Regions: Χανιά

425 – Α.Γιαννουλάκη – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

Ανοίξαμε δύσκολα θέματα, θέσαμε θέματα ΒΟΑΚ, υπερτουρισμού, διαχείρισης παραλιών, καύσης σκουπιδιών, εξορύξεων. Ζητάμε ανάπτυξη με πρόταγμα των άνθρωπο, δημόσια χρηματοδότηση για φωτοβολταϊκά σε κάθε νοικοκυριό όχι ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των ΒΑΠΕ

408 – Α.Μαρινάκης – ΚΚΕ

provide an attachment id!

κάθε χρόνο την ίδια μέρα, 5 Ιούνη, τα κροκοδείλια δάκρυα των αστικών κομμάτων και επιτελείων για την προστασία του περιβάλλοντος μόνο ως υποκριτικά μπορούν να χαρακτηριστούν, όταν στην ατζέντα τους η προστασία είναι συνώνυμη της εκμετάλλευσης. Όταν ο πόλεμος συνεχίζεται με τις επιπτώσεις τις οποίες όλοι γνωρίζουμε ότι επιφέρει, όταν όλοι πίνουν νερό στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης φυτεύοντας παντού αιολικά πάρκα, όταν βαφτίζουν «πράσινο» το υγροποιημένο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια, ενώ στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος γενικεύουν την πολιτική της εμπορευματοποίησης. Γη, νερά, δάση, αέρας, θάλασσα, παραλίες, βουνά πωλούνται, αγοράζονται, υποβαθμίζονται, καταστρέφονται.
Παράλληλα, οι υποδομές πολιτικής προστασίας του λαού μας συνεχίζουν να μην καλύπτουν τις ανάγκες μας. Η Πυροσβεστική και η Δασική Υπηρεσία υποχρηματοδοτούνται και παραμένουν υποστελεχωμένες με τα δάση να αφήνονται στην τύχη τους και οι πλημμύρες να αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη ζωή μας στον 21ο αιώνα.
Την ίδια στιγμή, στο νομό μας, η λειτουργία των ΑμερικανοΝατοικών βάσεων εκτός του ότι θέτουν το λαό μας στο κέντρο των επιχειρήσεων, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την υγεία μας, ενώ η Τοπική Διοίκηση μεθοδεύει τη δημιουργία πάρκινγκ στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου, αντί να πάρει μέτρα ουσιαστικής προστασίας για το περιβάλλον χαρακτηρίζοντας το χώρο, ως χώρο Αστικού Πρασίνου και παίρνοντας μέτρα για τη λειτουργία περιφερειακών πάρκινγκ.
Μπροστά σε όλα αυτά η μόνη ασπίδα προστασίας του λαού μας είναι δυνατό ΚΚΕ μέσα και έξω από τη βουλή. Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη η οποία καταθέτει όλες του τις δυνάμεις για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, για την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών. Ο λαός μας έχει πείρα και στις 25 Ιούνη πρέπει να κάνει το βήμα, για να βγει πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ, απέναντι στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ και στην κάλπικη αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών οι οποίοι θα προωθούν από κοινού την υποβάθμιση του περιβάλλοντος προς όφελος της κερδοφορίας των ομίλων

334 – Α.Μαρινάκης – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Οι ζημιές στον Ν. Χανίων από τις πλημμύρες του 2019, δεν έχουν αποκατασταθεί. Μιλάμε ακόμη και σήμερα για μελέτες αποκαταστάσεων, και όχι για έργα, την ώρα που οι δημόσιες υποδομές (δρόμοι πχ ΒΟΑΚ, περιφεριακοί, δημοτικοί, αγροτικοί.), είναι σε κακό χάλι. 4,5 χρόνια μετά τις πλημμύρες, η διαπίστωση είναι ότι δεν έχουν γίνει σοβαρές παρεμβάσεις, δεν έχουν αποκατασταθεί οι καταστροφές που προκλήθηκαν.
Ακόμη βρίσκονται κυριολεκτικά ξεκρέμαστες οικογένειες που το σπίτι τους χαρακτηρίστηκε «κίτρινο», επισκευάσιμο, αφού η αίτηση για χορήγηση στεγαστικής συνδρομής μπορεί να υποβληθεί μετά την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης των κατολισθήσεων. Έργα για τα οποία δεν υπάρχει ούτε καν σχεδιασμός. Με αποτέλεσμα οι κάτοικοι, που είναι κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Νομού Χανίων πχ Κισσάμου, Πλατανιά, Σελίνου κλπ, να βρίσκονται πραγματικά σε αδιέξοδο. Οι αποζημιώσεις του φυτικού κεφαλαίου δεν έχουν προχωρήσει.
Δεν είναι μόνο οι τεράστιες διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, και της περιφέρειας για την έλλειψη μέτρων ουσιαστικής πρόληψης, αλλά και οι ευθύνες τους στην αντιμετώπιση των φαινομένων όταν εκδηλωθούν και οι ευθύνες τους στην αποκατάσταση των ζημιών.
Η υποχρηματοδότηση από το κράτος των σχετικών έργων, η υποστελέχωση των υπηρεσιών, (πχ ο δήμος Κισσάμου δε διαθέτει τεχνική υπηρεσία και σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός στην Κρήτη σε αυτή την κατάσταση),η ένδειά τους με τα ελλιπή μέσα και εξοπλισμό και η λειτουργία των δήμων και περιφερειών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αποτυπώνουν τελικά τον ίδιο τον ρόλο του αστικού κράτους και την αποτελεσματικότητά του μόνο για να διασφαλίσει τα κέρδη και την εξουσία του κεφαλαίου και όχι τις ανάγκες του λαού. Αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών δυνάμεων που λογαριάζει τις λαϊκές ανάγκες ως «κόστος» και βάζει στο ζύγι τις ανθρώπινες ζωές, τις λαϊκές περιουσίες και την προστασία του περιβάλλοντος με τις κάθε φορά «αντοχές της οικονομίας», τα συμφέροντα και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει, ξανά και ξανά, ότι προϋπόθεση για τα κέρδη του κεφαλαίου είναι οι συνεχείς δικές μας θυσίες, είναι οι σύγχρονες ανάγκες του λαού που μένουν ακάλυπτες.
Από το 2016 το ΚΚΕ, στη βουλή, στα Δημοτικά Συμβούλια και στην Περιφέρεια η Λαϊκή Συσπείρωση είχαν επιστήσει την προσοχή, της αξιοποίησης της «ΜΕΛΕΤΗ- ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης», της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπ. Περιβάλλοντος & ενέργειας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εμφάνισης πιθανών μελλοντικών πλημμυρών. Η μελέτη και οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν.
Η μελέτη κάνει ιδιαίτερη αναφορά – διαπιστώσεις, για τα μπαζωμένα ρέματα ακόμη και των εκβολών τους, τα οποία έχουν κατά καιρούς δημιουργήσει πολλά προβλήματα από υπερχειλίσεις της φυσικής κοίτης τους, ιδίως στους παραλιακούς οικισμούς, κακοτεχνίες, καταπατήσεις, συνεχόμενη άνοδος της οικιστικής ανάπτυξης στην παραλιακή ζώνη, χωρίς ταυτόχρονα πρόβλεψη παρεμβάσεων για την απορροή των όμβριων, άναρχη δόμηση, τις παραβιάσεις ξενοδοχειακών μονάδων στους αιγιαλούς, ανεπαρκή μέτρα καθαρισμού των ποταμών, των ρεμάτων, χωρίς ουσιαστική οριοθέτηση, χωρίς την εξασφάλιση της απρόσκοπτης απορροής των επιφανειακών νερών και την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής.
Αν και το Υπουργείο Υποδομών απάντησε στις 18 Ιανουαρίου 2022 σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ ότι «επεξεργάζεται τη δυνατότητα χορήγησης στεγαστικής συνδρομής στους ιδιοκτήτες πληγέντων κτηρίων που έχουν χαρακτηριστεί επισκευάσιμα προκειμένου να προβούν στην ανέγερση νέου κτηρίου σε άλλη θέση εκτός της κατολισθαίνουσας περιοχής, μετά την κατεδάφιση του πληγέντος κτηρίου», αυτό δεν έχει υλοποιηθεί.
Κυβερνήσεις, περιφερειακές και τοπικές αρχές, διαχρονικά αποφεύγουν να μιλήσουν για την ολοφάνερη έλλειψη υποδομών, επειδή τα απαραίτητα βλέπουν ως περιττό «κόστος», αφού δεν φέρνουν κέρδη στο κεφάλαιο. Προσπαθούν να κρύψουν την επικίνδυνη αυτή πολιτική επιλογή κεντρικής και τοπικής εξουσίας να μην αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των πλημμυρών, επικαλούμενοι τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», ενώ παίζουν κορώνα – γράμματα τη ζωή του λαού και την περιουσία του.
Απουσιάζουν σταθερά σχεδιασμένες παρεμβάσεις σε ζητήματα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας, υποδομών Υγείας – Πρόνοιας, σχολικής στέγης, αθλητισμού, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Η γη και η κατοικία σήμερα είναι εμπορεύματα, τα τεχνικά έργα και οι χρήσεις γης σχεδιάζονται και υλοποιούνται με γνώμονα το κέρδος. Γι’ αυτό και η ΕΕ δεν εγκρίνει έργα υποδομής για το λαό, ως επιλέξιμα έργα, διότι αποτελούν κόστος για το κεφάλαιο. Γι’ αυτό δεν έχουν προχωρήσει η ουσιαστική οριοθέτηση και η προστασία των υδατορεμάτων, ενώ οι μελέτες για τεχνικά αντιπλημμυρικά έργα παραμένουν στα συρτάρια, με τους αρμόδιους να προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες.
Οι καταστροφικές πλημμύρες, αναδεικνύουν – μεταξύ άλλων – τον άναρχο αντιλαϊκό
χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οικιστική αναρχία, αυθαίρετη και πυκνή δόμηση, μπάζωμα δεκάδων – εκατοντάδων ρεμάτων, δραστικό περιορισμό ελεύθερων χώρων. Ανυπαρξία ενιαίου χωροταξικού σχεδιασμού με γνώμονα τη ικανοποίηση των αναγκών του λαού. Έργα μπορεί να γίνονται, αλλά όχι με κριτήριο την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών. Αποδεικνύεται πως η δίκαιη ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ και η βιώσιμη της ΝΔ, δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά τα κέρδη του ξενοδοχειακού και εμπορικού κεφαλαίου. Αυτή είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων, των επιλογών της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης, των αναπτυξιακών συνεδρίων που έστηναν τα προηγούμενα χρόνια προσπαθώντας να πείσουν τους Κρητικούς ότι θα γεμίσει η Κρήτη από επενδύσεις και χρήμα, ότι θα γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο, ενώ στην πράξη θα εξυπηρετηθούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Τουναντίον, θα κληθεί να χρυσοπληρώσει για τη χρήση τους, ο λαός. Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα. Δεν ήρθε όμως ως θεϊκή τιμωρία. Είναι το αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης. Ποιος λοιπόν θα προστατέψει το κλίμα και τη φύση ; Εκείνοι που τα κατέστρεψαν ; Μπορεί «ο λύκος να φυλάξει τα πρόβατα» ;
Ο καπιταλισμός, μοναδικό κριτήριο έχει το κέρδος. Απομυζά τον άνθρωπο και καταστρέφει το περιβάλλον. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την όποια κλιματική αλλαγή. Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνικής βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, οι οποίοι επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες στην εργατική τάξη, τους αγρότες, τους μικρο-επαγγελματίες, τη νεολαία, τη φύση και τελικά στην κοινωνία. Η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η καταλήστευση της εργατικής δύναμης, συνοδεύονται από ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ανταγωνισμούς για την ιδιοκτησία και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πολέμους. Από τον εντοπισμό των αδιαμφισβήτητων αλλαγών στο κλίμα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που ζήσαμε, έως το σημείο να χρησιμοποιείται η κλιματική αλλαγή από τις κυβερνήσεις του σημερινο καπιταλιστικού κόσμου, για να δικαιολογούν την εγκληματική διαχείριση του φαινομένου σε βάρος των λαών, υπάρχει αβυσσαλέο λογικό άλμα. Επειδή δεν ζούμε στην προϊστορία, ούτε την περίοδο που οι άνθρωποι κατοικούσαν σε πρόχειρες αχυρένιες ή ξύλινες καλύβες. Και τι θα γίνει άραγε όταν η κλιματική αλλαγή κάνει πιο εμφανή την παρουσία της με εντονότερα και συχνότερα «ακραία φαινόμενα»;

341 – Μ.Τσιτσιριδάκης – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

[…] είναι επιτακτική ανάγκη να μεταβούμε το συντομότερο δυνατόν στην πράσινη εποχή των ηλεκτρικών οχημάτων, των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας, των φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων. Το Πα.Σο.Κ. διαθέτει συνολικό και μακράς πνοής σχέδιο για τα προαναφερθέντα προβλήματα […]

356 – Ν.Μπακογιάννη – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] Οι παγκόσμιες
κρίσεις των τελευταίων ετών δεν
ήταν οι τελευταίες, θα ακολουθήσουν και
άλλες, που θα αλλάξουν το πρόσωπο
του πλανήτη. Η κλιματική αλλαγή, οι
γεωπολιτικές
συγκρούσεις, η άνιση πρόσβαση
στις προηγμένες τεχνολογίες μεταξύ
των κρατών, η επάρκεια των υδάτινων
πόρων και οι νέες μεταναστευτικές
ροές που θα ακολουθήσουν, είναι ορισμένες
από αυτές που θα προστεθούν στις
προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Σε
ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, η πολιτική
σταθερότητα δεν είναι απλώς καλοδεχούμενη.
Είναι απαραίτητη. Η πολιτική
αστάθεια τροφοδοτεί την αβεβαιότητα.
Και η αβεβαιότητα είναι το μεγαλύτερο
εμπόδιο στην ανάπτυξη […]

321 – Γ.Σταθάκης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] ΤΗΝ ολοκλήρωση των χωροταξικών και
πολεοδομικών σχεδίων σε όλη τη χώρα
με αποτύπωση του σχεδίου παραγωγικής
ανασυγκρότησης και αποκλεισμό
εξαιρέσεων και αποσπασματικών
εξυπηρετήσεων
ΤΗΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της πολεοδομικής
νομοθεσίας και τη σύσταση παρατηρητηρίων
δόμησης με ψηφιακές
υποδομές ώστε να αποκλείεται κάθε
αυθαιρεσία
ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ του θαλάσσιου χωροταξικού
σχεδιασμού
ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ από την πολιτεία μέσω
του υπουργείου Περιβάλλοντος και
Ενέργειας του συντονισμού και της
υλοποίησης της περιβαλλοντικής και
κλιματικής πολιτικής ιδίως σε θέματα
χωροταξίας/πολεοδομίας προστασίας
της βιοποικιλότητας περιβαλλοντικής
αδειοδότησης επιθεώρησης
και ελέγχου και Κλιματικής Ανθεκτικότητας
και Προσαρμογής
ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του αντιπεριβαλλοντι
κού ν.4685/2020 και όλων των ρυθμίσεων
που κατακερματίζουν το καθεστώς
προστασίας προστατευόμενων
περιοχών π.χ άρθρο 218
ν.4782/2021
την ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ των Φορέων Διαχείρισης
Προστατευόμενων Περιοχών
με μόνιμο προσωπικό πόρους συμμετοχική
διακυβέρνηση
ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ των Δασικών Χαρτών
του Κτηματολογίου και των Προεδρικών
Διαταγμάτων των περιοχών
Natura 2000 χωρίς κενά και εξαιρέσεις
για να ισχύουν και να εφαρμόζονται
οι ίδιοι κανόνες για όλους
ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ του Εθνικού Δικτύου
Προστατευόμενων Περιοχών ώστε
τουλάχιστον το 30 της χερσαίας και
το 30 της θαλάσσιας έκτασης να
εντάσσονται σε καθεστώς προστασίας
Τουλάχιστον 10 των χερσαίων
και 1 0 των θαλάσσιων εκτάσεων θα
ενιάσσονται σε καθεστώς αυστηρής
προστασίας
ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ του προγράμματος
Αποκατάστασης Οικοσυστημάτων
με χρηματοδότηση από το Ταμείο
Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ
για την προστασία της βιοποικιλότη
τας και την ενίσχυση της κλιματικής
ανθεκτικότητας
ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ των Περιφερειακών
Σχεδίων Προσαρμογής στην Κλιματική
Κρίση και των Σχεδίων Ασφάλειας
Νερού σε όλη τη χώρα
ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ Σχεδίων Διαχείρισης
Ξηρασίας και την ολοκλήρωση της
αναθεώρησης των Σχεδίων Λεκανών
Απορροής Ποταμού και των Σχεδίων
Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας
και χαράσσουμε νέα υδατική πολιτική
προσανατολισμένη στις νέες ανάγκες
της πράσινης μετάβασης

312 – Γ.Σταθάκης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] Η καταγωγή μου είναι από το Μάλεμε, αλλά στην Κίσαμο είχαμε πολλούς συγγενείς και για τον λόγο αυτό κατέφυγε εκεί η οικογένειά μου στην περίοδο της κατοχής. Η τουριστική επένδυση στα Φαλάσαρνα εγείρει προφανείς ενστάσεις, καθώς τα Φαλάσαρνα -όπως το Ελαφονήσι και ο Μπάλος- ανήκουν στα φυσικά διαμάντια της Κρήτης, τα οποία απαιτούν ειδικό καθεστώς προστασίας προκείμενου να προφυλαχτούν για τις μελλοντικές γενιές. Οι μεγάλες επενδύσεις σε αυτούς τους χώρους είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν χωρίς επίπτωση στο περιβάλλον. Μετριασμένες επενδύσεις συμβατές με τους ισχυρούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς είναι προφανώς εφικτές, αλλά απέχουν πολύ από τη συγκεκριμένη επένδυση.

Τα έργα υποδομών στα Χανιά αφορούν το περιβάλλον, την ενέργεια, τη χωροταξία και το νερό. Το περιβάλλον χρειάζεται πολιτικές οι οποίες να διαμορφώνουν ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας μαζί με την ανασύσταση ενός Φορέα Διαχείρισης κυρίως των δασών και των περιοχών natura. Ταυτόχρονα, το περιβάλλον εγείρει θέματα για τη γεωργία και τη δυνατότητά της να αξιοποιήσει όλες τις προοπτικές που δίνει η πράσινη μετάβαση, καθώς αποτελεί έναν δυναμικό τομέα με μέλλον και στον οποίο πρέπει να επενδύσουμε. Για την ενέργεια προέχει να υλοποιηθούν υποδομές που θα διευκολύνουν ένα αποκεντρωμένο σύστημα παραγωγής με αυτοκατανάλωση, είτε από τα νοικοκυριά, είτε από τους ΤΟΕΒ, είτε από τις ενεργειακές κοινότητες, είτε από σημαντικούς φορείς τουρισμού, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη δική τους αυτοπαραγωγή. Τέλος, για τη χωροταξία είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν οι τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον νομό. Δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο και χωροταξικά σχέδια σε επίπεδο Δήμων. Αυτά θα δώσουν ένα διαφορετικό πλαίσιο για τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, των πόλεων και των οικισμών, του τουρισμού, της γεωργίας και της βιοτεχνίας, με κανόνες, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αυτονομήσουμε τη διασύνδεση της Κρήτης με την Ελλάδα από αντίστοιχα διακρατικά προγράμματα, προκειμένου αυτή να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο και έγινε. Έτσι, το 2024 θα έχουμε τη διπλή διασύνδεση της Κρήτης σε πλήρη λειτουργία, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη της αυτοπαραγωγής, πετυχαίνοντας παράλληλα τον έλεγχο στις μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς θεωρούμε ότι ένα αποκεντρωμένο τοπικό σύστημα παραγωγής ενέργειας είναι καλύτερο από τις πολύ μεγάλες επενδύσεις που αναπόφευκτα θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Κατά συνέπεια, ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κρήτης πρέπει να στηριχθεί σε ένα μοντέλο αποκέντρωσης, ενεργειακών κοινοτήτων και συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στα οφέλη που προκύπτουν από την πράσινη μετάβαση και την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ […]

316 – Α.Γιαννουλάκη – ΜΕΡΑ25

provide an attachment id!

[…] Η προστασία του δημόσιου χώρου, των Κρητικών βουνών από τις φαραωνικές ανεμογεννήτριες, η υπεράσπιση των περιοχών Natura, η επιμονή μας για δημόσιες παραλίες με ελεύθερη πρόσβαση χωρίς ξενοδοχεία εκεί που σκάει το κύμα, η υπεράσπιση των θαλασσών μας απο τις καταστροφικές εξορύξεις των πολυεθνικών, είναι ζητήματα κομβικής σημασίας για το ΜέΡΑ25 -Συμμαχία για τη ΡΗΞΗ.

Ξεκάθαρα λέμε ότι ο υπερτουρισμός, η ανοικοδόμηση πεντάστερων ξενοδοχείων από άκρη σε άκρη στη Κρήτη βλάπτουν σοβαρά το τουριστικό προϊόν της Κρήτης. Μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, η υπεράσπιση των τοπικών κοινοτήτων, το φρένο που πρέπει να μπει στην ασυδοσία των AirBnB,τα μικρά φωτοβολταϊκά στις σκεπές των σπιτιών προς όφελος των νοικοκυριών, η υπεράσπιση του αστικού πράσινου είναι τα επίδικα που πρέπει να προβάλουν οι τοπικές κοινωνίες της Κρήτης.

Οσο για τον λόφο Καστέλι, είμαστε περήφανοι που με θάρρος ενώσαμε τη φωνή μας με τους εκατοντάδες πολίτες ενάντια στην ξενοδοχοποιήση του, και υπερασπιστήκαμε “το μπαλκόνι της πόλης” να είναι προσβάσιμο σε όλους και όλες, κατοίκους και επισκέπτες των Χανίων […]

265 – Γ.Σταθάκης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] σε κάθε περίπτωση
η πολιτική μας παραμένει η
ίδια Δεσμευόμαστε να συστήσουμε
τους φορείς διαχείρισης
οι περιοχές αυτές θέλουν ειδικό
καθεστώς περιβαλλοντικής προ¬
στασίας και χωρίς καμία διαπραγμάτευση
είμαστε έτοιμοι
να διαμορφώσουμε αυτές τις
συνθήκες στη διάρκεια της επόμενης
μας διακυβέρνησης […]

225 – Γ.Σταθάκης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Στον ριζικό μετασχηματισμό του ενεργειακού
συστήματος μπορούν να γίνουν οι
Ενεργειακές Κοινότητες. Μάλιστα θα πρέπει να αποτελέσουν
βασικό άξονα στην πολιτική για την επίτευξη φιλόδοξων
περιβαλλοντικών στόχων καθώς μάλιστα
λειτουργούν ως δικλίδα για τη λεγόμενη ενεργειακή δημοκρατία διασφαλίζοντας πρόσβαση
στα οφέλη που ευαγγελίζεται το νέο αυτό
πράσινο ενεργειακό παράδειγμα σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα

Συγκεκριμένα η παραγωγή με ΑΠΕ ενδείκνυται για την άμεση
εμπλοκή νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα
μπορούν να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες
τους με ίδια παραγωγή
Κι αυτό την ώρα που η έννοια του prosumption
της ιδιο-παραγωγής και ιδιο-κατανάλωσης είναι
απόλυτα ταυτισμένη με τις σημερινές τεχνολογικές
δυνατότητες αλλά και τις τάσεις που έφερε η ενεργειακή κρίση
Με αυτόν συνεπώς τον τρόπο ένα μεγάλο
μέρος της πράσινης μετάβασης μπορεί να διαχυθεί
ευρύτερα στην κοινωνία στα νοικοκυριά
στους αγρότες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
σε τοπικές κοινότητες κάθε μορφής και είδους
.
Ετσι ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων
μπορεί να αποτελέσει το κατ εξοχήν όχημα για
την εμπλοκή ομάδων αγροτών συνεργιών μικρομεσαίων
επιχειρήσεων συμπράξεων μικροξε
νοδόχων δήμων ομάδων κατοίκων χωριών και
νησιών στην από κοινού παραγωγή της ενέργειας
που χρειάζονται
Με αυτόν τον τρόπο τα κέρδη και τα οφέλη
από την πράσινη μετάβαση θα διαχέονται δίκαια
σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες διασφαλίζοντας
καιτην απαραίτητη και ζητούμενη κοινωνική ιδιοκτησία
των προγραμμάτων πράσινης μετάβασης
Είναι άλλωστε κοινό κτήμα με βάση και
την ευρωπαϊκή εμπειρία ότι η πράσινη μετάβαση
στην ενέργεια μπορεί να τροχοδρομήσει
πάνω σε δύο άξονες στην αγορά και την κοινωνική
οικονομία όπου βέβαια θα καταλαμβάνουν
διαφορετικά πεδία της μετάβασης
Η κοινωνική οικονομία καταλαμβάνει ήδη το
3θ%-4θ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και άρα
με τις δυνατότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα
μπορεί να τεθούν και υψηλότεροι στόχοι 50
κάτι άλλωστε που συνάδει με τον νησιωτικό χαρακτήρα
τη γεωμορφολογία και την κατανομή
του πληθυσμού της Η θεσμοθέτησή τουςμετον
νόμο του 2θΐ8 καιτην προτεραιοποίησή τους στη
διαδικασία της αδειοδότησης επεδίωκαν με καλύψουν
αυτό το κενό
Ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε την
προτεραιοποίησή τους αναστέλλοντας τη δυναμική
τους Εντούτοις με νέο πλαίσιο η προοπτική
είναι δεδομένη
Στο φόντο αυτό και με αδήριτες τις ανάγκες
για την προαγωγή των ενεργειακών κοινοτήτων
διαμορφώνονται και τα δεδομένα για τα δίκτυα
μεταφοράς ενέργειας Είναι άλλωστε διαφορετικές
οι ανάγκες ενός συστήματος παραγωγής
ενέργειας που εδράζεται στις βιομηχανικές
ΑΠΕ στις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε ορισμένες
περιοχές της χώρας και στη μεταφορά
μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας στους τόπους
κατανάλωσης και διαφορετικές οι ανάγκες της
στρατηγικής που στηρίζεται σ ένα τοπικό αποκεντρωμένο
περιφερειακό σύστημα παραγωγής
ενέργειας
Στη δεύτερη περίπτωση προέχει η κατασκευή
ευέλικτων τοπικών δικτύων και εν προκειμένω
με δυνατότητες τοπικής αποθήκευσης ενέργειας
Κάτι που έχει και τη μικρότερη δυνατή χωροταξική
παρέμβαση και βέβαια χαμηλό περιβαλλοντικό
αποτύπωμα Και εναρμονίζονται και
με τις ανάγκες της Κρήτης που έτσι πέρα από τον
πολλαπλό της ενεργειακό ρόλο μπορεί να αποτελέσει
παράδειγμα
Μια τέτοια ανάπτυξη λοιπόν είναι συμβατή
με τις μικρές κλίμακες και τα ευάλωτα περιβαλλοντικά
συστήματα των νησιών των ορεινών περιοχών
και των διάσπαρτων οικισμών Βέβαια η
σταθεροποίηση του ενεργειακού συστήματος
απαιτεί διαφορετικές συμπληρωματικές μονάδες
σταθερής παραγωγής ενέργειας στις δύο στρατηγικές
Ομως είναι ξεκάθαρο ότι για να διασφαλίσουμε
μια ασφαλή πορεία προς μια συμμετοχική
πράσινη μετάβαση που έχει πολλαπλά οφέλη
αντιμετωπίζοντας την ενεργειακή φτώχεια
διαχέει τα οφέλη στην κοινωνία και αυξάνει την
εγχώρια προστιθέμενη αξία απαιτείται δράση
και έμπρακτη απόδειξη ότι οι’ενεργειακές κοινότητες
αποτελούν προτεραιότητα.