύσεις δικτύων, στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας με σύγχρονα μέσα και ανανεωμένα σχέδια πρόληψης, στην ενίσχυση των διαχειριστικών φορέων των οικοσυστημάτων.

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, θέλουμε υγιείς (από κάθε άποψη) πολίτες, μέσα σε ένα υγιές περιβάλλον, γιατί ένα περιβάλλον χωρίς υγιείς ανθρώπους, ούτε ουσία έχει, ούτε και αξία.

387 – Τ.Κουζιάκη – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] • Στο πλευρό του λαού όπως στο
μικρό χωριό της Καλαμιάς Κοζάνης
που αγωνίζεται για την υπεράσπιση
της περιουσίας και.της ζωής τους
φτιάχνοντας από κοινού μια ανθρώ¬
πινη αλυσίδα αλληλεγγύης κόντρα
στα επιχειρηματικά συμφέροντα της
πράσινης καπιταλιστικής ανάπτυξης
Από την άλλη οι κάτοικοι είδαν
από πρώτο χέρι ότι τόσο με αυτοδύναμη
κυβέρνηση όσο και με υπηρεσιακή
οι δυνάμεις καταστολής και
το κράτος βρίσκονται στην υπηρεσία
των κερδών Αλλωστε αέρα στα
πανιά των πράσινων αρπακτικών
για να λυμαίνονται το φυσικό πλούτο
της περιοχής έδωσαν τα προηγούμενα
χρόνια όσα αστικά κόμματα συναινούσαν
στο έγκλημα της απολιγνιτο
ποίησης έπιναν νερό στο όνομα της
πράσινης ανάπτυξης ψηφίζοντας
από κοινού ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ
την οδηγία της Ε.Ε που μετατρέπει
βουνά και λαγκάδια σε Ειδικές Οικονομικές
Ζώνες για fasl track ανεμογεννήτριες
και βαφτίζει τις επενδύσεις
υπέρτατο δημόσιο αγαθό νομιμοποιώντας
την άγρια κρατική καταστολή
σε βάρος των δίκαιων λαϊκών
αντιδράσεων […]

388 – Τ.Κουζιάκη – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Οι κάτοικοι της Καλαμιάς, ενός μικρού χωριού δίπλα από την πόλη της Κοζάνης, οργανώνουν εδώ και καιρό έναν αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ενός γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού πάρκου, έκτασης περίπου 750 στρεμμάτων, κυριολεκτικά δίπλα στις αυλές τους. Για να καταλάβουν και οι αναγνώστες το μέγεθος, το φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζεται θα καλύπτει μια έκταση τριπλάσιας του χωριού! Οι κάτοικοι επειδή δε θέλουν να παραδώσουν τους κόπους μιας ζωής για τις «πράσινες» μπίζνες εταιρειών, μπήκαν μπροστά, για να μην προχωρήσουν τα σχέδια της εταιρείας. Σε μια επιχείρηση τρομοκράτησης αυτού του αγώνα «επιστρατεύτηκαν» αστυνομικές δυνάμεις που εξαπέλυσαν άγρια επίθεση και καταστολή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματίες αλλά και 6 συλληφθέντες. Βεβαίως, δεν ήταν μόνοι, στο πλευρό τους είχαν από την πρώτη στιγμή σωματεία και φορείς, φοιτητές καθώς και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η απάντηση όμως των κατοίκων αλλά και δεκάδων άλλων φορέων, την επόμενη κιόλας μέρα, με μαζική κινητοποίηση στην πλατεία της Κοζάνης, είναι πραγματικά ελπιδοφόρα και δείχνει ότι ο αγώνας όχι απλά δεν καταστέλλεται και δεν τρομοκρατείται, αλλά δυναμώνει. Αυτό έδειξε και η μεγάλη παλλαϊκή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη 1 Ιούνη στην πόλη, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι, με τους φορείς και τα σωματεία τους, άνθρωποι από δεκάδες μέρη της Κοζάνης που βιώνουν τις συνέπειες της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης και υπερασπίζονται τις ζωές τους, κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα, δυναμώνουν έναν αγώνα για να μην παραδοθεί ο φυσικός πλούτος στα κέρδη των λίγων, για ρεύμα φθηνό για το λαό. Αυτούς τους αγώνες στηρίζουμε και ενισχύουμε και εμείς ως ΚΚΕ. Για να βαδίσει ο αγώνας σε ένα δρόμο σύγκρουσης με τον υφιστάμενο δρόμο ανάπτυξης που εξυπηρετεί τους λίγους. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να ανοίξει ένας άλλος δρόμος, που η ενέργεια θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων, κάτω από μια γνήσια εργατική-λαϊκή διακυβέρνηση. Τότε μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι μορφές ενέργειας, όπως πχ. ο λιγνίτης με σύγχρονες μεθόδους αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, τα αιολικά και ηλιακά πάρκα, η γεωθερμία κ.α., με κριτήριο τις ανάγκες του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος.

375 – Τ.Κουζιάκη – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] με επικεφαλής την βουλευτή του ΚΚΕ Τίνα Κουζιάκη έκανε
παρέμβαση στην Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης αντιδρώντας
στις άδικες και αναίτιες συλλήψεις και απαίτησε να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και να μην απαγγελθούν κατηγορίες
σε βάρος τους
Κάλεσε παράλληλα τους κατοίκους της Καλαμιάς να συνεχίσουν
και να δυναμώσουν τον αγώνα τους και τον λαό της Κοζάνης
να εκφράσει μαχητικά και μαζικά την αλληλεγγύη του […]

338 – Λ.Ζαρογιάννης – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Όλοι γνωρίζουμε πως η φθηνή και επαρκής ενέργεια κάθε χώρας είναι το κλειδί όχι μόνο για τις αναπτυξιακές προοπτικές της, αλλά και για την ποιότητα ζωής των πολιτών της. Κάθε μεταβολή στην επάρκεια ή την τιμή της ενέργειας έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές, τον πληθωρισμό και την καθημερινότητα των πολιτών. Επίσης, όλοι παραδεχόμαστε πως μεταπολιτευτικά ο Ν. Κοζάνης αποτέλεσε το κομβικό πεδίο για την επάρκεια και την ενεργειακή αυτονομία της χώρας και συνέβαλε, στο μέγιστο βαθμό, ώστε η χώρα από άκρη σε άκρη να αναπτυχθεί και να ευημερήσει.

Έχοντας υπόψη μου αυτό το πλαίσιο εργάστηκα μεθοδικά και επίμονα ώστε το κόμμα μας να αποκτήσει θέσεις και να προτείνει ένα πρόγραμμα που θα βελτιώσει τη θέση της χώρας μας αλλά και του νομού μας. Ως μέλος του Τομέα Ενέργειας τους ΠΑΣΟΚ είχα την ευθύνη να βοηθήσω το ΠΑΣΟΚ να επεξεργαστεί μια ορθολογική και δίκαιη πρόταση για το ενεργειακό μέλλον της χώρας αλλά και του τόπου μας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλα ώστε να γίνει σαφές πως η κοινά αποδεκτή ανάγκη για απολιγνιτοποίηση και η στροφή σε «πράσινες» μορφές ενέργειας αξιοποιήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση και τους συμμάχους της, ως «δικαιολογία» για την εξυπηρέτηση των «ολιγαρχών της ενέργειας». Αυτών που πλούτισαν εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και είδαν τα ταμεία τους να φουσκώνουν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που αντλήθηκαν από τις τσέπες των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το κλειδί για την κατανόηση αυτής της ενεργειακής αδικίας που επιτελέστηκε την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας βρίσκεται στην επιλογή που έκαναν οι κυβερνώντες αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης για βίαιη και ανεξέλεγκτη απολιγνιτοποίηση, που οδήγησε επακόλουθα στην αύξηση της εξάρτησής μας από το φυσικό αέριο. Αυτό, όπως ήταν φυσικό είχε συνέπεια και στο ενεργειακό μας μείγμα, καθώς αντί να περάσουμε σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η έλλειψη χρόνου και σχεδίου, μας έκανε να βασιζόμαστε στο εισαγόμενο και όχι τόσο καθαρό και ούτε πλέον φθηνό φυσικό αέριο. Αν θέλουμε να μιλήσουμε με νούμερα, στην Ελλάδα η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη το 2021, συγκριτικά με το 2019 μειώθηκε κατά 49%. Από την άλλη η ηλεκτροπαραγωγή από αέριο αυξήθηκε κατά 29% σε σχέση με το 2019.

Η άτακτη αυτή διακοπή της χρήσης του λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας με την αντίστοιχη αλματώδη αύξηση της εξάρτησης της χώρας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, μείωσε δραστικά την ενεργειακή ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα οδήγησε σε οικονομικό μαρασμό τις λιγνιτικές περιοχές, σε συρρίκνωση του πληθυσμού τους και έθεσε σε κίνδυνο τις τηλεθερμάνσεις ολόκληρων πόλεων που εξαρτώνται από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Για να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής για τις περιοχές αυτές, στην τελευταία απογραφή, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν 10% μείωση του πληθυσμού στη Δυτική Μακεδονία, ενώ τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή τα τελευταία χρόνια εν καιρώ ειρήνης, μεγαλύτερη από αυτή στην Ουκρανία εν μέσω πολέμου.

Είμαι αισιόδοξος πως η παραπάνω ζοφερή εικόνα μπορεί και πρέπει να ανατραπεί με πρωτεργάτη το ΠΑΣΟΚ που επιμένει στην ομαλή και «δίκαιη», στις πράξεις και όχι στα λόγια, απολιγνιτοποίηση και τη διατήρηση ενός σταθερού ποσοστού του εθνικού μας καυσίμου, του λιγνίτη, στο ενεργειακό μίγμα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη αναφέρθηκε στο θέμα και τόνισε ότι στη Δ. Μακεδονία υπάρχει το πιο χειροπιαστό αποτέλεσμα της αποτυχίας της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης. Ξεδίπλωσε το όραμα του για την ενεργειακή δημοκρατία, με δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, με ΑΠΕ και μικρά πάρκα και όχι με φαραωνικά έργα, που θα οδηγήσουν σε οικονομική ανισότητα και περαιτέρω ερημοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας. Δίκαιη μετάβαση σημαίνει πλήρης ανάπλαση των εδαφών, περιβαλλοντική αποκατάσταση, μετεκπαίδευση προσωπικού, σύγχρονες υποδομές στην περιοχή.

Εμείς στην «ενεργειακή ολιγαρχία» που επιβλήθηκε στην περιοχή μας , απαντάμε με «ενεργειακή δημοκρατία»!

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών αποσαφήνισε πως η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι να συνδεθεί η πορεία της απολιγνιτοποίησης με επενδύσεις στα δίκτυα και στην αποθήκευση, έτσι μόνο θα κάνουμε πράξη την ενεργειακή δημοκρατία που οραματιζόμαστε.

Βασική μας διεκδίκηση για την περιοχή είναι ένα πρόγραμμα ενεργειακό «εξοικονομώ -αυτονομώ» το οποίο θα δίνει την δυνατότητα σε όλα τα νοικοκυριά του τόπου μας να αναβαθμιστούν ενεργειακά , να μηδενίσουν το κόστος θέρμανσης και ενέργειας και να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκα στην στέγη , ώστε να μειωθεί το Περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να έχουν και ένα ελάχιστο εισόδημα. Είναι ζωτικής σημασίας για όλα τα χωριά της περιφέρειας μας να προχωρήσουν σε αυτό το πρόγραμμα έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα κρατήσουμε όρθια, να σταματήσουμε το κύμα φυγής και την ερημοποίηση τους.

Παράλληλα , οι επενδύσεις σε δίκτυα θα ανοίξουν τον δρόμο της συμμετοχής των πολιτών στην παραγωγή ενέργειας, κάνοντας πράξη το όραμα μας και αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη.

Δίκαιη Μετάβαση δε μπορεί να γίνει χωρίς νέες επενδύσεις, που θα προσφέρουν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και θα αντικαταστήσουν τις χαμένες θέσεις εργασίας. Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Απαιτούνται και φορολογικά κίνητρα τοπικού χαρακτήρα, αλλά και επένδυση σε σύγχρονες υποδομές.

Οι προτάσεις αυτές είναι αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς που έγινε στο πλαίσιο του Τομέα Ενέργειας και δεσμεύομαι πως αυτή η δουλειά θα συνεχιστεί. Είμαι πεπεισμένος και θα συνεχίσω να διεκδικώ το ενεργειακό κέντρα της χώρας, η Δυτική Μακεδονία, να διατηρήσει τον ρόλο της και να μετατραπεί σε προπύργιο της «ενεργειακής» δημοκρατίας, που σημαίνει η παραγωγή ενέργειας να κατευθυνθεί στους πολλούς και όχι στους λίγους.

Είμαι εδώ για να μεταφέρω τη φωνή και το παλμό του τόπου μας στα κέντρα αποφάσεων, να διεκδικήσω. Σε μία εποχή που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, μέσα από ευκαιρίες και κινδύνους, δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε τα πράγματα να βελτιωθούν και η μοίρα μας να αλλάξει από μόνης της. Πρέπει να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε! Να πυροδοτήσουμε ένα νέο πολιτικό ήθος και ύφος, με συνέπεια, ακεραιότητα και καθαρές κουβέντες, με πράξεις και όχι λογία. Να αλλάξουμε!

307 – Μ.Παπαδόπουλος – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Μετρήσιμη είναι και η πρόοδος στην ηλεκτροκίνηση, όπου τα σημεία φόρτισης πολλαπλασιάστηκαν από μόλις 58 το 2019, σε περισσότερα από 2.000, σήμερα, σε όλη την Ελλάδα. Στην ΚΥΑ που συνυπογράψαμε πρόσφατα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος προβλέπονται άλλα 8.000 σημεία φόρτισης πανελλαδικά προσεχώς με απώτερο στόχο, το 2030 η Ελλάδα να διαθέτει 25.000 φορτιστές.

Προσθέτω, επίσης ότι από 405 ταξινομήσεις αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων το 2018, φτάσαμε στις 4.731 το 2022 και έως τις αρχές Απριλίου ταξινομήθηκαν άλλα 2.045 νέα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, άλλωστε, προβλέπεται υποχρεωτικά ως μια από αναγκαίες παρεμβάσεις σε κάθε Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που υποβάλλουν οι Δήμοι στο υπουργείο. Ο σχεδιασμός των αστικών παρεμβάσεων δεν γίνεται πλέον αποσπασματικά, αλλά κάθε πόλη οφείλει να ακολουθεί το μοντέλο της Βιώσιμης Κινητικότητας λαμβάνοντας μέριμνα για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ και τη χρήση ήπιων μέσων μεταφοράς όπως το ποδήλατο, με βάση και τον Οδηγό Δημόσιας Πολιτικής, που εκπονήσαμε.

Μαζί με την ηλεκτροκίνηση θέσαμε και τις βάσεις για την εισαγωγή του υδρογόνου ως καύσιμο μεταφορών με τη δημοσίευση της ΚΥΑ για τη λειτουργία των πρατηρίων υδρογόνου.

Η συνέχιση αυτής της προσπάθειας είναι αναγκαία για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος στις μεταφορές, όπου η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει.

Το ίδιο ισχύει και για τα υδατοδρόμια, όπου απλοποιήθηκε το θεσμικό πλαίσιο και εγκρίναμε περισσότερες από 10 αδειοδοτήσεις με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο που θα επιτρέψει τις ιδιωτικές επενδύσεις στα υδροπλάνα, ένα νέο μέσο που θα προσδώσει άλλη δυναμική στον χάρτη των μεταφορών της Ελλάδας.

Η πατρίδα μας, άλλωστε, μετατρέπεται σε έναν κόμβο σύγχρονων υπηρεσιών μεταφορών, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη ριζική αναβάθμιση των επιδόσεων στην εφοδιαστική και τα logistics, με βάση την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο σιδηρόδρομος συνδέεται με λιμάνια και ΒΙΠΕ και εκσυγχρονίζει το επίπεδο των υπηρεσιών του με έργα που ήδη υλοποιούνται είτε έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η προεργασία που έχει γίνει θα καρποφορήσει τα επόμενα χρόνια υπό την προϋπόθεση να συνεχιστεί το έργο της σημερινής κυβέρνησης και να μην υπάρξει αβελτηρία και πισωγύρισμα.

Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί την ενεργειακή πηγή της Ελλάδας για περισσότερο από μισό αιώνα και η μετάβαση στη μετά – λιγνίτη εποχή πραγματοποιείται με βάση το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας με ορίζοντα το 2030, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός.

Σκοπός είναι να αξιοποιήσουμε όλους τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για να εξασφαλίσουμε την ευημερία των κατοίκων της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας σε ένα καλύτερο περιβάλλον από το σημερινό.

Κονδύλια που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ διοχετεύονται σε νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, παραγωγή «πράσινης» και φτηνής ενέργειας και σε πρωτοπόρες χρήσεις της γης, που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα της Δυτικής Μακεδονίας.

Επισημαίνω ότι στη Ζώνη Καινοτομίας που αναπτύσσεται με το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Πανεπιστημίου, θα αναπτυχθεί η πρώτη πιλοτική μονάδα παραγωγής Πράσινου Υδρογόνου, ενώ η οδική σύνδεση Τρίκαλα-Εγνατία του αυτοκινητόδρομου Ε65, που θα παραδοθεί το 2025, θα ανοίξει νέους δρόμους στο εμπόριο και στον τουρισμό.

Επιδίωξή μου είναι να συμβάλω με την εμπειρία μου ώστε όλες αυτές οι πρωτοβουλίες να αποδώσουν και να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα του ενεργειακού μετασχηματισμού εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες ζωής στους κατοίκους της Κοζάνης και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας […]