Regions: Ιωάννινα

490 – Τ.Αλμπάνης – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ήταν μεταξύ αυτών που έδωσαν το παρόν στην «Πανελλαδική κινητοποίηση κατά των Εξορύξεων» η οποία έγινε στα Ιωάννινα.

Ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος και πρώην Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν υπάρχει χώρος για ανάληψη περιβαλλοντικού ρίσκου στην Ήπειρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο κίνδυνος είναι υπαρκτός ενώ σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά με την τοπική κοινωνία τα θέματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα παίξουν τον σημαντικότερο ρόλο μαζί με την εξέλιξη των τεχνολογιών παραγωγής πράσινου υδρογόνου, «καυσίμου του μέλλοντος», στον παγκόσμιο αγώνα για την ανάσχεση της Κλιματικής Αλλαγής. Η χώρα μας καλείται να πάρει πρωτοβουλίες και να προχωρήσει σε ένα νέο εθνικό σχέδιο ενεργειακής μετάβασης με στόχο την επάρκεια και το χαμηλό κόστος παραγωγής. Είναι σαφές ότι η οικονομία και η κοινωνία έχουν άμεση ανάγκη επαρκούς ενέργειας χαμηλού κόστους. Σε καμία περίπτωση η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν πρέπει και δεν είναι συμβατή με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ειδικά για την Ήπειρο, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. σύμφωνα με τις προτάσεις της θεματικής ομάδας της Ν.Ε. ζητά μεταξύ άλλων (α) Η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην ανάπτυξη των ΑΠΕ να είναι αντίστοιχη με αυτό που της αναλογεί, βάσει του Εθνικού Στόχου εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ (β) να σταματήσει άμεσα η ανεξέλεγκτη αδειοδότηση χωροθέτησης ΑΠΕ, η οποία γίνεται καθ΄ υπόδειξη και αίτημα των μεγάλων Βιομηχανικών Εταιριών ΑΠΕ, ενώ απουσιάζει η ουσιαστική διαβούλευση, η εκφρασμένη γνώμη αλλά και η ενεργός συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών», αναφέρει στη δήλωση.

409 – Γ.Αμυράς – ΝΔ

provide an attachment id!

Ζούμε στη σκληρή εποχή της κλιματικής κρίσης. Σήμερα, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας δούμε το σημαντικό έργο που υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πρώτη τετραετία. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σηκώσαμε «ασπίδα» για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Η Ελλάδα απέκτησε Εθνικό Κλιματικό Νόμο, πετύχαμε ρεκόρ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προωθήσαμε την ηλεκτροκίνηση. Για πρώτη φορά υλοποιήθηκαν δράσεις και μεταρρυθμίσεις, όπως τα Απάτητα Βουνά, οι Δασικοί Χάρτες που για 200 ολόκληρα χρόνια παρέμεναν σε εκκρεμότητα, το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων με τη φύτευση 20 εκατ. δέντρων έως το 2025, το πρώτο Νοσοκομείο για Άγρια Ζώα που ήδη κατασκευάζεται στο Πεντελικό Όρος, οι καθαρισμοί αντιπυρικής προστασίας δασών με το πρόγραμμα Antinero και το Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών, με χρηματοδότηση απο το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για τα Γιάννενα, είμαστε υπερήφανοι που ο Σμόλικας και η Τύμφη ήταν τα δύο πρώτα Απάτητα Βουνά της Ελλάδας. Είναι πολύ σημαντικό -για μας τους Γιαννιώτες- ότι για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια έγιναν καθαρισμοί και εργασίες πυροπροστασίας στο Νησάκι της Λίμνης και στο δασύλλιο του Φρόντζου που αγκαλιάζει την πόλη, αλλά και οι αναδασώσεις σε Ελεούσα, Κιάφα και Μπάφρα.

Αποσυνδέσαμε από τη δασική νομοθεσία 391.000 στρέμματα αγροτικής γης που ενώ παλιότερα καλλιεργούνταν, για διάφορους λόγους εγκαταλείφθηκαν και στη συνέχεια λόγγιασαν.

Προχωράει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την Παμβώτιδα. Ύστερα από καθυστέρηση δεκαετιών, θα γνωρίζουμε πώς θα προστατεύσουμε τα πλούσια οικοσυστήματα των Ιωαννίνων και με ποιους κανόνες θα επιτρέπονται ανθρωπογενείς δραστηριότητες δημιουργώντας ένα σημαντικό χωροταξικό και αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο μας.

Παράλληλα, προωθούμε την ηλεκτροκίνηση στα επιβατικά πλοιάρια της Λίμνης με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία σταθμού φόρτισης στον μώλο, ένα έργο που θα κάνει πράσινο λιμάνι τα Ιωάννινα. Ένα ηλεκτρικό σκάφος θα παραχωρηθεί από τον ΟΦΥΠΕΚΑ στην ΕΛ.ΑΣ. για περιπολίες στην Παμβώτιδα, με σκοπό την πάταξη της λαθραλιείας και άλλων περιστασιακών υποβαθμίσεων του λιμναίου οικοσυστήματος, ενώ προκηρύξαμε διαγωνισμό για την αγορά αμφίβιου μηχανήματος για τον καθαρισμό των καλαμιώνων στη Λίμνη.

Τέλος, μεγάλη σημασία δίνω στην ανταπόκριση των δήμων του Νομού Ιωαννίνων, καθώς Ζίτσα, Δωδώνη, Τζουμέρκα, Μέτσοβο, Παγώνι συμμετέχουν στο Εθνικό Σχέδιο Μονοπατιών, για να προωθήσουν τον οικοτουρισμό και την τοπική τους ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, προστατεύοντας συγχρόνως το περιβάλλον

410 – Μ.Τζούφη – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

Έχουμε την τύχη να κατοικούμε στο Νομό Ιωαννίνων, σε μια πανέμορφη ορεινή περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας, όπου ο φυσικός της πλούτος και η πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά δεν έχει -τουλάχιστον ακόμα- αλλοτριωθεί από την εμπορευματοποίηση και την αλόγιστη τουριστικοποίηση. Η περιοχή μας, με τα ορμητικά ποτάμια, τη μυσταγωγική Παμβώτιδα και τις μαγευτικές ορεινές λίμνες, τις επιβλητικές βουνοκορφές, τα αλπικά λιβάδια και τους σπάνιους βιότοπους, προσφέρει σε όλους μας ένα μοναδικό περιβάλλον που πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μας υπενθυμίζει ακριβώς αυτό το «καθήκον», όπως και την άμεση υποχρέωσή μας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. Έχει έρθει η ώρα να συμφωνήσουμε πως δε νοείται βιώσιμη ανάπτυξη δίχως συγκροτημένη πολιτική για το περιβάλλον, διαφάνεια και εφαρμογή των κανόνων.

Δε νοείται να μιλάμε για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όταν ξεδιπλώνονται σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού, όταν οι κυβερνήσεις λειτουργούν σαν γραφεία τακτοποίησης αυθαιρέτων και επανακαθορίζουν αυθαίρετα τα όρια των οικισμών (βλ. Πάπιγκο). Επίσης, η πλειοψηφία της Βουλής δεν μπορεί να ψηφίζει αντιπεριβαλλοντικούς νόμους (πχ: 4685/2020) και να καταργεί τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, τη στιγμή που οι Δασικοί Χάρτες, το Κτηματολόγιο και τα προεδρικά διατάγματα για τις περιοχές NATURA και τη λίμνη των Ιωαννίνων, παραμένουν ανολοκλήρωτα.

Δεν μπορεί ακόμα το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων να πνίγεται για μέρες στην αιθαλομίχλη, επειδή οι κάτοικοι στρέφονται στην υπερβολική καύση ξύλων λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Όπως επίσης, η εξόρυξη υδρογονανθράκων δεν μπορεί να έχει θέσει σε ένα «πράσινο» μέλλον.

Έχουμε ήδη καθυστερήσει. Χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή της περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής, τόσο για τη χώρα όσο και για την περιοχή μας, θέτοντας στο επίκεντρο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την άνευ όρων διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος

417 – – ΚΚΕ

provide an attachment id!

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος φέρνει ακόμη πιο επιτακτικά στο προσκήνιο το δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», τονίζει η κομματική οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος συμπληρώνοντας πως “ο γιορτασμός αυτής της ημέρας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υποκρισία των επιτελείων του συστήματος, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των πολιτικών εκπροσώπων τους, που για ακόμη μία χρονιά χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα» για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ είναι οι ίδιοι που την προκαλούν”.

Τη στρατηγική της ΕΕ για το περιβάλλον, την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» προωθούν αποφασιστικά και εξειδικεύουν στην Ελλάδα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος, τονίζει η ανακοίνωση και σημειώνει πως το «κυβερνητικό πρόγραμμα» της ΝΔ, στο «συμβόλαιο της αλλαγής» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, οι λέξεις πολιτική προστασία, περιβάλλον και δάση απλά δεν υπάρχουν.

Η ανακοίνωση τονίζει μεταξύ άλλων: “Έχουν γεμίσει άναρχα ολόκληρες περιοχές με γιγαντιαία αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, που παράγουν ακριβή Ενέργεια, ενώ για την κατασκευή τους καταστρέφονται βουνά, δάση, γη υψηλής παραγωγικότητας, βραχονησίδες και νησιά, χωρίς σεβασμό στην πολιτισμική κληρονομιά ή στην προστασία περιοχών ειδικού φυσικού κάλλους.

Το ΚΚΕ είναι ενάντια στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που παραδίδουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας και της περιοχής μας στα επιχειρηματικά συμφέροντα που θα αξιοποιήσουν τους υδρογονάνθρακες για δικά τους συμφέροντα.

Την ίδια ώρα τα εργατικά – λαϊκά στρώματα καταδικάζονται στην ενεργειακή φτώχεια, βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνουν το βαρύ κόστος της «πράσινης μετάβασης», ενώ παράλληλα επιταχύνεται η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Οι υποδομές για την πολιτική προστασία του λαού παραμένουν ισχνές. Τα δάση αφήνονται στην τύχη τους. Οι πλημμύρες συνεχίζουν να αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κίνδυνους.

Για άλλη μια φορά, το περασμένο Σάββατο, οι Γιαννιώτες είδαμε μια συνηθισμένη βροχόπτωση να πλημμυρίζει δρόμους, πλατείες και καταστήματα. Οι δρόμοι της πόλης μετατράπηκαν, για ακόμα μια φορά, σε ποτάμια μέσα σε λίγα λεπτά, από την ξαφνική μπόρα και το χαλάζι.

Η πόλη μας αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, είναι αθωράκιστες λόγω της ανυπαρξίας ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και πρόληψης, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής για τα λαϊκά συμφέροντα πολιτικής που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

Η Πυροσβεστική και η Δασική Υπηρεσία υποχρηματοδοτούνται και παραμένουν υποστελεχωμένες, καλύπτοντας κατά μέσο όρο το 30% των αναγκών σε προσωπικό όλων των κατηγοριών, ενώ τα μέσα, ιδιαίτερα τα επίγεια, είναι το 1/3 των αναγκαίων.

Η πραγματική διέξοδος για τον λαό βρίσκεται σε μια ριζικά ανώτερη μορφή οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας: Την εργατική εξουσία, με το ξερίζωμα του καπιταλιστικού κέρδους. Στον σοσιαλισμό λαμβάνονται υπόψη συνδυασμένα οι επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον και οι συνολικές ανάγκες του λαού.

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στον μεγάλο αγώνα για την κατάργηση της ληστρικής καπιταλιστικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος, των δασών, την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη. Αυτή η προοπτική κρίνεται και από τους σημερινούς αγώνες, στους οποίους πρωταγωνιστούν οι δυνάμεις του ΚΚΕ”.

282 – Μ.Τζούφη – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] Τα κύρια προβλήματα που θα καλεστούμε να λύσουμε την επόμενη των εκλογών είναι η ανεργία, η δημογραφική συρρίκνωση, αλλά και η υλοποίηση σημαντικών έργων που «βάλτωσαν» κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ. Παράλληλα, προτεραιότητα μας είναι η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και η ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε την ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας για τη στήριξη της περιφέρειας, της παραμεθορίου και των δυσπρόσιτων περιοχών. Μεταξύ των δράσεων, τα ειδικά κίνητρα στους νέους για να συνεχίσουν να ζουν αξιοπρεπώς ή να επιστρέψουν στον τόπο τους. Επιπλέον, η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων Ιωάννινα-Κακαβιά και Καλπάκι-Κόνιτσα είναι απολύτως κρίσιμη για την αντιμετώπιση της απομόνωσης της περιοχής. Όπως και η επιτάχυνση των μελετών για τη σιδηροδρομική διασύνδεση της Ηπείρου.

Αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, θεωρούμε πως πρέπει να σταματήσουν αμέσως οι εξορύξεις και να στραφούμε στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), με σαφές χωροταξικό σχέδιο και ενεργοποίηση των -ήδη νομοθετημένων- ενεργειακών κοινοτήτων. Και φυσικά, η ολοκλήρωση του προεδρικού διατάγματος της Παμβώτιδας, το οποίο καταχωνιάστηκε στα υπουργικά συρτάρια της ΝΔ για τέσσερα ολόκληρα χρόνια […]

303 – Γ.Αμυράς – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] βρισκόμαστε ένα βήμα
πριν την ολοκλήρωση του Π.Δ
της Παμβώτιδας που θα καθορίσει
uc χρήσεις γης σε 1,6 εκ
στρέμματα και θα θέσει τους
κανόνες τόσο για την προστασία των περιοχών και τοπίων με
πλούσιο οικοσύστημα όσο και
την ανθρώπινη δραστηριότητα
που θα επιτρέπεται να αναπτυχθεί. […] Για να γίνουν όλα τα παραπάνω
οφείλουμε να δώσουμε σημασία
σε κάτι πολύ σημαντικό Στην
προστασία του περιβάλλοντος
Γιατί αν δεν διαφυλάξουμε τον
περιβαλλοντικό θησαυρό των
Ιωαννίνων τότε στο μέλλον δεν
θα έχουμε ήποτα δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για ανάπτυξη
ούτε για ένα καλύτερο αύριο
Σε αυτόν τον τομέα μπορώ να
προωθήσω λύσεις για τα προβλήματα
που αντιμετωπίζει ο τόπος
μας

245 – Μ.Τζούφη – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] Έχει ειπωθεί και δια στόματος του προέδρου μας, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στην Ήπειρο, έχουμε κάνει ανοιχτές τοποθετήσεις και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο έχουμε πει ότι δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να συζητάμε για εξορύξεις στην Ήπειρο.

Ο τόπος έχει επενδύσει με έναν πολύ σοβαρό τρόπο, ο οποίος πρέπει να συνεχιστεί, σε άλλη κατεύθυνση: στην προστασία του περιβάλλοντος, στον οικοτουρισμό, με πολλές θέσεις εργασίες και πολλές δυνατότητες. Δεν έχουν θέση οι εξορύξεις στην Ήπειρο, δεν έχουν και συνολικότερα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επομένως, αναρωτιέται κανείς για όλα αυτά που γίνονται αυτή τη στιγμή. Για κάποιες θέσεις εργασίας; Για προεκλογικού τύπου παροχές;

Πρέπει να πάμε στην κατεύθυνση των ΑΠΕ, και εκεί όμως με συγκεκριμένο χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και με επάνοδο των νομοθετημάτων για τις ενεργειακές κοινότητες, σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, για να υπάρξει ουσιαστικό όφελος […]

210 – Γ.Στέφος – ΣΥΡΙΖΑ

provide an attachment id!

[…] οι υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος θα στηριχθούν επαρκώς απέναντι στη μεγάλη πρόκληση του ενεργειακού κόστους και της πράσινης μετάβασης, και η εποπτεία των παρόχων θα επιστρέψει εκεί όπου ανήκει: στον άμεσο έλεγχο του κράτους.

177 – Γ.Αμυράς – ΝΔ

provide an attachment id!

[…] δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αδειοδότηση για αιολικά πάρκα σε περιοχές που έχουν ενταχθεί στα Απάτητα Βουνά. Ούτε τώρα ούτε ποτέ στο μέλλον. Τελεία και παύλα.

Μόλις πριν λίγες μέρες στην Άρτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στα Απάτητα Βουνά λέγοντας «δεν θα μπουν ανεμογεννήτριες από συγκεκριμένα ύψη και πάνω».

Δύο δικά μας βουνά, ο Σμόλικας και η Τύμφη, ήταν τα πρώτα που εντάχθηκαν σε αυτόν στο θεσμό των Απάτητων Βουνών, στη συνέχεια βάλαμε άλλα 7 τεράστια βουνά σε όλη τη χώρα προστατεύοντας στο υψηλότερο και αυστηρότερο επίπεδο 1,3 εκ. ορεινά στρέμματα γης.

Αλλά, δεν είναι μόνο τα Απάτητα Βουνά. Πολύ σημαντικό για τα Ιωάννινα είναι ότι για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, κάναμε καθαρισμούς και εργασίες πυροπροστασίας στο Νησάκι της Λίμνης και στο δασύλλιο του Φρόντζου που αγκαλιάζει την πόλη, αλλά και αναδασώσεις σε Ελεούσα, Κιάφα και Μπάφρα.

Δημιουργούμε μαζί με τη γειτονική μας Αλβανία, το πρώτο Διασυνοριακό Πάρκο της Ευρώπης, με επίκεντρο τον Αωό ποταμό, που πηγάζει από το Μέτσοβο και εκβάλλει στην Αδριατική. Μεγάλη σημασία δίνω στην ανταπόκριση των δήμων του Νομού Ιωαννίνων, καθώς Ζίτσα, Δωδώνη, Β. Τζουμέρκα, Μέτσοβο, Παγώνι, Κόνιτσα συμμετέχουν στο Εθνικό Σχέδιο Μονοπατιών, για να προωθήσουν τον οικοτουρισμό και την τοπική τους ανάπτυξη […]

Η προσωπική δέσμευση που αναλαμβάνω απέναντι στους πολίτες των Ιωαννίνων είναι πως θα συνεχίσω να δίνω μάχες και να εργάζομαι σκληρά, ώστε να δούμε τον τόπο μας παράδειγμα μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης και ισχυρής προστασίας του μοναδικού του περιβάλλοντος.

187 – Θ.Μανταλόβας – ΠΑΣΟΚ

provide an attachment id!

Χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την πρωτογενή παραγωγή που θα αξιοποιεί τις Ευρωπαϊκές πολιτικές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος της χώρας, των κάτοικων της υπαίθρου και της πρωτογενούς παραγωγής
Μηδενισμός του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και νέα φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για τις ομάδες παραγωγών και τα συνεταιριστικά σχήματα.
Έλεγχος του κόστους παραγωγής και κυρίως των αγροτικών εφοδίων (λιπασμάτων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και κτηνιατρικών εφοδίων), του κόστους ενέργειας καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, υποστήριξη της εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών με προτεραιότητα τους οργανισμούς άρδευσης, τις ομάδες παραγωγών και τις ενεργειακές κοινότητες.
Κατασκευή και εκσυγχρονισμός των έργων υποδομής που υποστηρίζουν την πρωτογενής παραγωγή όπως έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, έργα αγροτικής οδοποιίας και έργα αγροτικού εξηλεκτρισμού
Προστασία της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις και νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τις οφειλές των αγροτών σε δημόσιο και τράπεζες.
Αλλαγή του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ με διεύρυνση και επέκταση της κάλυψης καταστροφών στο φυτικό, ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.
Σχέδια βελτίωσης και προγράμματα νέων αγροτών που θα καλύψουν όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να έχουν κίνητρο οι νέοι να ασχοληθούν με τη γη και να συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την διατροφική αυτάρκεια της χώρας.
«Στην κορυφή της πολιτικών μας προτεραιοτήτων βρίσκεται ο Έλληνας παραγωγός, οι άνθρωποι της υπαίθρου, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, οι δασοκόμοι, οι εργάτες γης. Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση, η προστασία και βιωσιμότητα του αγροτικού εισοδήματος, η διαμόρφωση μιας ελκυστικής και ζωντανής υπαίθρου, με υψηλή ποιότητα ζωής και πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες