Author: Π. Κουκουλόπουλος

486 – Π.Κουκουλόπουλος – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Αγαπητοί Συμπολίτες

Οι εκλογές της Κυριακής είναι κρίσιμες για τη χώρα, αλλά για τον τόπο μας έχουν κυριολεκτικά ιστορικό χαρακτήρα. Όσο κι αν ψάξουμε, πουθενά δε θα συναντήσουμε αυτό που ζούμε εδώ με τη μαζική φυγή των νέων.

Βαρόμετρο της πραγματικότητας, όπως πάντα, είναι η τοπική μας αγορά, έμποροι και ελευθεροεπαγγελματίες. Εκεί που πίστεψαν ότι γλύτωσαν από τον Κατρούγκαλο ήρθε η περιπέτεια της οικονομικής και πληθυσμιακής συρρίκνωσης από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση.

Αναμφίβολα το δίλημμα των εκλογών για μας που ζούμε εδώ είναι ένα:

Μπορούμε να αλλάξουμε την αρνητική φορά των πραγμάτων, ναι ή όχι;
Με εκπροσώπους στη Βουλή που θα παρακολουθούν άβουλοι τις εξελίξεις, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, σίγουρα όχι.

Με ισχυρή φωνή στη Βουλή, τεκμηριωμένο λόγο και τις απαραίτητες συμμαχίες, σίγουρα ναι.

Απαιτούνται μεγάλες πρωτοβουλίες, ρήξεις και τομές που βήμα-βήμα μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα, όπως:

• Η επιμήκυνση της ζωής των λιγνιτικών μονάδων.

• Η γενναία συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στα 2 GW που σχεδιάζουν η ΔΕΗ με την RWE.

• Ο σιδηρόδρομος προς Καλαμπάκα-Ηγουμενίτσα με τον εμπορευματικό σταθμό.

• Η δημιουργία αγγλόφωνων τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

• Η ολοκληρωμένη παρέμβαση για τον κλάδο της γούνας.

• Το αρδευτικό Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου

• Η θεσμοθέτηση πραγματικής ρήτρας απολιγνιτοποιησης με καθολική εφαρμογή

• Η ανάδειξη της περιοχής σε προπύργιο ενεργειακής δημοκρατίας.

Στις δύσκολες μάχες που έρχονται δεν είμαστε χωρίς όπλα.

Το ζήτημα είναι αν είμαστε αποφασισμένοι να τα ενεργοποιήσουμε.

Το ζήτημα είναι να μη συνθηκολογήσουμε με τα συμφέροντα που επενδύουν στην ερημοποίηση της περιοχής προκειμένου να κατοχυρώσουν τα δικά τους κέρδη.

Έχουμε χρέος να αντιδράσουμε τώρα με την ψήφο μας, γιατί όσο παγιώνεται μια κατάσταση τόσο πιο δύσκολα ανατρέπεται.

Την Κυριακή, απαλλαγμένοι από πολιτικά διλήμματα και προσωπικές δεσμεύσεις, στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα ότι είμαστε εδώ και απαιτούμε σεβασμό στην προσφορά αυτού του τόπου στην πατρίδα.
Στις 21 Μαΐου κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα και πλέον γίναμε περισσότεροι.

280 – Π.Κουκουλόπουλος – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Η παραγωγή της ενέργειας στη νέα εποχή δεν μπορεί να είναι υπόθεση μιας ολιγαρχίας αλλά πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε πολίτη. Όσο αποφασιστικά οφείλουμε να δράσουμε στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής άλλο τόσο πρέπει να παλέψουμε στο άλλο μεγάλο μέτωπο των ανισοτήτων. Η Ενεργειακή Δημοκρατία είναι η μόνη πειστική απάντηση στις δυο κορυφαίες προκλήσεις της εποχής. Είναι ο σίγουρος δρόμος που οδηγεί στην επίτευξη των στόχων με λαϊκή συμμετοχή στα οφέλη και στις αποφάσεις και σηματοδοτείται με συγκεκριμένες καθαρές επιλογές, όπως:

■ Σοβαρές επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς ώστε το βάρος ανάπτυξης των ΑΠΕ να κατανεμηθεί δίκαια και ισότιμα ανά περιοχή με σαφή κριτήρια. Στις 13 περιφέρειες μπορούν να τεθούν άνω και κάτω όρια και αντίστοιχα να αποκεντρωθεί η υποχρέωση στους Δήμους. Εγκαταστάσεις ΑΠΕ μεγάλης ισχύος πρέπει να χωροθετηθούν κεντρικά, με απόλυτη διαφάνεια και επαρκή διαβούλευση.

■ Απόλυτη προτεραιότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τον σιδηρόδρομο με ηλεκτροκίνηση.

■ Διευκόλυνση επενδύσεων ΑΠΕ από αγρότες για ενεργειακή κάλυψη της παραγωγής και χρήση γης υψηλής παραγωγικότητας μόνο από τους ίδιους.

■ Ενεργειακή αναβάθμιση όλων ανεξαιρέτως των δημόσιων κτιρίων και υποχρέωση των Δήμων να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με ΑΠΕ.

■ Δημιουργία μεγάλων δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων με μέλη τους συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού με πρώτους αυτούς που είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Τα νέα ζευγάρια για παράδειγμα μπορούν να εισπράττουν ένα ικανό ποσό για κάθε παιδί που φέρνουν στον κόσμο, όπως όλοι οι κατοικοδημότες 18-28 ετών ένα κεφάλαιο εκκίνησης ως προϊόν συμμετοχής στην ΕΚ.

■ Αποφασιστική προώθηση της αυτοπαραγωγής και της εξοικονόμησης ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά, ακόμα και στις πολυκατοικίες, όπως εφαρμόζεται στην Ευρώπη. Τα οφέλη είναι πολλαπλασιαστικά από τη μόχλευση στην πραγματική οικονομία και το οικογενειακό εισόδημα μέχρι τη διείσδυση ηλεκτροκίνητων Ι.Χ.

■ Η άμεση εφαρμογή της εμβληματικής αυτής δράσης στα 80.000 κτίρια της Δυτικής Μακεδονίας σηματοδοτεί μια δίκαιη μετάβαση.

Η πρότασή μου είναι να κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία προπύργιο ενεργειακής δημοκρατίας.

Δεν επιτρέπουμε στη Ν.Δ. να μετατρέψει τον τόπο μας σε πρίζα για Φ/Β!

199 – Π.Κουκουλόπουλος – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

[…] Αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί ότι στα 8,5 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ

– η μετεγκατάσταση της Ακρινής εξελίχθηκε σε εμπαιγμό
– το αρδευτικό Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου ακόμα περιμένει
– η Πτολεμαΐδα V καθυστέρησε πάνω από 4 χρόνια και
– η σιδηροδρομική μας σύνδεση με την Καλαμπάκα, έργο 1 δις ευρώ, εξαφανίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ακόμα την ψάχνει.

Να τους εμπιστευτούμε ξανά σημαίνει συνθηκολόγηση με τη φυγή των νέων και την ερήμωση του τόπου, που επιταχύνεται με την άναρχη και αυθαίρετη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Ενεργειακή Δημοκρατία!

I. Με σταδιακή και ομαλή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων που είναι απαραίτητες για την ευστάθεια του δικτύου τουλάχιστον μέχρι το 2030 και για την Πτολεμαΐδα V πέρα από το 2035.
II. Με επενδύσεις στο δίκτυο και την καινοτομία για τη γρήγορη και ισόρροπη ανάπτυξη των ΑΠΕ και της αποθήκευσης, με κοινωνική συναίνεση.
III. Με ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και σοβαρή πρόβλεψη για τους παραγωγούς και τη μεταποίηση.
IV. Με ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών μας και φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Δίκαιη Μετάβαση για μας σημαίνει:

– Διατήρηση Ενεργειακού Brand Name της περιοχής με νέο περιεχόμενο, αυτό της ενεργειακής δημοκρατίας
– Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης με καθολική εφαρμογή σε όλες τις κρατικές πολιτικές
– Διασφάλιση Τηλεθέρμανσης
– Πλήρης ανάπλαση εδαφών και περιβαλλοντική αποκατάσταση των τοπίων.
– Μετεκπαίδευση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού

Σύγχρονες υποδομές, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και το σιδηρόδρομο.
– Ριζική αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με ενίσχυση του διδακτικού και διοικητικού προσωπικου και ίδρυση ξενόγλωσσων τμήματων και Προγράμματων

Μεταπτυχιακών Σπουδών

– Ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη του κλάδου της γούνας
– Μετεγκατάσταση Ακρινής
– Ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο με πρωταγωνιστικό ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών στη διαμόρφωση του και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών

Επιστρέφουμε στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

134 – Π.Κουκουλόπουλος – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Η μείωση κατά 50% του εισοδήματος στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βίαιη απολιγνιτοποίηση που ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας και ολοκληρώνει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά οφείλεται και στην κρίση της γούνας. Μια κρίση που έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη Σιάτιστα αλλά και όλο το Βόιο, για την οποία δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο και δεν υπήρξε κανένα σχέδιο ή πρόγραμμα που θα μπορούσε να στηρίξει τους ανθρώπους αυτού του τόπου και κυρίως τα νέα παιδιά που ψάχνουν πλέον άλλο τρόπο και άλλο δρόμο για να στήσουν τη ζωή τους.

Αντί, λοιπόν, για οποιαδήποτε στήριξη στη γούνα, βλέπουμε να εξελίσσεται το έγκλημα με τα φωτοβολταϊκά στη Γαλατινή και το Μπούρινο, ένα σχέδιο για να κερδίσουν οι λίγοι και εκλεκτοί, το οποίο θα καταστρέψει την κτηνοτροφική παραγωγή μιας από τις λίγες περιοχές που απέμειναν να ασχολούνται μ’ αυτό το νευραλγικό τομέα.

Γι’ αυτό πρέπει να πούμε όλοι μαζί ένα όχι στα σχέδια τους αυτά, να βγούμε μπροστά και να ξανακερδίσουμε για τη Σιάτιστα, τη Γαλατινή, το Βόιο, όλη την Π.Ε. Κοζάνης όσα μας έχουν στερήσει Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Με το ΠΑΣΟΚ μπορούμε […]

103 – Π.Κουκουλόπουλος – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Η βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η περιοχή μας είναι το βαρύ τίμημα που πληρώνει εξ αιτίας των επιλογών τους.

Από τη μία είχαμε τη σιωπηρή απολιγνιτοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχει ετοιμάσει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο για την περιοχή μας και από την άλλη τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας που σαν στόχο τους έχουν την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντωνγια να πλουτίζουν οι λίγοι σε βάρος των πολλών, που μας βύθιζαν ακόμα περισσότερο. Ένα εκρηκτικό μίγμα οπισθοδρόμησης και εκτροχιασμού του τόπου μας από την αναπτυξιακή πορεία στην οποία και μπορούσε αλλά και είχε όλες τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις για να βρίσκεται.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, μαζί αθροίζουν μια περίοδο γεμάτη χαμένες ευκαιρίες που δείχνει πως θα είναι καταστροφικό αν τους εμπιστευτούμε ξανά.

Αν σε κάτι συμφωνούμε όλοι είναι πως αυτά τα οκτώ χρόνια δεν είχαμε τη δική μας φωνή που θα αντιδρούσε και θα ακουγόταν στα κέντρα των αποφάσεων. Μια φωνή που θα εξέφραζε τα δίκαια και λογικά αιτήματα μας και δεν θα αποδεχόταν απλώς τις επιλογές που έκαναν άλλοι για μας.

Γι’ αυτό ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε αποκτώντας και πάλι φωνή. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι σήμερα απλώς μια εναλλακτική επιλογή, αλλά είναι η μόνη επιλογή για να βάλουμε φρένο στην ασυδοσία των άλλων και να ξανακερδίσουμε όσα δικαιούμαστε και μας αξίζουν.

Η ψήφος μας είναι η δύναμη μας και η ψήφος μας μπορεί να φέρει την αλλαγή που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.»

Παρουσιάζοντας ορισμένες από τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για να ξαναμπεί η Π. Ε. Κοζάνης σε τροχιά ανάπτυξης ο υποψήφιος βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα

Στην ανάγκη να παραμείνει, όσο γίνεται περισσότερο, ο λιγνίτης ως το εθνικό μας καύσιμο,
να εξακολουθήσουμε να είμαστε η ενεργειακή καρδιά της χώρας μέσω των Α.Π.Ε. και της ενεργειακής δημοκρατίας, χάρη στην οποία ωφελούμενοι θα είναι όλοι και όχι μόνο λίγοι, από τους Δήμους καιτους αγρότες μέχρι τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
[…]

68 – Π.Κουκουλόπουλος – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Η βίαιη απολιγνιτοποίηση της περιοχής μας ισοδυναμεί με ερημοποίηση της, αφού το μόνο ορατό κυβερνητικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας είναι η μετατροπή του τόπου μας σε πρίζα για Φωτοβολταϊκά.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η περιβόητη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτοφόρων περιοχών να εξελίσσεται σε νεοελληνική τραγωδία, κάτι που αντιλαμβάνονται πλέον όλοι οι πολίτες και γι’ αυτό απόλυτα δικαιολογημένα ανησυχούν.

Είχαμε επισημάνει από την αρχή τις γκρίζες ζώνες της εξαγγελίας του κ. Μητσοτάκη για την απολιγνητοποίηση, οι οποίες, δυστυχώς, εξελίσσονται σε μαύρη τρύπα που οδηγεί την ενέργεια στα χέρια μεταπραττικών συμφερόντων και τη χώρα ουραγό στις διεθνείς εξελίξεις. Ένας τέτοιος θλιβερός απολογισμός δεν αξίζει στην Ελλάδα που έχει ουσιώδεις λόγους να πρωταγωνιστήσει στο μέτωπο της Κλιματικής Αλλαγής.

Δεν αξίζει, φυσικά, ούτε στον τόπο μας και γι’ αυτό μαζί με τους πολίτες θα δώσουμε τη μάχη για να μην περάσουν τα σχέδια τους.
Απέναντι σ’ αυτή την αδιέξοδη και εθνικά επιβλαβή πορεία η μόνη απάντηση είναι η Ενεργειακή Δημοκρατία

■ Σοβαρές επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς ώστε το βάρος ανάπτυξης ΑΠΕ να κατανεμηθεί δίκαια και ισότιμα ανά περιοχή. Να τεθούν άνω και κάτω όρια με αντίστοιχη αποκέντρωση της υποχρέωσης στους δήμους. Εγκαταστάσεις ΑΠΕ μεγάλης ισχύος πρέπει να χωροθετηθούν κεντρικά, με απόλυτη διαφάνεια και επαρκή διαβούλευση.
■ Απόλυτη προτεραιότητα στα ΜΜΜ και το σιδηρόδρομο με ηλεκτροκίνηση.
■ Διευκόλυνση επενδύσεων ΑΠΕ από αγρότες για ενεργειακή κάλυψη της παραγωγής και χρήση γης υψηλής παραγωγικότητας μόνο από τους ίδιους.
■ Ενεργειακή αναβάθμιση όλων ανεξαιρέτως των δημόσιων κτιρίων και υποχρέωση των δήμων να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με ΑΠΕ.
■ Δημιουργία μεγάλων δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων με μέλη τους συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, με πρώτη όσους είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο. Τα νέα ζευγάρια, για παράδειγμα, μπορούν να εισπράττουν ένα ικανό ποσό για κάθε παιδί που φέρνουν στον κόσμο, όπως όλοι οι κατοικοδημότες 18-28 ετών ένα κεφάλαιο εκκίνησης ως προϊόν συμμετοχής στην ΕΚ.
■ Αποφασιστική προώθηση της αυτοπαραγωγής και της εξοικονόμησης ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά, ακόμα και στις πολυκατοικίες.

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία η ενέργεια μπορεί να γίνει υπόθεση του κάθε πολίτη αντί μιας ολιγαρχίας και η πρόκληση είναι τεράστια για να την αγνοήσουμε. Η Κλιματική Αλλαγή και οι ανισότητες είναι τα κεντρικά ζητούμενα των καιρών και η ενεργειακή δημοκρατία η πιο πειστική απάντηση.

41 – Π.Κουκουλόπουλος – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Από τα μέτρα αυτά τα πέντε έχουν επείγοντα χαρακτήρα και πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα, διασφαλίζοντας αρχικά, την επιβίωση των κτηνοτρόφων, και είναι

α) Κάλυψη του κόστους των εφοδίων και ζωοτροφών για το μέρος που οφείλεται στην ακριβή ενέργεια.
β) Επιστροφή του ΕΦΚ των καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης.
γ) Χρηματοδότηση, αγροτών, γεωργικών επιχειρήσεων , συνεταιρισμών και ενεργειακών κοινοτήτων για εγκατάσταση ΑΠΕ, και ειδικότερα στους κτηνοτρόφους απομακρυσμένων περιοχών.
δ) Πλήρης κάλυψη της επιβάρυνσης στο ηλεκτρικό ρεύμα.
ε)Εμπρόθεσμη πληρωμή του γάλακτος και των άλλων προϊόντων.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

1. Παραγωγική αξιοποίηση των πόρων της Κ.Α.Π. και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω ενός Εθνικού Σχεδίου που θα υπερβαίνει τον κύκλο των κυβερνήσεων.
2. Αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στους κτηνοτρόφους από την εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π.
3. Προώθηση των συνεργατικών σχημάτων για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής και την αντίσταση απέναντι στις εναρμονισμένες πρακτικές της αγοράς.
4. Έλεγχος της αγοράς για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.
5. Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή
6. Πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με χαμηλά επιτόκια.
7. Αποτελεσματικό σύστημα υπηρεσιών εξυπηρέτησης και παροχής συμβουλών σε όσους ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία μας.
8. Αντιμετώπιση των παλαιών χρεών που πνίγουν αγρότες και συνεταιρισμούς.
9. Εφαρμογή σύγχρονων πρότυπων κατασκευής κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, προσαρμοσμένων στα νέα τεχνολογικά δεδομένα και την κλιματική αλλαγή.
10. Προώθηση ζωικών φυλών που είναι καλά προσαρμοσμένες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες του τόπου μας, οι οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν για τη διατροφή τους στο μέγιστο βαθμό,τη βλάστηση των ελληνικών βοσκότοπων με όλες τις ιδιαιτερότητές τους.
11. Προώθηση των προϊόντων ΠΟΠ.
12. Αύξηση της παραγωγής ντόπιων πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, μέσω της ενίσχυσης της καλλιέργειας των ψυχανθών, καθώς καιμείωση του κόστους των ζωοτροφών.
13. Αειφόρος διαχείριση, αξιοποίηση και προστασία των βοσκοτόπων της χώρας
14. Απρόσκοπτη συνέχιση εισροής κοινοτικών κονδυλίων στο πλαίσιο της ενιαίας ενίσχυσης.
15. Εκπαίδευση, διαρκής ενημέρωση και επιμόρφωση των κτηνοτρόφων σχετικά με την ορθολογική διαχείριση των λιβαδιών για πολλαπλές χρήσεις, τα συστήματα βόσκησης και τις προοπτικές των παραγόμενων προϊόντων καθώς και την ενσωμάτωση καινοτομιών.

258 – Π.Κουκουλόπουλος – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

[…]Όπως επισημαίνει και το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμα του, το σοβαρότερο λάθος της κυβέρνησης είναι η βίαιη απολιγνιτοποίηση. Στην ουσία δεν πρόκειται για λάθος αλλά για συνειδητή πολιτική επιλογή. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της Ν.Δ., όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι καθόλου πράσινο, όντας φτωχό στην εξοικονόμηση και ανύπαρκτο στις μεταφορές. Όσο για την απολιγνιτοποίηση καλύτερα να μιλάμε για αεριοποίηση, αφού για 20 χρόνια η χώρα θα είναι απόλυτα εξαρτημένη από το εισαγόμενο Φ.Α.

Είχαμε επισημάνει από την αρχή τις γκρίζες ζώνες της εξαγγελίας του κ. Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση, οι οποίες, δυστυχώς, δημιουργούν μια μαύρη τρύπα που οδηγεί την ενέργεια στα χέρια μεταπραττικών συμφερόντων και καθιστούν τη χώρα ουραγό στις διεθνείς εξελίξεις. Ένας τέτοιος θλιβερός απολογισμός δεν αξίζει στην Ελλάδα που έχει ουσιώδεις λόγους να πρωταγωνιστήσει στο μέτωπο της Κλιματικής Αλλαγής. Η πρόσφατη ενεργειακή κρίση, που δεν ήταν παροδική, απέδειξε ότι η επιλογή Μητσοτάκη είναι εθνικά επιζήμια και βέβαια για τον τόπο μας καταστροφικη […]

Η παραγωγή της ενέργειας στη νέα εποχή δεν μπορεί να είναι υπόθεση μιας ολιγαρχίας αλλά πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε πολίτη. Όσο αποφασιστικά οφείλουμε να δράσουμε στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής άλλο τόσο πρέπει να παλέψουμε στο άλλο μεγάλο μέτωπο των ανισοτήτων. Η Ενεργειακή Δημοκρατία είναι η μόνη πειστική απάντηση στις δυο κορυφαίες προκλήσεις της εποχής. Είναι ο σίγουρος δρόμος που οδηγεί στην επίτευξη των στόχων με λαϊκή συμμετοχή στα οφέλη και στις αποφάσεις και σηματοδοτείται με συγκεκριμένες καθαρές επιλογές, όπως:

■ Σοβαρές επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς ώστε το βάρος ανάπτυξης των ΑΠΕ να κατανεμηθεί δίκαια και ισότιμα ανά περιοχή με σαφή κριτήρια. Στις 13 περιφέρειες μπορούν να τεθούν άνω και κάτω όρια και αντίστοιχα να αποκεντρωθεί η υποχρέωση στους Δήμους. Εγκαταστάσεις ΑΠΕ μεγάλης ισχύος πρέπει να χωροθετηθούν κεντρικά, με απόλυτη διαφάνεια και επαρκή διαβούλευση.

■ Απόλυτη προτεραιότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τον σιδηρόδρομο με ηλεκτροκίνηση.

■ Διευκόλυνση επενδύσεων ΑΠΕ από αγρότες για ενεργειακή κάλυψη της παραγωγής και χρήση γης υψηλής παραγωγικότητας μόνο από τους ίδιους.

■ Ενεργειακή αναβάθμιση όλων ανεξαιρέτως των δημόσιων κτιρίων και υποχρέωση των Δήμων να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με ΑΠΕ.

■ Δημιουργία μεγάλων δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων με μέλη τους συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού με πρώτους αυτούς που είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Τα νέα ζευγάρια για παράδειγμα μπορούν να εισπράττουν ένα ικανό ποσό για κάθε παιδί που φέρνουν στον κόσμο, όπως όλοι οι κατοικοδημότες 18-28 ετών ένα κεφάλαιο εκκίνησης ως προϊόν συμμετοχής στην ΕΚ.

■ Αποφασιστική προώθηση της αυτοπαραγωγής και της εξοικονόμησης ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά, ακόμα και στις πολυκατοικίες, όπως εφαρμόζεται στην Ευρώπη. Τα οφέλη είναι πολλαπλασιαστικά από τη μόχλευση στην πραγματική οικονομία και το οικογενειακό εισόδημα μέχρι τη διείσδυση ηλεκτροκίνητων Ι.Χ.

■ Η άμεση εφαρμογή της εμβληματικής αυτής δράσης στα 80.000 κτίρια της Δυτικής Μακεδονίας σηματοδοτεί μια δίκαιη μετάβαση.

Η πρότασή μου είναι να κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία προπύργιο ενεργειακής δημοκρατίας.

Μετά από όλα αυτά δε χρειάζεται νομίζω να σας πω τι πήγε λάθος με τη διαχείριση των δικτύων στον τόπο μας. Αυτό που έχει σημασία είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα, δεδομένου ότι είμαστε η μόνη περιοχή που έχει άπλετο χώρο στα δίκτυα μεταφοράς ο οποίος από τον Αύγουστο 2022 έχει δεσμευτεί για πέντε μεγάλες εταιρείες. Αποδεχόμενοι αυτή την πρωτοβουλία της Ν.Δ. σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη μετατροπή του τόπου μας σε πρίζα για Φ/Β και συνακόλουθα την ερημοποίηση του […]

Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη πρόταση που μπορεί να δώσει την αποτελεσματική και ενδεδειγμένη απάντηση, διασφαλίζοντας το μέλλον, χωρίς αναταράξεις και δυσμενείς επιπτώσεις με:

Σταδιακή και ομαλή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων που είναι απαραίτητες για την ευστάθεια του δικτύου τουλάχιστον μέχρι το 2030 και για την Πτολεμαΐδα V πέρα από το 2035.
Διατήρηση Ενεργειακού Brand Name της περιοχής με νέο περιεχόμενο, αυτό της ενεργειακής δημοκρατίας
Σύγχρονες υποδομές, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και το σιδηρόδρομο.
Ρήτρα Βιώσιμης Μετάβασης με καθολική εφαρμογή σε όλες τις κρατικές πολιτικές
Διασφάλιση των Τηλεθερμάνσεων
Πλήρης ανάπλαση εδαφών και περιβαλλοντική αποκατάσταση των τοπίων.
Μετεκπαίδευση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Ριζική αναβάθμιση του Πανεπιστημίου με ξενόγλωσσα τμήματα και μεταπτυχιακά.
Μετεγκατάσταση της Ακρινής
Ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο με πρωταγωνιστικό ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών στη διαμόρφωση του και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών […]

Η ΔΕΗ με τη σημερινή μετοχική της σύνθεση ελέγχεται απόλυτα από το Ελληνικό Δημόσιο, Το πρόβλημα είναι ότι δεν λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, αλλά υπέρ του ολιγοπωλίου που κυριαρχεί στην ηλεκτρική ενέργεια της χώρας. Αυτό αποδείχτηκε στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση όπου η ΔΕΗ έκανε ελάχιστα για τη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος επιτρέποντας έτσι στο ολιγοπώλιο να συσσωρεύσει κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων σε βάρος της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας.