Author: πολλαπλά πρόσωπα

614 – πολλαπλά πρόσωπα – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Τον Μάρτιο του 2024 σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλογίζει πρόστι μα στη χώρα μας 283 εκατ. ευρώ για και κή διαχείριση από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμών αγροτικών ενισχύσε ων για τις χρονικές περιόδους 2020, 2021 και 2022. Τον Απρίλιο του 2024 σε νέα έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε 12μηνη επιτήρηση για σοβαρές παρατυπίες, που αφορούν στη λειτουργία και στελέχωση του Οργανισμού, την ποιότητα και νομιμότητα των πληρωμών, την τήρηση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και τον σαφή διαχωρισμό των λειτουργειών μεταξύ υπουργεί ου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Οργανισμού Πληρωμών. Το 2023 ως πρώτο έτος εφαρμογής της νέας Κ.Α.Π. που σχεδίασε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αποτέλεσε τη χειρό τερη χρονιά πληρωμών για τον αγροτικό κόσμο από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας». «Οι “πετσοκομμένες” πληρωμές της Μεγάλης Εβδομάδας ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανικανότητα της κυβέρνησης να διανείμει δίκαια και με διαφάνεια τις ενισχύ σεις που δικαιούνται οιΈλληνες αγρότες. Δεν μάθαμε ποτέ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τι έχει πληρώσει, πόσους παραγωγούςπλήρωσε, τι ποσά δεν πληρώθηκαν και πόσοι παραγωγοί δεν πληρώθηκαν τόσο στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα οικολογικά σχήματα όσο και στις καταβολές του περασμένου Δεκεμβρίου και του περασμένου Οκτωβρίου, Επίσης, παραμένουν σε εκκρεμότητα οι πληρωμές του 2022», προσθέτουν. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «το γεγονός της επιτήρησης του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΕΕ καθιστά τη χώρα μας, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα της οποίας οργανισμός που πληρώνει αγροτικές ενισχύσεις, μπήκε σε ευρωπαϊκή εποπτεία. Σε κάθε περίπτωση, οι μεγάλοι χαμένοι της κυβερνητικής κακοδιαχείρισης είναι οι αγρότες μας, που εισέπραξαν πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνται και βλέπουν καθημερινά τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται» . «Τι έλεγε μέχρι χθες στους αγρότες ο κ. Αυγενάκης για τις αγροτικές ενισχύ σεις; Ότι δεν φταίει αυτός αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποιος φταίει λοιπόν μετά από αυτή την απόφαση; Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή ο κ. Αυγενάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που αδυνατούν να κατανείμουν δίκαια και με διαφάνεια τις ενισχύσεις των αγροτών;», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να χαρεί τα “επινίκια” αυτής της εξέλιξης καθώς όπως έχει αποδείξει περίτρανα μάς καθιστά μονίμως πρωταθλητές. Πρώτη χώρα στην ακρίβεια, δεύτερη χώρα σε δαπάνες ιδιωτικήςυγείας, δεύτερη από το τέλος στην αγοραστική αγοραστική δύνα– μη και με πρωτοφανείς καταδίκες για το κράτος δικαίου»

575 – πολλαπλά πρόσωπα – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] Οι καιρικές συνθήκες, που το τελευταίο διάστημα βιώνουμε, είναι πρωτόγνωρες. Η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει κατά πολύ πια την καθημερινότητά μας, με το φαινόμενο της μεταφοράς της αφρικανικής σκόνης να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα. Όλοι οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για την άμεση επανεμφάνιση του ακραίου αυτού φαινομένου, που όπως δηλώνουν θα είναι εκ νέου έντονο σε πολλές περιοχές της χώρας και φυσικά θα επηρεάσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ειδικά όσες και όσους πάσχουν από άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Παρά όμως τις έγκαιρες προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, μόλις χθες (8/5/2024) το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε σχετική εγκύκλιο με μέτρα Προστασίας της Δημόσιας Υγείας στην περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και αντίστοιχα το ίδιο έκανε και το Υπουργείο Παιδείας για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων.

Αντίθετα, το Υπουργείο Εργασίας μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία για την ανακοίνωση ενός πλαισίου προστασίας των εργαζομένων, ειδικά αυτών που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, ασχολούνται με εντατική χειρωνακτική εργασία, πχ. οικοδομή, αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες, είναι μεταφορείς ή ακόμη αστυνομικοί της Τροχαίας. Ενώ, αν σκεφτούμε την ελλιπή αντίδρασή του στην περίπτωση των ακραίων θερμοκρασιών του περσινού καλοκαιριού, όπου αντί για άμεσες και ευθείες οδηγίες προς τους εργοδότες για την προστασία των εργαζομένων που φυσικά θα συνοδεύονταν με ένα πλαίσιο ελέγχων, αρκέστηκε με χρονοκαθυστέρηση να εκδώσει μια ανακοίνωση- σύσταση για περιορισμό του χρόνου εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, τότε αντιλαμβανόμαστε πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση να προστατευθούν επαρκώς, ούτε και τώρα, οι εργαζόμενοι.

Η Κυβέρνηση για μια ακόμη φορά αποδεικνύει τα νωθρά της αντανακλαστικά στα θέματα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Η λογική της «αυτορρύθμισης» της αγοράς είναι αυτή που διέπει τις πολιτικές της ακόμη, και όταν το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας προειδοποιεί για άμεσες και εκτεταμένες παρενέργειες της αφρικανικής σκόνης στη δημόσια υγεία. Με το βλέμμα στραμμένο στην προστασία συγκεκριμένων συμφερόντων που βρίσκονται κοντά στην Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας έχει απεμπολήσει τον θεσμικό του ρόλο, αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους την ώρα που λαμβάνουν χώρα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που απειλούν την υγεία και την ασφάλειά τους.

Ζητάμε άμεσα την έκδοση συγκεκριμένων υποχρεωτικών οδηγιών, σε συνεργασία με τους έγκριτους Έλληνες επιστήμονες και τις ερευνητικές ελληνικές πανεπιστημιακές ομάδες, που θα περιορίσουν τις μετακινήσεις των εργαζομένων και θα επαναφέρουν για ένα διάστημα την επιλογή της τηλεργασίας, θα αποτρέπουν την έκθεση αυτών στην μεγάλη συγκέντρωση σκόνης και θα ορίζουν ένα ειδικό βραχυχρόνιο πλαίσιο προστασίας της εργασίας, υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες (πχ. κλειστά πόρτες και παράθυρα, ειδική ρύθμιση και φίλτρα στον κλιματισμό, κα). Παράλληλα ζητάμε από την Κυβέρνηση την άμεση ενεργοποίηση της Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους εργασιακούς χώρους και να υπάρξουν οι ανάλογες κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τις σχετικές οδηγίες.

Τα ζητήματα της δημόσιας υγείας και της προστασίας των εργαζομένων δεν μπορούν να εντάσσονται σε μικροπολιτικές, ούτε να «θάβονται» πίσω από ολιγωρίες και τεχνητές καθυστερήσεις. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και η Πολιτεία οφείλει να δράσει άμεσα, ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων. […]

578 – πολλαπλά πρόσωπα – ΚΚΕ

provide an attachment id!

[…] Άλλη πλευρά, ενδεχομένως με ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αφορά στις επιπτώσεις απ’ τις εργασίες για την εγκατάσταση των ανε μογεννητριών καιτη διάνοιξη δρό μων. Συχνά απαιτούνται εργασίες εκβραχισμού με χρήση βαρέων μηχανημάτων ή/και εκρηκτικών με πιθανά καταστροφικές συνέπειες σε ευαίσθητους γεώτοπους. Ενδεικτικό παράδειγμα σπηλαίου που απειλείται με καταστροφι κές επιπτώσεις, το σπήλαιο Κα στανιάς, στην Λακωνία, η οροφή του οποίου σε ορισμένα σημεία βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα απ’την επιφάνεια της γης. Σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων απ’ το σπήλαιο έχουνχωροθετηθείμε γάλες αιολικές εγκαταστάσεις, ενώ η περιοχή είναι γνωστήγια την ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα της . Παράλληλα, προβλέπονται εκτε ταμένες εργασίες εκβραχισμού στην ευρύτερη περιοχή. Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτ τρα θα λάβει η κυβέρνηση: – Για την απόλυτη απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε απόσταση μικρότερη τουλάχιστον των 2 χλμ από ευαίσθητους γεωτόπους και ειδικά σπηλαίων (δεδομένου του καταγεγραμμέ νου “θορύβου ταλαντώσεωνστο 1 χλμ). Ώστε να προχωρήσουν στη αναστολήτης εγκατάστασης όλων των έργων ΑΠΕ μέχρι να ολοκλη ρωθούν ειδικές μελέτες επιπτώσεων, που να υπολογίζουν την παραγωγή ταλαντώσεων, τις επιπτώσεις σε έμβιους οργανισμούς και σε κατασκευές, όσο και της αλλη λεπίδρασης των αιολικών πάρκων με το σεισμικό πεδίο της ευρύτε ρης περιοχής, που θα υπολογίζει τη σεισμική επικινδυνότητα, το ανάγλυφο, την ορυκτολογική σύν θέση της περιοχής, και την αλληλεπίδραση των εγκαταστάσεων με το σεισμικόπεδίο.

534 – πολλαπλά πρόσωπα – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Επειδή απαιτείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να πραγματοποιηθεί η ολοκλήρωση επενδύσεων αποκατάστασης. Επειδή παρατηρούνται καθυστερήσεις που αφορούν πληρωμές προς τους πλημμυροπαθείς και την αυτοδιοίκηση της Θεσσαλίας. Επειδή η πρόοδος των έργων αποκατάστασης της περιοχής είναι αργή και με την παρούσα κατάσταση είναι αδύνατη η επαναδραστηριοποίηση των κατοίκων. Επειδή η πορεία των έως τώρα ενεργειών καθιστούν σχεδόν αδύνατη την αποκατάσταση των πληγέντων. Επειδή δεν υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο και η συνεχής ασάφεια δημιουργεί ανασφάλεια στους πληττόμενους. Επειδή η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και οι πληττόμενοι συνεχίζουν να παραμένουν χωρίς εισόδημα, χωρίς καμία προοπτική και βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Επειδή τα έως τώρα μέτρα αποκατάστασης δεν προσφέρουν την καθολική ενίσχυση των αγροτών, των εμπόρων, των νοικοκυριών, ώστε να δημιουργήσουν εκ νέου τις υποδομές για την εξακολούθηση της δραστηριότητάς τους. Επειδή η έλλειψη οργάνωσης και ενημέρωσης και η ασυνέπεια της κυβέρνησης καθιστούν τους πλημμυροπαθείς ομήρους σε μία αδιέξοδη κατάσταση. Επειδή οκτώ μήνες τώρα η κυβέρνηση καθημερινά αποδεικνύει ότι είναι ανέτοιμη και ανεπαρκής. Οι συναρμόδιοι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν στα εξής: 1. Πότε και με ποια ακριβώς ποσά πρόκειται να ολοκληρωθεί η πληρωμή των δικαιούμενων αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς; 2. Θα κοινοποιήσουν αναλυτικά στοιχεία των αποζημιώσεων και την πορεία των αιτημάτων των πλημμυροπαθών; 3. Επαρκούν τα χρήματα που διαθέτει ο ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις και ποια άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν; 4. Τι θα γίνει με αυτούς που επλήγησαν και δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά και με τους νέους αγρότες που έχασαν ένα τεράστιο μέρος των εσόδων τους; 5. Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των χωραφιών που έχουν γεμίσει με φερτά υλικά; 6. Πότε θα ολοκληρωθεί η επιδιόρθωση των ζημιών στις πομόνες και στις γεωτρήσεις, αλλά και στο δίκτυο άρδευσης; 7. Πότε και με ποιο τρόπο θα γίνει η αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών της λίμνης Κάρλας; 8. Ποια ακριβώς είναι τα μέτρα στήριξης για τις καλλιέργειες των οποίων η παραγωγή θα είναι μειωμένη τα επόμενα χρόνια; 9. Με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί η συνέχιση της πλήρους καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων στους δικαιούχους που λόγω ανωτέρας βίας αδυνατούν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις της ΚΑΠ; 10. Ποια μέτρα θα λάβει για τη διευκόλυνση των κτηνοτρόφων που αδυνατούν να προκαταβάλουν τα ποσά για την αντικατάσταση των ζώων τους και τη δημιουργία νέων σταβλικών εγκαταστάσεων; 11. Πότε πρόκειται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι ζημιών και να εκδοθούν τα πορίσματα για τις καλλιέργειες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν; 12. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας; 13. Προτίθενται να προβούν σε ρυθμίσεις διαγραφής ή άλλης διευκόλυνσης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες, αναθεωρώντας και τον πτωχευτικό κώδικα; 14. Είναι στον άμεσο σχεδιασμό της κυβέρνησης η λήψη μέτρων με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο, όπως η παράταση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η απαλλαγή από τη συμμετοχή σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις, η γενίκευση των σχολικών γευμάτων και η παροχή διευκολύνσεων στους φοιτητές; 15. Ποια μέτρα θα λάβει για τη στήριξη των μαθητών της Γ’ λυκείου της Θεσσαλίας για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων του 2024; 16. Θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με την επιβολή ΕΝΦΙΑ πλημμυροπαθείς ιδιοκτήτες που είναι δικαιούχοι αποζημίωσης και συνεχίζουν να παραμένουν στα σπίτια τους; 17. Θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας ιδιοκτήτες που έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους; 18. Ποιο είναι το ακριβές σχέδιο και χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης των πλημμυροπαθών στη Μεταμόρφωση και στο Βλοχό; 19. Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της οριοθέτησης στο εσωτερικό της Καρδίτσας; 20. Με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει τις τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή επιδότησης προσωρινής στέγασης των πλημμυροπαθών; 21. Πότε θα ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση των εγκεκριμένων δράσεων; 22. Ποια ακριβώς έργα αποκατάστασης και με ποιο χρονοδιάγραμμα έχουν αναλάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και ποια τα υπουργεία; 23. Ποιο είναι το σχέδιο θωράκισης των πλημμυρισμένων περιοχών, ώστε να μην ξαναζήσουν τα ίδια με την πρώτη κακοκαιρία, όπως αποδείχθηκε με την κακοκαιρία Elias στις 25 Σεπτεμβρίου; 24. Πότε αναμένεται η επικαιροποίηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, όπως έχει υποχρέωση η χώρα μας έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών; 25. Ποια είναι τα μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των βιομηχανιών που επλήγησαν από τις πλημμύρες;

460 – πολλαπλά πρόσωπα – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

[…] τα στοιχεία της αγοράς είναι αποκαλυπτικά: Οι εξαγωγές αμνοεριφίων αυξήθηκαν φέτος κατά 20% λόγω του και θολικού Πάσχα, ενώ 85.000 αμνοερίφια χάθηκαν λόγω φυσικών καταστροφών […]

493 – πολλαπλά πρόσωπα – Νέα Αριστερά

provide an attachment id!

[…] Η περσινή καταστροφική εμπειρία των πυρκαγιών και των πλημμυρών στην περιοχή μας, επιβάλλει αλλαγή πολιτικής και νοοτροπίας στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας […]

435 – πολλαπλά πρόσωπα – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Εκατοντάδες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ελλάδα φέτος κιόλας από τις αρχές Απριλίου, ανάμεσά τους κι η πολυήμερη στην Πιερία που κατέκαψε πάνω από 6.000 στρέμματα. Πέρσι οι συνολικές καμένες εκτάσεις στη χώρα ξεπέρασαν τα 1.740.000 στρέμματα. Φέτος, όπως και κάθε άλλη χρονιά όλα δείχνουν στην πράξη ότι είναι ανέξοδες οι κυβερνητικές δηλώσεις “περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού” […] ο προσανατολισμός αυτός χαρακτηρίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και συνολικά την ΕΕ. Ενδεικτικά, από το 2021 στο 2022 μειώθηκαν οι επαγγελματίες πυροσβέστες στην ΕΕ κατά 2.800 άτομα, ενώ κατά το ίδιο έτος η Γαλλία μείωσε τους πυροσβέστες της κατά 5.446, η Ρουμανία 4.250 και η Πορτογαλία κατά 2.907, παρότι μάλιστα αντιμετώπισαν πέρσι τεράστιες πυρκαγιές στις χώρες τους. Ακριβώς αυτές οι ελλείψεις είναι ενταγμένες στον συνολικό προσανατολισμό ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά και της σημερινής της ΝΔ. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ” αυτό στην ουσία προσανατολίζεται μόνο στην επιχειρησιακή και ταστολή και δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτ τρα για τη διαχείριση των δασών και την ολοκληρωμένη πρόληψη των πυρκαγιών». «Αποκαλύπτεται ότι η πολιτική προστασία, ως μηχανισμός, είναι ενταγμένη στις συμφωνίες ΝΑΤΟ, ΕΕ, των ιμπεριαλιστικών αυτών ενώσεων και των κατασταλτικών μηχανισμών τους, στις οποίες συμμε τέχει η Ελλάδα» «Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η κυβέρνηση της ΝΔ, εντάσσει ολοκληρωτικά την πολιτική προστασία με τον παραπλανητικό ότ ρο – κλειδί , “ανθεκτικότητα”. Σε αυτήν την κοινή στρατηγική κατεύθυνση ΕΕ και ΝΑ ΤΟ, και οι υπηρεσίες πολιτικής προστασί ας στρατιωτικοποιούνται , προσανατολίζονται στην αντιμετώπιση του εχθρού – λαού με στόχο την καταστολή». Για τον λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας» (RESC-EU), η Ερώτηση σημειώνει ότι « δεν αντιστοί χούν ούτε καν σε ένα αεροπλάνο ανά χώρα της ΕΕ, τα δε 12 νέα αεροπλάνα που απ ναμένεται να προστεθούν στον στόλο της ΕΕ θα ξεκινήσουν να παραδίδονται από το 2027, με άγνωστο ορίζοντα ολοκλήρωσης της παράδοσης, τη στιγμή που κάθε χρόνο οι καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την ΕΕ πολλαπλασιάζονται». Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβου λευτές του Κόμματος θέτουν τα εξής ζητήματα στην Κομισιόν: – Ο RESC-EU νομιμοποιεί και διαιωνί ζειτις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα σε κάθε κράτος – μέλος. Ο δε ανεπαρ κέστατος στόλος του ανακυκλώνεται από χώρα σε χώρα κι ενεργοποιείται τις περισσότερες φορές « κατόπιν εορτής», ή όταν έχει πάρει η πυρκαγιά πλέον μετ γάλες διαστάσεις. – Η πολιτική ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης σημαίνει μετάθεση όλο και περισσότερης ευθύνης στους εθελοντές πυροσβέστες και σε ΜΚΟ, που στην πράξη μεταφράζεται σε «ατομική ευθύνη» αντί της εξασφάλισης μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα σε κάθε κράτος με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και κατοχύρωση αμοιβής για τις ώρες υπερεργασίας τους.-Η ΕΕεπιμένει να μην αποζημιώνει και νέναν πληγέντα από φυσικές καταστροφές, γιατί βάσει των όρων του λεγόμενου «Ταμείου Αλληλεγγύης» δεν θεωρείται επιλέξιμη η ιδιωτική ζημία, όμως οι «πράσινες» επενδύσεις για τους επιχειρηματι κούς ομίλους, μεταξύ άλλων και στα κατ μένα εδάφη ή σε περιοχές NATURA εί ναι απόλυτα «επιλέξιμες», χρηματοδοτούνται αδρά και αδειοδοτούνται με fasttrack διαδικασίες

485 – πολλαπλά πρόσωπα – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

*Στις 12 Ιανουαρίου 2024, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης η πρόσκληση για συμμετοχή στην ανοιχτή διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο «γραμμή μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 KV Χανιά – Δαμάστα, συνολικού μήκους 101,3 χλμ. δια μέσου και εντός των ορίων των Δήμων Χανίων, Αποκορώνου, Ρεθύμνης, Αμαρίου, Μυλοποτάμου, και Μαλεβιζίου, με φορέα την εταιρεία ΑΔΜΗΕ ΑΕ». Το συγκεκριμένο έργο, περιλαμβάνει την κατασκευή γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης από τον υφιστάμενο υποσταθμό στην Ξυλοκαμάρα, έως τον υπό κατασκευή υποσταθμό στη Δαμάστα, του Δήμου Μαλεβιζίου, η οποία θα είναι εναέρια για μήκος 96,8 χλμ. και θα περιλαμβάνει 269 πυλώνες, διπλού κυκλώματος, βαρέως τύπου, το ύψος των οποίων θα φτάνει τα 35 μέτρα. Ο ΑΔΜΗΕ, πέρα από κάθε λογική, κατέληξε πως η καλύτερη λύση είναι να περάσει η γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης μέσα από ημιορεινές περιοχές, με τεράστιες δυσκολίες στην πρόσβαση, όπου για να στηθούν οι πυλώνες θα πρέπει να διανοιχτούν νέοι δρόμοι μέσα σε περιοχές Natura 2000, που αποτελούν εκτός των άλλων και καταφύγιο άγριων ζώων. Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η γραμμή θα περνά και από περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον όπως είναι το Αρκάδι και η Ελεύθερνα. Πέρα όμως από τη βίαιη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον και το οικοσύστημα σε περιοχές οι οποίες είναι ακόμη παρθένες και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, η κατασκευή των πυλώνων εγκυμονεί και άλλους κινδύνους. Η εμπειρία που υπάρχει από αντίστοιχα έργα σε άλλες παρόμοιες περιοχές, μας έχει δείξει ότι η τοποθέτηση των πυλώνων αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης δασικής πυρκαγιάς ενώ είναι γνωστό ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που δημιουργείται, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινή υγεία αλλά και στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, γεγονός που ανησυχεί τους κατοίκους των οικισμών που βρίσκονται κοντά στη γραμμή μεταφοράς. Άλλωστε, ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων έχει πάρει σαφή θέση επικαλούμενος πλήθος ερευνητικών μελετών, κάνοντας λόγο για “οξειδωτικό stress και βλάβη στο DNA, κάτι που οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο και γήρανση”. Στην εναλλακτική της αναβάθμισης του υπάρχοντος δικτύου, ο ΑΔΜΗΕ απαντά με την αστεία δικαιολογία ότι έτσι δεν θα υπάρχει σε περίπτωση κάποιας βλάβης ένα δεύτερο εναλλακτικό δίκτυο. Στην εναλλακτική της υπογειοποίησης του μεγαλύτερου μέρους της γραμμής, ο ΑΔΜΗΕ απαντά πως με τη συγκεκριμένη λύση θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, ενώ αυξάνεται σημαντικά το κόστος και σχεδόν απειλώντας δηλώνει, ότι αυτό θα μετακυληθεί στους καταναλωτές. Για τους περισσότερους, η καλύτερη λύση θα ήταν η πόντιση του καλωδίου. Ο χρόνος υλοποίησης του έργου σε σχέση με την υπογειοποίηση μειώνεται σημαντικά, αφού πραγματοποιείται με απευθείας όδευση του καλωδίου, χωρίς εκσκαφές ενώ επιπλέον δεν χρειάζεται να γίνουν και απαλλοτριώσεις. Τέλος, το κόστος επισκευής του καλωδίου σε ενδεχόμενη βλάβη αφορά κυρίως στην ανάσυρση του καλωδίου, μια σαφώς πιο εύκολη διαδικασία σε σχέση με τα υπερπόντια καλώδια, λόγω της παράκτιας θέσης και του μικρού βάθους. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος επισκευής και συντήρησης στην περίπτωση αυτή είναι σημαντικά μικρότερο, ενώ πέρα των άλλων, στην περίπτωση του υποθαλάσσιου καλωδίου οι όποιες εργασίες δεν επηρεάζουν την καθημερινότητα του πολίτη. ‘Άλλωστε, άλλες χώρες όπως το Ισραήλ και η Ιταλία επιλέξαν ανάλογες λύσεις παράκτιας πόντισης, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μιας και τα επιχειρήματα του ΑΔΜΗΕ μόνο πειστικά δεν είναι, εύλογα οι τοπικές κοινωνίες υποψιάζονται ότι η χάραξη νέας εναέριας γραμμής υψηλής τάσης, ως σκοπό έχει να εξυπηρετήσει τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος που σκοπεύουν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες. Η ολοκλήρωση της γραμμής υψηλής τάσης, θα διευκολύνει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΑΠΕ και παράλληλα θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για τον τουρισμό στην ορεινή Κρήτη. Με το υπάρχον δίκτυο υψηλής τάσης, οι νέοι παραγωγοί θα έπρεπε να κατασκευάσουν πολλά χιλιόμετρα γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης για να συνδεθούν. Η νέα εναέρια γραμμή ανοίγει τον δρόμο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε ολόκληρη την Κρήτη και ειδικότερα στα Σφακιά. Με μικρό κόστος διασύνδεσης, καθώς η γραμμή θα περνά κοντά από τον ορεινό όγκο, οι επενδυτές θα μπορούν να αποκτήσουν αγροτεμάχια κάτω από αυτήν, να κατασκευάσουν υποσταθμούς υψηλής τάσης που θα διακόπτουν τη γραμμή κατάλληλα και στη συνέχεια θα απομένει μόνο μια μικρή απόσταση από τους νέους υποσταθμούς μέχρι τις ανεμογεννήτριες. Κάθε ένας από τους 269 πυλώνες της γραμμής υψηλής τάσης προκειμένου να στηθεί, προϋποθέτει τη διάνοιξη δρόμου κάτι που θα διευκολύνει και την μετέπειτα μεταφορά των ανεμογεννητριών. Η τοπική κοινωνία έχει ξεσηκωθεί με την απόφαση του ΑΔΜΗΕ και κάθε μέρα που περνά Δήμοι, συλλογικότητες, φορείς αλλά και η πλειοψηφία των πολιτών εκφράζουν την αντίθεση τους, ειδικά από την στιγμή που ο ΑΔΜΗΕ κατέληξε στην επιλογή της συγκεκριμένης γραμμής, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά διαβούλευση με τις τοπικές κοινότητες. Από τις αρχές Μαρτίου, οι αντιδράσεις στους Δήμους Χανίων, Σφακίων, Αποκόρωνα, Κισσάμου, Κανδάνου-Σελίνου είναι έντονες. Κοινό αίτημα όλων, είναι η αλλαγή της απόφασης και η από μηδενικής βάσης διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Σχεδόν ταυτόχρονα με την ΜΠΕ για τη γραμμή υψηλής τάσης, δημοσιοποιήθηκε άλλη μία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αυτή της τοποθέτησης 6 Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στους Δήμους Κισάμου, Σφακίων, Αποκορώνου και Καντάνου – Σελίνου από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ. Η συγκεκριμένη ΜΠΕ, έχει ξεσηκώσει επίσης την τοπική κοινωνία και ειδικά τους Δήμους Σφακίων και Αποκορώνου. Συνολικά, σχεδιάζεται η κατασκευή 48 ανεμογεννητριών με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 288 MW. Από τους 6 ΑΣΠΗΕ, οι τρείς τοποθετούνται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Σφακίων (26 από τις 48 ανεμογεννήτριες), ο οποίος επηρεάζεται και περισσότερο. Οι ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν, θα έχουν ύψος 105 μέτρα, διάμετρο ρότορα 150 μέτρα και μέγιστο ύψος από το έδαφος (πυλώνας και πτερύγιο) 180 μέτρα. Για την κατασκευή δε των αιολικών πάρκων προβλέπεται η διάνοιξη δρόμων συνολικού μήκους 89,5 περίπου χιλιόμετρων εκ των οποίων τα 32,1 χιλ. θα αφορούν βελτιώσεις σε ήδη υφιστάμενο αγροτικό δίκτυο και τα υπόλοιπα στη διάνοιξη νέων τμημάτων. Με την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου, η Δυτική και η Ανατολική πλευρά των ορεινών όγκων των Λευκών Ορέων, θα μετατραπεί χωρίς επιστροφή σε ένα απέραντο βιομηχανικό αιολικό πάρκο με σημαντικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής. Όπως είναι γνωστό, για να στηθούν οι 48 ανεμογεννήτριες, θα χυθούν αμέτρητοι τόνοι τσιμέντου στις βουνοκορφές, μιας και κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται τεράστιες ποσότητες για τα θεμέλια και τη βάση της. Επιπλέον, το συγκεκριμένο έργο θα υποβαθμίσει σημαντικά και τις υφιστάμενες παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες όπως είναι η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και ο περιπατητικός και φυσιολατρικός τουρισμός. Όπως και στην περίπτωση της γραμμής υψηλής τάσης, έτσι και με τις ανεμογεννήτριες, καμία διαβούλευση δεν έγινε με τις τοπικές κοινότητες ενώ επιπλέον δεν προσφέρθηκαν κανενός είδους αντισταθμιστικά οφέλη στους κατοίκους της περιοχής. Το αποτέλεσμα είναι κάθε μέρα που περνά, οι αντιδράσεις να γίνονται πιο έντονες, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν με κάθε τρόπο για την αποτροπή της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου. Η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων θα έπρεπε να γίνεται στα πλαίσια ενός οργανωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Αντί αυτού, βλέπουμε να επιβάλλονται έργα ΑΠΕ, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία ενώ το περίφημο αναθεωρημένο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, πηγαίνει από παράταση σε παράταση. Ειδικότερα για την Κρήτη, τα φαραωνικά έργα που έχουν προγραμματιστεί αναμένεται να παράγουν υπερδιπλάσια ηλεκτρική ενέργεια από τις ανάγκες του νησιού. Όταν δηλωμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η χώρα μας να μετατραπεί σε εξαγωγέα πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη και με την ενίσχυση των ενεργειακών διασυνδέσεων, είναι λογικό οι κάτοικοι του νησιού να φοβούνται ότι αυτό θα γίνει σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας. Επειδή, δεν είναι δυνατόν μπροστά στο μεγαλύτερο οικονομικό κόστος να γίνονται εκπτώσεις σε θέματα δημόσιας υγείας όπως στην περίπτωση του σχεδιασμού της γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης. Επειδή, οι τοπικές κοινωνίες έχουν με έντονο τρόπο δηλώσει την αντίθεση τους στα σχεδιαζόμενα έργα. Επειδή, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Νομό Χανίων θα έχει σημαντικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην περιοχή. Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 1. Με ποια λογική έγινε ο συγκεκριμένος σχεδιασμός στη γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης Χανίων, Δαμάστας και για ποιους λόγους απορρίφθηκαν οι εναλλακτικές λύσεις που προτάθηκαν; 2. Είναι διατεθειμένος να συζητήσει σε μηδενική βάση με τους τοπικούς φορείς προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, ειδικά από τη στιγμή που οι αντιδράσεις παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας; 3. Έχει καμία σχέση η επιλογή της συγκεκριμένης γραμμής για τη μεταφορά υψηλής τάσης με το σχεδιασμό για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα ορεινά της Κρήτης; 4. Στο σχεδιασμό για την εγκατάσταση 48 ανεμογεννητριών στα ορεινά του Νομού Χανίων έχει λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής; 5. Είναι διατεθειμένος να λάβει υπόψη τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά του Νομού Χανίων και αν ναι σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί;α

424 – πολλαπλά πρόσωπα – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Η όλη διαδικασία για τη λεγόμενη αναπροσαρ μογή της ΚΑΠ 2023 – 2027 και την τροποποίηση των κανονισμών της επιχειρεί – υπό το βάρος των πρωτόγνωρων πανευρωπαϊκών αγροτικών κινητοποιήσεων – να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαών, ενώ ταυτόχρονα αφορά τους όρους ενός νέου προσωρινού συμβιβασμού ανάμεσα σε αντικρουόμενα καπιταλι στικά συμφέροντα. Δεν γίνεται με κριτήριο την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, ούτε την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα. Γι ‘ αυτό, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τροποποίηση των και νονισμών της ΚΑΠ (π.χ. αναστολή του μέτρου της αγρανάπαυσης, ευελιξία στα μέτρα της αμειψισποράς και της κάτ λυψης των εδαφών σε ευαίσθητες περιόδους, εξαίρεση των αγροτών με καλλιέργειες έκτασης μικρότερης των 100 στρεμμάτων από ορισμένες δεσμεύσεις, κ.λπ.) απέχουν έτη φωτός από τα αιτήματα των αγροτικών κινητοποιήσεων». «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική μόνα χειρότερη γίνεται . Το έχει αποδείξει η ίδια η ζωή . Γιατί η ΚΑΠ συναποφασίζεται και υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις με κριτήριο την κερδοφορία των ε μποροβιομηχάνων, στις συνθήκες της διεθνοποιημένης αγοράς και με βάση την γκριζοπράσινη στρατηγική της ΕΕ. Είναι αυτή που οδηγεί σε μεγαλύτερο έλεγχο της αγροτι κής παραγωγής από τα μονοπώλια, σε αύξηση του εγχώ ριου κόστους παραγωγής που προέρχεται από Ενέργεια, βιομηχανικές εισροές και φόρους, σε ανεξέλεγκτη εισαγωγή αγροτικών προϊόντων και σε ξεκλήρισμα ενός σημαντικού αριθμού βιοπαλαιστών αγροτών. Το ΚΚΕ όχι μόνο καταψήφισε την τρέχουσα ΚΑΠ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Οκτώβρη του 2020, αλλά και με τις παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών του αναδείκνυε ότι αυτή βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια στην επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών, στην παραμονή τους στο χωράφι και στον στάβλο τους. Την ίδια ώρα οι ευρωβουλευτές από όλα τα υπόλοιπα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση) όχι μόνο την υπερψήφισαν αλλά πανηγύριζαν κιόλας, ότι δήθεν με την ψήφο τους εξασφάλισαν το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών. Η θύελλα αντιδράσεων από τους αγρότες σε όλα τα μήκη και πλάτη της ΕΕ την οποία ξεσήκωσε η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, από το φθινόπωρο του 2023 , επιβεβαίωσε πλήρως τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ. Χιλιάδες τρακτέρ στους δρόμους, στις πλατείες των πόλεων, έζωσαν ακόμα και τα κτί ρια της ΕΕ, ανάμεσά τους και το Ευρωκοινοβούλιο. Σε Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, σε άλλες χώρες, και βεβαίως στην Ελλάδα, οι αγρότες βγήκαν μαζικά στον δρόμο με πολύμορφες κινητοποιήσεις και δίκαια αιτήματα για: – Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πεΛΑΡΙΣΑΣ τρέλαιο, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα, εξασφάλιση φτηνών λιπασμάτων, ζωοτροφών και άλλων πρώτων υλών, κ.λπ. – Εγγυημένες από το κράτος τιμές στα αγροτικά προϊόντα, οι οποίες να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν στον αγρότη εισόδημα επιβίωσης. – Πλαφόν στις τιμές των ειδών διατροφής στα σούπερ μάρκετ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής και τανάλωσης. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημι ώνει στο 100% την παραγωγή και το γεωργικό, κτηνοτροφικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και όλες τις νόσους. – Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. – Πλήρη στελέχωση όλων των κρατικών γεωτεχνικών υπηρεσιών με το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. – Έργα υποδομής και προστασίας της παραγωγής, χωρίς επιβαρύνσεις και τέλη για τον αγρότη. – Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέρ γειες και εκτροφές που έχουν απώλεια παραγωγής, και θώς και σε προϊόντα γεωργικής, κτηνοτροφικής και με λισσοκομικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Οι γεωργοί , κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι δεν έχουν άλλη διέξοδο από τον δρόμο του αγώνα, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τους αντιπάλους τους, που είναι οι μεγαλέμποροι , οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι , το κράτος τους και η ΕΕ. Όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν ότι ο μόνος δρόμος είναι η λαϊκή αντεπίθεση, η κοινωνική συμμαχία, ο οργανωμένος αγώνας για να μπει άμεσα φρένο σε νέες επιθέσεις, στην πορεία για ριζικές αλλαγές στην οργάνωση της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής. Το ΚΚΕ δεν συνηγορεί σε κανενός είδους αυταπάτες. Καλεί τους αγροτοπαραγωγούς σε αγωνιστική συμπόρευ ση, και στις κάλπες των ευρωεκλογών στις 9 του Ιούνη και στους δρόμους της διεκδίκησης για δυναμική αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ καιτων κυβερνήσεων»

415 – πολλαπλά πρόσωπα – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Από τις βροχοπτώσεις με την καταιγίδα “Daniel” έχουν σημειωθεί πολύ μεγάλες ζημιές στο δασικό συγκρότημα Περτουλίου. Το δασικό οδικό δίκτυο είναι σχεδόν απροσπέλαστο αφού έχουν σημειωθεί μεγάλης έκτασης κατολισθήσεις σε πάνω από 20 σημεία, “ξεγυμνώνοντας” μεγάλα τμήματα, συμπαρασύροντας και τα έλατα, ενώ συνεχίζεται η διάβρωση του εδάφους, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τη σταθεροποίηση του εδάφους και την αποτροπή τέτοιων φαινομένων. Ο δασικός δρόμος που οδηγεί στο κτίριο το γνωστό ως “Ησυχαστήριο” που στεγάζει τους τριτοετείς και τεταρτοετείς φοιτητές της Δασολογικής Σχολής του ΑΠΘ, που έρχονται για εκπαίδευση το καλοκαίρι, έχει διαλυθεί από τις κατολισθήσεις, ενώ έχει καταστραφεί και το δίκτυο υδροδότησης, από το οποίο τροφοδοτούνταν το κτίριο. Σημειώνεται επίσης ότι στην ίδια κατεύθυνση με τον δασικό δρόμο, που οδηγεί στο προαναφερόμενο κτίριο στέγασης των φοιτητών στο “Ησυχαστήριο”, κατολισθήσεις σημειώθηκαν και κοντά στο χωριό κοντά στα οικήματα, που χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους στο δασαρχείο θέτοντας σε κίνδυνο κάποια από αυτά. Πρόχειρες προσπάθειες για τη διάνοιξη δρόμων, χωρίς να ληφθούν μέτρα για τη σταθεροποίηση και την αντιστήριξη με όλα τα απαραίτητα έργα, όπως για το δασικό δρόμο για τον “Μπράικο”, προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερη κατολίσθηση. Εκτός από την έλλειψη μέτρων για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων, η αγωνία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης φωτιάς, με απροσπέλαστους τους δασικούς δρόμους. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη από την έλλειψη μέτρων. Οι ευθύνες της είναι ακόμη μεγαλύτερες, αφού με τον νόμο 4957/2022 διέλυσε το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (ΤΔΔΠΔ) που είχε τη Διαχείριση του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου, το οποίο είχε παραχωρηθεί με νόμο το 1934 από το Ελληνικό Δημόσιο, που έχει την κυριότητα, για ερευνητικούς σκοπούς και την εκπαίδευση των φοιτητών στη Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ. Είναι γνωστό το ΤΔΔΠΔ ήταν ΝΠΔΔ και η διοίκηση οριζόταν από τη Δασολογική Σχολή. Έτσι μετά την κατάργηση του ΤΔΔΠΔ υπάρχει ένα μεγάλο κενό όσον αφορά την επιστημονική εποπτεία και διαχείριση του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου που ήταν ένα πραγματικό στολίδι για τη χώρα μας. ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί: Τι μέτρα θα πάρουν για τη συντήρηση και την επισκευή της δασικής οδοποιίας και για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κατολισθήσεων, με τον σχεδιασμό και την κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων αντιστήριξης, όπου χρειάζεται. Ποιος επιστημονικός φορέας θα έχει τη μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή όλων αυτών των αναγκαίων έργων μετά τη διάλυση του ΤΔΔΠΔ. Θα έχει την ευθύνη όλων αυτών η Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ, η μόνη αρμόδια σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά δεδομένα; Αν θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση το ΑΠΘ και τη Δασολογική Σχολή για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων, αφού είναι γνωστό ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μείωση της χρηματοδότησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη χώρα μας, που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε τα στοιχειώδη έξοδα λειτουργίας τους. Τι μέτρα θα πάρουν για να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του κτιρίου που στεγάζει τους φοιτητές της Δασολογικής Σχολής