Political Party: ΣΥΡΙΖΑ

Κλιματική ουδετερότητα έως το 2045.

Απεξάρτηση της χώρας από όλα τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του ορυκτού αερίου και χωρίς μονομερή παύση του λιγνίτη.

Δίκαιη μετάβαση στις λιγνιτικές περιοχές με συμμετοχικές διαδικασίες και αύξηση των διαθέσιμων πόρων.

Μη ανανέωση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Νέο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ με κριτήρια για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Τουλάχιστον 50% των νέων αδειών θα αφορά ενεργειακές κοινότητες και αυτοπαραγωγή.

Εξηλεκτρισμός στις μεταφορές, πράσινες δημόσιες μεταφορές και νέα προγράμματα προώθησης της ηλεκτροκίνησης, με ισχυρά κίνητρα για μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Έργα εξοικονόμησης ενέργειας τουλάχιστον 1,5 δις τον χρόνο, σε κατοικίες, δημόσια κτίρια, ΜμΕ, επαγγελματική στέγη και τουρισμό. 

Κατάργηση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου 4685/2020.

Επέκταση του Εθνικού Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών, ώστε τουλάχιστον το 30% της χερσαίας έκτασης και το 30% της θαλάσσιας έκτασης να εντάσσονται σε καθεστώς προστασίας. Τουλάχιστον 10% των χερσαίων και 10% των θαλάσσιων εκτάσεων θα εντάσσονται σε καθεστώς αυστηρής προστασίας.

487 – πολλαπλά πρόσωπα – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτελούμενο από τον υποψήφιο βουλευτή Πασσαλίδη Κώστα και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης επισκέφτηκε τα χωριά Μαυροδένδρι και Ποντοκώμη και συζήτησε μαζί τους τα θέματα που διακυβεύονται στις εκλογές της 25ης Ιουνίου εστιάζοντας ιδιαίτερα στα θέματα της απολιγνιτοποίησης και της δίκαιης μετάβασης.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επεσήμαναν στους κατοίκους που συνομίλησαν την ανάγκη να σκεφτούν τις υποσχέσεις Μητσοτάκη πριν τις εκλογές του 2019 για την ενεργειακή πολιτική και τι έπραξε με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και την καταδίκη της περιοχής στην ανεργία και τη μετανάστευση, την ανατροπή των συνθηκών ζωής όλων μας.

Εξήγησαν γιατί δε μπορεί να εγγυηθεί τη δίκαιη μετάβαση και το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει είναι η άνεργη ανάπτυξη της άναρχης εγκατάστασης ΑΠΕ από τους φίλους του, αφήνοντας τους κατοίκους της περιοχής στη μοίρα τους.

Κάλεσαν τους πολίτες να εμπιστευτούν το ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ και τον Αλέξη Τσίπρα που έδειξε ότι ενδιαφέρεται για τον πολίτη, αφού ήταν ο πρώτος Π/Θ που φρόντισε να ανταποδώσει το όφελος της ανάπτυξης σε όλους τους κατοίκους της περιοχής με το μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΠΕ Κοζάνης

484 – Ν.Συρμαλένιος – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] Τώρα όμως μπροστά στις εκλογές οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη ζωή τους:

Θα πουν ΝΑΙ στη συνέχιση του ίδιου παραγωγικού μοντέλου που ακολουθεί επι δεκαετίες η ΝΔ και που έχει μετατρέψει τη Χώρα σε χώρα υπηρεσιών, ενώ στα νησιά μας ο μαζικός τουρισμός οδηγεί μαθηματικά σε ανάγκη εξάπλωσης των υποδομών πέρα από όρους και όρια με καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον, στην πολιτιστική μας κληρονομιά και τελικά στην οικονομία και το εισόδημα;;; […]

474 – Σ.Μαμουλάκης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…]Σήμερα, εκ των πραγμάτων για την χώρα μας η στροφή προς ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που να δίνει έμφαση στην θεματική εξειδίκευση εντός μιας συνολικής στροφής της ελληνικής οικονομίας προς την πράσινη ανάπτυξη, νομίζω ότι είναι μονόδρομος. Για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η στροφή προς την εξοικονόμηση ενέργειας στον τουρισμό, η αναγκαιότητα διασύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό με όρους κυκλικής οικονομίας, η αναγκαιότητα διάχυσης του πρότυπου της ιδιωπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η στροφή προς μορφές θεματικού τουρισμού[…]

462 – Π.Κόκκαλης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…]Στην Ελλάδα υπάρχουν διαθέσιμα σχεδόν 21 δισεκατομμύρια ευρώ (26,20 δις μαζί με την εθνική συμμετοχή) από την Πολιτική Συνοχής (ΕΣΠΑ), τα οποία κατανέμονται σε 13 Περιφερειακά Προγράμματα, 8 Τομεακά καθώς και στο πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας.

Οι Δήμοι έχουν επίσης πρόσβαση σε ολοκληρωμένα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης που βασίζονται στην προσέγγιση LEADER και χρηματοδοτούνται από το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, για την υλοποίηση δημόσιων υποδομών, πρωτοβουλιών με κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση καθώς επίσης και πολιτικών “Έξυπνων Χωριών”. Δυστυχώς, σε απόλυτη αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Κυβερνηση ΝΔ έχει αποκλείσει την τοπική αυτοδιοίκηση από χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.

Είναι σημαντικό ότι τουλάχιστον το 8% του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης κάθε Εθνικού προγράμματος προορίζεται για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη μέσα από απευθείας διαχείριση από τους ΟΤΑ Α βαθμού. Οι πόροι για την Ελλάδα ανέρχονται σε 1,19 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ενισχύεται περαιτέρω και με το νέο πρόγραμμα δικτύωσης και ανάπτυξης ικανοτήτων για τις αστικές αρχές, όπως η Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία (European Urban Initiative) και τα Αστικα Δίκτυα (URBACT, Interreg κλπ).

Σε όλους τους άξονες πολιτικής υπάρχει αντικείμενο για την τοπική αυτοδιοίκηση και η εξειδίκευσή τους δημιουργεί ευκαιρίες για τους δήμους μέσω των Περιφερειακών προγραμμάτων ή ακόμα και των Τομεακών προγραμμάτων. Ωστόσο, μέσω του 5ου στόχου της νέας Πολιτικής Συνοχής, «μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες», υποστηρίζονται περαιτέρω οι στρατηγικές ανάπτυξης, υπό την τοπική καθοδήγηση.

Κατανοώντας τη δομή και τη φιλοσοφία της Πολιτικής Συνοχής είναι φανερό ότι απαιτεί έναν ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχεδιασμό πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας σε τοπικό επίπεδο (Local Green Deals), μέσα δηλαδή από την καλλιέργεια και τη δημιουργία ζωντανών και ενεργών τοπικών κοινωνικών οικοσυστημάτων με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων και των πολιτών.

Απέναντι σε αυτή την ανάγκη, οι 332 Ελληνικοί Δήμοι ενώ έχουν μία σημαντική ευκαιρία λόγω των διαθέσιμων κονδυλίων, έχουν συγχρόνως και μία σημαντική αδυναμία να ανταπεξέλθουν έγκαιρα στις απαιτήσεις των προγραμμάτων, όπως είναι η ωρίμανση των έργων, η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, η προετοιμασία φακέλων υποβολής προτάσεων και τελικά η υλοποίηση και επίβλεψη των έργων. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν οι δήμοι δεν διαθέτουν την κατάλληλη διοικητική και διαχειριστική επάρκεια για την ένταξή τους σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Για να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να εκπληρώσει το ρόλο της και να ηγηθεί της προσπάθειας μετάβασης σε μια οικονομία δίχως άνθρακα, απαιτείται τεχνική υποστήριξη, επαρκής χρηματοδότηση, διαρκής ενημέρωση και πραγματική διαβούλευση με τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών.

Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει και να συμπεριλάβει τους δήμους στον σχεδιασμό και τη δημόσια διαβούλευση, ώστε να μην χαθεί μια ευκαιρία ενηλικίωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να αποκτήσουν επιτέλους αποφασιστικό λόγο και ρόλο για το μέλλον του τόπου τους, σε ένα πλαίσιο πραγματικής αποκέντρωσης της εξουσίας, αλλά και συμμετοχής.

Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε καλύτερες, βιώσιμες και ανθεκτικότερες πόλεις, με υψηλή ποιότητα και ένα καλό προσδόκιμο ζωής, με καθαρό νερό, αέρα και περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αφορά την κοινωνία, στις πόλεις, όσο και στην ύπαιθρο. Περιγράφει έναν πραγματικό κοινωνικό μετασχηματισμό, με μία οικονομία που δεν ρυπαίνει απειλώντας την επιβίωσή μας στον πλανήτη, ενώ συγχρόνως εξασφαλίζει την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.

Η μεγάλη εικόνα μιλάει για μία βιώσιμη και πιο δίκαιη κοινωνία, με μικρότερες ανισότητες και συγκρούσεις, αλλά τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί, αν η πράσινη μετάβαση δεν φτάσει από τα πεζοδρόμια των πόλεων μέχρι τους αγρούς της υπαίθρου.

473 – Γ.Πούλου – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Στο πλαίσιο πανελλαδικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, κατά της ακρίβειας και ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, στελέχη του κόμματος επισκέφθηκαν, το πρωί του Σαββάτου τη λαϊκή αγορά στη Λιβαδειά.

Στο κλιμάκιο συμμετείχε και η υποψήφια βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου η οποία συνομίλησε με πολλούς εμπόρους και παραγωγούς.

Εστίασε στα πέντε, άμεσα μέτρα, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης αύξησης
των τιμών σε βασικά προϊόντα:

– Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και 0% στα είδη πρώτης ανάγκης
– Μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον κατώτατο συντελεστή της Ε.Ε.
– Πλαφόν στην τιμή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου με ανώτατο συντελεστή 5%
– Άμεση φορολόγηση στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και εξοικονόμηση 5,5δις. ευρώ
– Μείωση κόστους κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις δημόσιες συγκοινωνίες από 27 σε 10 ευρώ

483 – Π.Πέρκα – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] Από την πρώτη μέρα έχω αντιδράσει και έχω ασκήσει σκληρή κριτική για την πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ στη Φλώρινα, με μια απολιγνιτοποίηση απλή εξαγγελία, χωρίς κανέναν σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα που πηγαίνει συνεχώς μπρος πίσω και με τη state of the art κατάργηση της τηλεθέρμανσης, αγνοώντας τις ευρωπαϊκές τάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση μιας περιοχής που έδωσε φως σε όλη τη χώρα, αντιμετώπισε κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις, λόγω της μονοκαλλιέργειας του λιγνίτη και τώρα η Πολιτεία της οφείλει. Στο Πρόγραμμα μας λοιπόν έχουμε κατ’ αρχήν θεσμοθετήσει ρήτρα, για να καλύπτεται το έλλειμμα του ΑΕΠ και των θέσεων απασχόλησης, δηλαδή ό,τι χάνεται στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης. Επίσης, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που είχαμε συντάξει ως κυβέρνηση προέβλεπε απανθρακοποίηση σε ορίζοντα 15ετίας, με κάθε μονάδα λιγνίτη που θα έκλεινε, να αντικαθίστατο με ΑΠΕ.

Παράλληλα, από τα πιο εμβληματικά μας νομοσχέδια ήταν εκείνο για τις Ενεργειακές Κοινότητες, που εξασφαλίζουν την ενεργειακή δημοκρατία και τον πλουραλισμό στην παραγωγή ενέργειας, οι οποίες επί ΝΔ έχουν υπονομευτεί, αφού, ενώ η τοπική κοινωνία κινητοποιείται, συστήνοντας ΕΚΟΙΝ, δεν μπορούν να συνδεθούν, γιατί δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος. Στο Πρόγραμμά μας περιλαμβάνονται επίσης τα φωτοβολταϊκά στέγης κι ένα ‘γενναίο’ Εξοικονομώ, πολλαπλάσιο για τις λιγνιτικές περιοχές, με σαφή χρηματοδότηση και προτεραιότητα στη σύνδεση, έτσι ώστε ο υπάρχων χώρος να μοιράζεται δίκαια, αλλά κυρίως να γίνουν καινούρια έργα.

Στο κομμάτι λοιπόν της ενεργειακής μετάβασης, εγώ θα πω ότι αν δεν είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, η Φλώρινα θα είναι ίσως από τις πιο αδικημένες περιοχές, γιατί πραγματικά το συγκεκριμένο θέμα το έχουμε αντιμετωπίσει με τεχνογνωσία, με ευαισθησία, με δημοκρατία και το έχουμε εξαντλήσει σε κάθε του σημείο […]

490 – Τ.Αλμπάνης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ήταν μεταξύ αυτών που έδωσαν το παρόν στην «Πανελλαδική κινητοποίηση κατά των Εξορύξεων» η οποία έγινε στα Ιωάννινα.

Ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος και πρώην Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν υπάρχει χώρος για ανάληψη περιβαλλοντικού ρίσκου στην Ήπειρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο κίνδυνος είναι υπαρκτός ενώ σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά με την τοπική κοινωνία τα θέματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα παίξουν τον σημαντικότερο ρόλο μαζί με την εξέλιξη των τεχνολογιών παραγωγής πράσινου υδρογόνου, «καυσίμου του μέλλοντος», στον παγκόσμιο αγώνα για την ανάσχεση της Κλιματικής Αλλαγής. Η χώρα μας καλείται να πάρει πρωτοβουλίες και να προχωρήσει σε ένα νέο εθνικό σχέδιο ενεργειακής μετάβασης με στόχο την επάρκεια και το χαμηλό κόστος παραγωγής. Είναι σαφές ότι η οικονομία και η κοινωνία έχουν άμεση ανάγκη επαρκούς ενέργειας χαμηλού κόστους. Σε καμία περίπτωση η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν πρέπει και δεν είναι συμβατή με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ειδικά για την Ήπειρο, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. σύμφωνα με τις προτάσεις της θεματικής ομάδας της Ν.Ε. ζητά μεταξύ άλλων (α) Η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην ανάπτυξη των ΑΠΕ να είναι αντίστοιχη με αυτό που της αναλογεί, βάσει του Εθνικού Στόχου εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ (β) να σταματήσει άμεσα η ανεξέλεγκτη αδειοδότηση χωροθέτησης ΑΠΕ, η οποία γίνεται καθ΄ υπόδειξη και αίτημα των μεγάλων Βιομηχανικών Εταιριών ΑΠΕ, ενώ απουσιάζει η ουσιαστική διαβούλευση, η εκφρασμένη γνώμη αλλά και η ενεργός συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών», αναφέρει στη δήλωση.

491 – Γ.Στεργίου – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διασφαλίζει δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη. Στόχος είναι να παρασχεθεί ευρεία πρόσβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) και τα νοικοκυριά, να ανακατευθύνουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης προς τη χρηματοδότηση των Αγροτών, των ΜμΕ και των Ενεργειακών Κοινοτήτων και να αποκατασταθεί ο δημόσιος έλεγχος της ΔΕΗ.

Επιπλέον, εφαρμόζεται διευρυμένο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” και εισάγεται ενισχυμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, συμβάλλοντας έτσι σε μια βιώσιμη και πράσινη οικονομία […]

500 – Ε.Κουντουρά – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] Το πρόγραμμα
του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει συγκεκρι
μένε προτάσειε με επίκεντρο Tis
ασφάλεια και πράσινε μεταφο
pés και υποδομέ5 Είναι προτε
ραιότητά ias να αναπτυχθεί évas
ολοκληρωμένο5 χωροταξικό5
σχεδιασμ05 και ένα σύγχρονο
δίκτυο υποδομών ύδρευση βιολογικών
καθαρισμών κυκλική5
διαχείρισηε απορριμμάτων δημοσίων
υποδομών υγείαε για την
υγειονομική κάλυψη των κατοίκων
αλλά και των επισκεπτών
μια νέα γενιά έργων oris μεταφο
pés και φυσικά για την πράσινη
ενέργεια και τη δημιουργία ενεργειακών
κοινοτήτων μία από Tis
σημαντικότερε5 μεταρρυθμίσει
Tns κυβέρνησα του ΣΥΡΙΖΑ που
έμεινε ανενεργή την τελευταία
τετραετία […]

472 – Α.Τσίπρας – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Αναφερόμενος στον Τουρισμό ο Αλέξης Τσίπρα από το Ηράκλειο της Κρήτης τόνισε πως «παρά τη βαρύνουσα σημασία του για την εθνική οικονομία» ο τομέας αυτός «δυστυχώς δεν αποτελεί αντικείμενο συγκροτημένου πολιτικού σχεδιασμού».

Όπως εξήγησε αυτό «λειτουργεί εις βάρος της αναγκαίας εθνικής στρατηγικής για έναν τομέα που, κατά τα άλλα, χαρακτηρίζουμε ως «εθνικό πρωταθλητή» και ατμομηχανή της οικονομίας» της χώρας».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως σε «μια περίοδο κρίσεων, βαθιών αλλαγών αλλά και πρωτοφανών δημοσιονομικών δυνατοτήτων η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να αφήσει τον ελληνικό τουρισμό στον αυτόματο πιλότο».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας: «Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι ο ελληνικός τουρισμός σήμερα να παρουσιάζει ουσιαστικές δομικές ελλείψεις, ως προς τις υποδομές, τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, το θεσμικό πλαίσιο, που τον καθιστούν ολοένα και πιο αδύναμο παίκτη σε μία όλο και πιο ανταγωνιστική και σύνθετη διεθνή αγορά και «έρμαιο» των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων».Παρακολουθείστε Live την ομιλία του:

Πέντε χαρακτηριστικά της νέας εθνικής στρατηγικής για τον Τουρισμό

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «χάραξη μίας νέας εθνικής στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό».

«Πέντε είναι τα βασικά της χαρακτηριστικά» εξήγησε και ανέφερε:

Η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με τον καθορισμό κεντρικών στόχων σε εθνικό επίπεδο και εξειδικευμένων, διαφοροποιημένων στόχων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης της τουριστικής ανάπτυξης που να λαμβάνει υπόψη τη διασύνδεσή του με άλλους κρίσιμους κλάδους της εθνικής και τοπικής οικονομίας και ιδιαίτερα με τον πρωτογεννή τομέα.
Η μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης της ενέργειας και των απορριμμάτων καθιστώντας τες εθνικούς πρωταθλητές στην εξοικονόμηση και στην ιδιωκατανάλωση ενέργειας και μπολιάζοντας τες με την αρχή της «κυκλικότητας» σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της κατανάλωσης του τουριστικού προϊόντος.
Η έμφαση στις ασφαλείς και πράσινες μεταφορές και υποδομές που αποτελούν προϋπόθεση της ανθρώπινης μετακίνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «Πεποίθησή μας είναι ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι σήμερα σε θέση να κάνει το άλμα προς ένα πράσινο παραγωγικό μοντέλο. Οι διαθέσιμοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης μας επιτρέπουν να σχεδιάσουμε ένα πιο φιλόδοξο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας σε ξενοδοχεία και μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις που να αποτελέσει το όχημα για την ανακαίνιση των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον κλάδο» […]